Σεβασμός στη σιδηροδρομική ιστορία

Να συζητηθεί στην Περιφέρεια η οικοδόμηση του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού ζητά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Να συζητηθούν τα σχέδια ανάπτυξης του Παλιού και του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού που προωθεί η ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ ζητά η «Οικολογία –Αλληλεγγύη», θέμα που πήγε δύο φορές στη Μητροπολιτική Επιτροπή χωρίς να παρθεί απόφαση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει επτά κτίρια του συγκροτήματος μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους ως ιστορικά διατηρητέα κτίρια ήδη από το 1990 ενώ ένα από τα μεγάλα διατηρητέα κτίρια των μηχανοστασίων προοριζόταν για τη στέγαση Μουσείου Σιδηροδρόμων. Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά κτίρια που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα (παλιά επιμήκης αποθήκη λιθόκτιστη με ξύλινη στέγη, κτίριο τελωνείου, κτίρια ιστορικών συνεργείων/ εργαστηρίων προς την πλευρά του Λιμένα), που μπορούν να λάβουν νέες χρήσεις, όπως αναφέρει σε υπόμνημά της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προς τη διοίκηση της Περιφέρειας. Μάλιστα, για το νεώτερο κτίριο στη θέση του παλαιότερου κτιρίου του Παλιού Σταθμού υπάρχουν τα αρχικά σχέδια και θα ήταν δυνατή η ανακατασκευή του καθώς αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και σε όλο το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος, που κατέθεσε επερώτηση, δήλωσε σχετικά:

«Πρέπει να σεβαστούμε τη σιδηροδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως και σημαντικά ζητήματα, που άπτονται της μορφής που θέλουμε να πάρει η πόλη και ιδιαίτερα η δυτική της είσοδος. Αρκετά από αυτά τα είχαμε θέσει πριν δύο περίπου μήνες, σε σχετικές συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής, όπου δεν αντιμετωπίστηκαν με την αμεσότητα που απαιτείται μπροστά και στη λαίλαπα των fast track διαδικασιών που προβλέπονται. Θέτουμε ξανά το ζήτημα, γιατί υπάρχει νέα τεκμηρίωση και γιατί διαφαίνεται κίνδυνος να αφεθεί το θέμα να ληφθεί η σχετική απόφαση από άλλους ή μέσα στο κατακαλόκαιρο, χωρίς μια ειδική συνεδρίαση, όπως αρμόζει στη σοβαρότητα του θέματος».

Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης:

                   Θεσσαλονίκη 1.7.2016

 

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Αντ. Γυφτόπουλο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κα. Π. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΛΙΟΥ & ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Μετά από δύο αναβολές σε αντίστοιχες συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την αξιοποίηση ακινήτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Νέου) και του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Παλιού).

Με πρόσφατη επιστολή (29 Ιουνίου) προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Όλγα Δεληγιάννη, υπέβαλε υπόμνημα, με το οποίο τονίζει την πολιτιστική και ιστορική αξία των δύο σταθμών και ζητά μια σειρά διευκρινήσεων και διασφαλίσεων.

Σε αντίστοιχες κατευθύνσεις βρίσκονταν και οι τοποθετήσεις της Οικολογίας Αλληλεγγύης, όπως κατατέθηκαν στις συνεδριάσεις της Μητροπολιτικής Επιτροπής και εκφράστηκαν σε Δελτίο Τύπου από 20 Απριλίου [1].

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

  1. Ποια είναι η άποψη της διοίκησης για τα θέματα που θέτει η επιστολή και το υπόμνημα της Ελληνικής Εταιρείας;
  2. Σκοπεύει να οργανώσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα, όπως πιστεύουμε ότι αρμόζει για τη σπουδαιότητά του και ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση του «προσώπου» της δυτικής εισόδου της πόλης;

 

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Μιχάλης Τρεμόπουλος

[1] https://eco-solidarity.gr/care-to-the-old-railway-station-of-thessaloniki/