Απέχει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης!

«Οικολογία – Αλληλεγγύη»: Εικονικός προϋπολογισμός, μακριά από τις ανάγκες για μια πράσινη πόλη

Σε έντονη κριτική για τη μη έγκαιρη κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους και τις παρατάξεις του προϋπολογισμού και των δεδομένων του προβαίνει η κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και δηλώνει πως δεν θα συμμετέχει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, αναφέρεται σε πρακτικές υποβάθμισης των δημοκρατικών διαδικασιών και χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό ως εκτός πραγματικότητας και αναγκών των πολιτών.

 

Πολλές εκατοντάδες σελίδων του προϋπολογισμού και των απολογιστικών στοιχείων, σημειώνει η Κίνηση, παραδόθηκαν σε μη επεξεργάσιμη μορφή στους συμβούλους μόλις την περασμένη Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δυνατότητα πλήρους ανάλυσης των δεδομένων από τις παρατάξεις.

 

Παρόλα αυτά, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» θα παρουσιάσει αναλυτικά την κριτική της στον πρώτο προϋπολογισμό της παρούσας Διοίκησης σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 18.12.2019, στις 2 μμ, στην αίθουσα νερών του Δημαρχείου.

 

«Διαφωνούμε και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας με τον προϋπολογισμό», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια άλλη δημοτική προοπτική, με συμμετοχικές διαδικασίες και ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνική πολιτική και φροντίδα για την ποιότητα ζωής».

 

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» εκτιμά ότι η δημοτική Διοίκηση αγνοεί την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ανάγκη για ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη. Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά σε έναν άτολμο οικονομικό σχεδιασμό, που βασίζεται σε μείωση των τακτικών εσόδων για 3η συνεχόμενη χρονιά σχεδόν σε όλους τους κωδικούς, με χαρακτηριστική ολιγωρία στην υλοποίηση των προβλέψεων του 2019 και χρονική υστέρηση εσόδων προηγούμενων χρήσεων, δηλ. αντί να εισπραχτούν εντός του τρέχοντος έτους, όπως είχαν προϋπολογιστεί, θα εισπραχτούν του χρόνου. Σε ορισμένες προβλέψεις εσόδων που υπάρχει αύξηση, φαίνεται να είναι υπεραισιόδοξη έως απραγματοποίητη.

 

«Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μια Πράσινη πόλη, υποστηρίζοντας τις αρχές του συμμετοχικού προϋπολογισμού, πάνω στο μοντέλο του Πόρτο Αλέγκρε», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να είναι ουσιαστική, με πραγματική διαβούλευση ανά δημοτική κοινότητα, που θα εξασφαλίζει δημοτική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο, φροντίδα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

 

«Προβλέπεται μια δραματική μείωση των τακτικών εσόδων του Δήμου, 48% λιγότερα το 2020 σε σύγκριση με το 2018», τόνισε ο οικονομολόγος Στράτος Βασιλόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών. «Η τυπική αύξηση των εκτάκτων εσόδων, αφορά στη χρονική υστέρηση είσπραξης επιχορηγούμενων προγραμμάτων, δηλαδή ενώ έπρεπε να εισπραχθούν το 2019, λόγω ολιγωρίας εισπράττονται το 2020. Προβλέπονται Εισπράξεις από βεβαιωμένες απαιτήσεις προηγούμενων ετών, για το 2020, περίπου 154 εκατ. ενώ το 2019 εισπράττονται περίπου 2 εκατ. ευρώ».

 

Από την κατανομή των δαπανών προκύπτει με μεγάλη απογοήτευση ότι οι δαπάνες για Πράσινο σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη είναι από τις μικρότερες -μόλις το 4% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου.