Έκκληση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τα αρχαία της Βενιζέλου από την «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ζητά από το ΚΑΣ, που αποφασίζει σήμερα για την τύχη των αρχαίων του σταθμού του μετρό της Βενιζέλου κάνει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

 

Η αξία τους, υποστηρίζει η Κίνηση, έχει αναδειχθεί εδώ και πολύ καιρό ακόμη και από επιστήμονες εκτός Ελλάδας που τα ονόμασαν «ελληνική Πομπηία» και δηλώνουν ότι δεν υπάρχει παρόμοιο εύρημα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Η αξία τους αυτή όμως θα μειωθεί δραματικά στην περίπτωση που θα αποκολληθούν για να «φυλαχτούν» και να ξαναγυρίσουν με το πέρας των έργων στο σταθμό.

 

Υπάρχουν οικονομικά και τεχνικά προβλήματα στη «λύση» αυτή. Θα χαθεί μια και καλή η αυθεντικότητα των μνημείων αυτών. Κανένας δεν έχει πει υπεύθυνα που και με ποιες συνθήκες θα φυλαχτούν και πότε και πως θα ξαναγυρίσουν. Την επιστροφή των μνημείων κανένας δεν την πιστεύει, αφού υπάρχει το προηγούμενο του σταθμού της Αγ. Σοφίας που τα εκεί αποξηλωθέντα αρχαία, είναι ακόμη «ντανιασμένα» και καταστρέφονται σε αποθήκες χιλιόμετρα μακριά. Θα καθυστερήσει το έργο κατά 3 έως και 5 χρόνια. Θα πληρωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για ρήτρες αργοπορίας στους εργολάβους. Ο προϋπολογισμός του όλου έργου θα αυξηθεί δραματικά. Θα υπάρξουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη για την οικονομία της πόλης, λόγω της ακύρωσης του τουριστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωνόταν από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα έρχονταν να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό εύρημα, αν παρέμενε «κατά χώρα» (in situ).

 

Εν τέλει, σήμερα το ΚΑΣ καλείται να παραβιάσει τον αρχαιολογικό νόμο του 2002, ο οποίος στο άρθρο 42 ρητά προβλέπει ότι «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνον όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Για το θέμα των μνημείων της Βενιζέλου όμως έχει υπάρξει σχετική μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017. Οι αρχαιολόγοι του τωρινού ΚΑΣ καλούνται λοιπόν να αποφασίσουν για ένα τεράστιας σημασίας κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε για το καλύτερο: να αποφασίσουν την κατά χώραν διατήρηση του μεσαιωνικού σταυροδρομιού της Βενιζέλου που θα γίνει το αρχαιολογικό διαχρονικό στολίδι της πόλης μας της Θεσσαλονίκης