Τσιμέντο και το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα;

Επερώτηση για την τύχη του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού κατέθεσε προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», καθώς διαφαίνονται προθέσεις μίσθωσής του στην Κεντρική Λαχαναγορά για να μετατραπεί σε κέντρο logistics.

Καθώς πρόκειται για μια από τις τελευταίες ελεύθερες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σημείο όπου διασταυρώνονταν παλιότερα οι χείμαρροι Διαβατών και Κορδελιού, πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό μουσείο της πόλης, η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε χώρο υψηλού πρασίνου, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου παλιότερο σχέδιο μετεγκατάστασης της Κεντρικής Λαχαναγοράς, σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, όπου να υπάρχει πρόβλεψη και για κέντρο logistics.

Σημαντικό ερώτημα βέβαια αποτελεί και το αν υπάρχει ένα συνολικό χωροταξικό σχέδιο για την πόλη ή αν το κάθε υπουργείο, ο κάθε Δήμος και ο κάθε φορέας αποφασίζει μόνος του για την «ανάπτυξη» επιμέρους περιοχών της πόλης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης:

Θεσσαλονίκη 18.12.2017

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Π. Σπυρόπουλο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Π. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απόφαση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Ζιάκα και αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Bίτσα, το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την μίσθωση του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Ζιάκα, στην ανώνυμη εταιρεία «Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης», με σκοπό την εγκατάσταση, στα περίπου 120 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου, κέντρου logistics, ενώ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το θέμα έχει ήδη περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες ελεύθερες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε σημείο όπου διασταυρώνονταν παλιότερα οι χείμαρροι Διαβατών και Κορδελιού, πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό μουσείο της πόλης, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος υψηλού πρασίνου, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς να λαμβάνει υπόψη σχετικές μελέτες και προτάσεις, χωρίς να αιτιολογείται ή να τίθεται σε συγκροτημένο πλαίσιο αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη επαφή, διάλογος ή συνεννόηση με τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής, όπως καταγγέλλει και η ομάδα πολιτών του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού «Διάλογος».

Η εφαρμογή μια τέτοιας απόφασης καταδικάζει τη δυτική Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρύπανσης, αποπνικτικού ατμοσφαιρικού αέρα και τριτοκοσμικών συνθηκών πολεοδόμησης, σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση.

 

Ρωτάμε λοιπόν τη διοίκηση:

  1. Είναι σε γνώση των προαναφερθέντων αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των προθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών;
  2.  Ποια είναι η γνώμη της για το ζήτημα και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει;

 

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Δαμιανός Ανδρέου