Οικολογία-Αλληλεγγύη: διαδηλώνουμε μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής, Θράκης και Κιλκίς το Σάββατο
Η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία -Αλληλεγγύη» συμμετέχει και υποστηρίζει τις εκδηλώσεις υπέρ των δασών, της γης και του νερού και εναντίον των εξορύξεων χρυσού, που οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης Ενάντια στα Μεταλλεία, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου Κατά των Χρυσορυχείων, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, στις 11.00 π.μ., στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, που έχει προβάλει και ως Ευρωβουλευτής τα αιτήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας που αντιδρούν στις «χρυσές επενδύσεις», δήλωσε:
«Από τη δεκαετία του ’80 και τους αγώνες των κατοίκων της Ολυμπιάδας βρεθήκαμε στις περισσότερες κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις και την επεξεργασία χρυσού. Η προπαγάνδα υπέρ των εξορύξεων μιλά μόνο για τα οικονομικά οφέλη και όχι για τις καταστροφικές επιπτώσεις, μόνο για τη δημιουργία λίγων κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας και όχι για την καταστροφή πολλαπλών θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη δασοκομία, στη μελισσοκομία, στην αλιεία, μόνο για τις λαμπρές προοπτικές των “χρυσών” μετοχών στα χρηματιστήρια και όχι για τα βαριά μέταλλα, τις λίμνες τελμάτων και τις αναγομώσεις των στοών με απόβλητα που θα αφήσει πίσω, μετά από λίγα χρόνια. Τα ίδια ερωτήματα χρόνων απευθύνω και τώρα δημοσίως: ποιος θα αποζημιώσει τους πολίτες της Χαλκιδικής που θα χάσουν τις δουλειές τους και τα αποθέματα νερού από τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη στις Σκουριές; Ποιος θα τους αποζημιώσει σε περίπτωση ατυχήματος και κατάρρευσης των φραγμάτων των λιμνών τελμάτων, όπως αυτή που έγινε πριν 12 χρόνια στη Μπαϊα Μάρε της Ρουμανίας και δηλητηρίασε το Δούναβη; Μήπως πρόκειται για άλλο ένα χρέος που φορτώνουμε στις επόμενες γενιές, για να καρπωθούν τα κέρδη μόνο λίγοι;».