Γιατί να ψηφίσουν την “Οικολογία-Αλληλεγγύη” οι Σαλονικιοί;

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος απαντά ο στην ερώτηση της εφ. “Μακεδονία”

“Γιατί απαιτούμε με συνέπεια, χωρίς διαπλοκές και σκοπιμότητες, ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους, σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε οικολογικό ενεργειακό μοντέλο, βιώσιμη κινητικότητα, πράσινο σχεδιασμό. Πρέπει να φύγει ο καρκίνος της ρύπανσης και της ακτινοβολίας, να μειώσουμε τα ντεσιμπέλ, να φροντίσουμε τα ζώα, να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.
Ο χώρος της Οικολογίας, με 750 αυτοδιοικητικούς στην Ευρώπη, έχει εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Γνωρίζουμε τα καλά παραδείγματα. Αυτό ακριβώς το μοντέλο της πράσινης πόλης θέλουμε να μεταφέρουμε και στη Θεσσαλονίκη”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

– Τι μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση στους πολίτες στις σημερινές συνθήκες;

Μπορεί να προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής και εξυπηρέτησης των πολιτών. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στην υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής, της τοπικής οικονομίας, της δημιουργίας νέων πράσινων θέσεων εργασίας, της χρήσης τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, της διασύνδεσης παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Χρειαζόμαστε πολιτικές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων, εξοικονόμηση ενέργειας, εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, δίκτυα τραμ και αστικών ταχύπλοων, μείωση της ρύπανσης, αύξηση των πράσινων – ελεύθερων χώρων, καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, ενίσχυση της πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποστήριξη της δημόσιας υγείας, διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.α.

– Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα (και αυτή τη φορά) στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Είμαι ενεργός πολίτης και ασχολούμαι με τα της πόλεως επί δεκαετίες, υλοποιώντας το «Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά». Η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης των οικολογικών πολιτικών. Ο Δήμος είναι πιο κοντά στον πολίτη και θα μπορούσε να γίνει τόπος εφαρμογής και αμεσοδημοκρατικών πρακτικών, ως τρόπος διαπαιδαγώγησης και εμπλοκής του πολίτη με τα κοινά. Μετά το ευρωκοινοβούλιο και τη νομαρχία-περιφέρεια, θέλω να καταθέσω στον τόπο μου, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα.
Η «Οικολογία -Αλληλεγγύη», που είναι μια ιστορική δημοκρατική κίνηση με ρίζες στο 1990, αξιολόγησε ότι πρέπει να κατέβουμε δυναμικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να επηρεάσουμε τις πολιτικές. Συνεκτιμήθηκε η αναγνωρισιμότητα, η εμπειρία και η γνώση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και η ανάγκη διασφάλισης των δικών μας αγώνων και νικών. Είναι όμως σημαντική η συμμετοχή και νέων προσώπων, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί συνέχεια και ανανέωση εν κινήσει.

– Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου στον οποίο ζείτε; Τι θα προτείνετε για την επίλυση ή την άμβλυνσή του εάν εκλεγείτε;

Βασική προτεραιότητα είναι τα σκουπίδια. Αυτά δεν είναι ούτε για θάψιμο ούτε για κάψιμο. Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι βαλτωμένη. Πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, επιδιόρθωση – επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση. Να δημιουργηθούν πολλά πράσινα σημεία με 4 ρεύματα, εργαστήρια, νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, με εναλλακτικές και συλλογικές λύσεις, αποκέντρωση, ηλεκτρικά minibus, προαστιακό σιδηρόδρομο, θαλάσσια συγκοινωνία με ταχύπλοα, πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καθώς και η αύξηση του πρασίνου, η δημιουργία ενός αστικού δικτύου αναβαθμισμένων πράσινων – ελεύθερων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας.

– Γιατί να ψηφίσουν ειδικά εσάς οι συντοπίτες σας. Απαντήστε στην ερώτηση, σαν να τη θέτει εν δυνάμει ψηφοφόρος σας.

Γιατί απαιτούμε με συνέπεια, χωρίς διαπλοκές και σκοπιμότητες, ευημερία και ποιότητα ζωής για όλους, σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε οικολογικό ενεργειακό μοντέλο, βιώσιμη κινητικότητα, πράσινο σχεδιασμό. Πρέπει να φύγει ο καρκίνος της ρύπανσης και της ακτινοβολίας, να μειώσουμε τα ντεσιμπέλ, να φροντίσουμε τα ζώα, να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.
Ο χώρος της Οικολογίας, με 750 αυτοδιοικητικούς στην Ευρώπη, έχει εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Γνωρίζουμε τα καλά παραδείγματα. Αυτό ακριβώς το μοντέλο της πράσινης πόλης θέλουμε να μεταφέρουμε και στη Θεσσαλονίκη. Και εκπαιδευμένοι στο κλίμα της συνεννόησης, θα επιδιώξουμε εκείνες οι συμμαχίες που θα εξασφαλίσουν λύσεις στα προβλήματα.