Βαριές οι κατηγορίες για το σύστημα Ψωμιάδη

«Οικολογία-Αλληλεγγύη»: Ελπίδες για απονομή δικαιοσύνης στη δίκη της Δευτέρας 23.9

Την ελπίδα ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη τη Δευτέρα στη δίκη των αδελφών Ψωμιάδη και 6 στελεχών της διοίκησής τους στη Νομαρχία, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία και ψευδείς βεβαιώσεις, με ζημία του δημοσίου άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκφράζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

Στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εκδικάζεται εξ αναβολής στις 23.9.2019 η υπόθεση με τα περιβόητα «45άρια», δηλ. τις αναθέσεις 456 έργων με πρόχειρους διαγωνισμούς και κατατμήσεις των έργων σε μικρότερα ώστε να μπορούν να γίνουν ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, όπως και η υπόθεση με τις δεκάδες εικονικές συμβάσεις έργου με άτομα που ποτέ δεν εκτέλεσαν τα έργα αυτά.

Τις πρώτες καταγγελίες είχε κάνει το 2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ως νομαρχιακός σύμβουλος και την 21η Απριλίου 2008 είχε καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Γιαννόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΕΚΘ. Η υπόθεση όμως «κόλλησε» και στις 18.5.2010, ως ευρωβουλευτής, επανήλθε με νέο πολυσέλιδο υπόμνημα στη Δικαιοσύνη, πάνω στο οποίο βασίστηκε σχετικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή κ. Άγγελου Καράκαρη και η πρώτη ποινική δίωξη για κακούργημα τον Μάρτιο του 2012. Υπήρξαν τεράστιες πιέσεις για να ενταφιαστεί η υπόθεση αλλά τον Φλεβάρη του 2013 ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά των αδελφών Ψωμιάδη και στελεχών της διοίκησής τους. Τον Μάιο του 2015 ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Αχιλλέας Ζήσης πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης την παραπομπή σε δίκη των αδελφών Ψωμιάδη και ακόμη έξι στελεχών τους για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για ψευδή βεβαίωση, που προβλέπουν ποινή μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Τον Νοέμβριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με το με αριθμό 821/2015 βούλευμά του αποφάσισε να στείλει την υπόθεση να επανεξεταστεί από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, με παραγγελία για απαγγελία νέων κατηγοριών.

Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με το βούλευμα με αριθμό 419/2017 παρέπεμψε σε δίκη την πολιτική και την τεχνική ηγεσία της Νομαρχίας (Ν.Α.Θ.) κατά το διάστημα 2005-2010, για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις.

Το σύστημα Ψωμιάδη προσπάθησε να εμπλέξει σε κατηγορίες, πειθαρχικά και διώξεις έναν από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, τον κ. Ιωάννη Σιάννη αλλά  απέτυχε. Και στις 21.1.2019 η διοίκηση Ψωμιάδη έκατσε για πρώτη φορά στο εδώλιο για την υπόθεση αυτή. Πήρε όμως αναβολή και στις 23.9.2019 δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι κκ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (Νομάρχης), Διονύσιος Ψωμιάδης (Αντινομάρχης, Πρόεδρος Νομαρχ. Επιτροπής), Δημήτριος Λευκόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΝΑΘ) καθώς και οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας (Δ.Τ.Υ.Ν.Α.Θ.) κκ. Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης (προϊστάμενος), Νικόλαος Ψαλτόπουλος (τμηματάρχης), Στυλιανός Ελπέκος (τμηματάρχης), Μαρία Παπαδημητρίου-Δραγατάκη (τμηματάρχης) και Τριανταφυλλιά Τασιούλα-Χαραλαμπίδου (τμηματάρχης).

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, 12,5 χρόνια μετά από τις καταγγελίες μας, θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη για τα έργα και τις ημέρες του διαπλεκόμενου και ιδιοτελούς συστήματος που διαχειριζόταν τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχει ένα εξαιρετικό βούλευμα με 3.143 σελίδες, υπάρχει ένα τεκμηριωμένο πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή και άλλα στοιχεία, που προδιαγράφουν την καταδικαστική εξέλιξη. Είναι φανερή η προσπάθεια να μη γίνει η πολυαναμενόμενη δίκη και ουσιώδεις παράγοντές της έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον μάταιο αυτό κόσμο. Φαίνεται, ακόμη, πως θα γίνει προσπάθεια να αποδοθούν οι κύριες ευθύνες όχι στην πολιτική ηγεσία αλλά στους υπαλλήλους, παρόλο που το βούλευμα λέει ότι οι αδελφοί Ψωμιάδη, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν τους πέντε μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, με πλήθος τεχνασμάτων, και ότι μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στη Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων φανταστικών έργων, την παρακολούθηση της δήθεν εκτέλεσης των οποίων είχε ο Παν. Ψωμιάδης, ότι συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις πως δήθεν είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα κτλ, με συνολική ζημία της Νομαρχίας προς όφελος των αναδόχων 6.507.248 ευρώ. Εκτός από το προφανές όφελος για τον πελατειακό μηχανισμό του εκπεσόντα περιφερειάρχη, θα πρέπει να διερευνηθεί το πού πήγαν ακριβώς τα χρήματα αυτά. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να τα διεκδικήσει δυναμικά ως πολιτική αγωγή. Η κρίση που πέρασε η χώρα έχει δημιουργήσει έντονη προσδοκία στους πολίτες ότι τελικά θα απονεμηθεί δικαιοσύνη σε πράξεις πολιτικών ή μη που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον».