Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις «Οικολογία -Αλληλεγγύη» και «Υψίπολις», με υποψηφίους Δημάρχους τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη αντίστοιχα, εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου, όπου διατυπώνουν τις θέσεις τους σχετικά με την Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον τρόπο συνεργασίας των δημοτικών κινήσεων που συμμετέχουν, ενόψει του Β’ γύρου των εκλογών, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιθανόν και με κοινό υποψήφιο Δήμαρχο.
Το κείμενο που δημοσιοποιούν είναι το εξής:
Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις, που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, παίρνουμε την πρωτοβουλία να εκφράσουμε δημόσια τις θέσεις μας σχετικά με τον ρόλο και τις εξελίξεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που συγκροτήθηκε στις 6.12.2018, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και να μην αρκούνται σε επικοινωνιακή διαχείριση μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας. Γι’ αυτό και καταθέτουμε δημόσια τις θέσεις/προτάσεις μας, με την προσδοκία ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και από τους υπόλοιπους συνομιλητές μας:
– Εκτιμούμε ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης θα πρέπει να συμμετέχουν μόνον οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που το επιθυμούν και όχι κόμματα ή πολιτικές κινήσεις. Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητούν σχήματα που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τοπικά και όχι της κεντρικής πολιτικής, χωρίς εξαρτήσεις από σκοπιμότητες ή συμφέροντα.
– Ζητούμε να ξεκαθαριστεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν καθοδηγείται από κανέναν ούτε αποτελεί μια απλή συνέχεια της διοικούσας τον Δήμο «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» αλλά ένα σύνολο από δημοτικές κινήσεις, που αναζητούν κοινό βηματισμό ενόψει του Β’ γύρου των εκλογών, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιθανόν και με κοινό υποψήφιο Δήμαρχο.
– Ανησυχούμε για τις υπόγειες συνεννοήσεις με στόχο να επιβληθεί άμεσα συγκεκριμένη υποψηφιότητα Δημάρχου και ζητούμε να διαψευστούν οι δημοσιευμένες πληροφορίες, όπου ο Δήμαρχος συμφώνησε με αρχηγό κόμματος και απλώς ζήτησε χρόνο για να το διαχειριστεί. Μια τέτοια εξέλιξη, αν αληθεύει, επαναλαμβάνει γνωστές και μη αποδεκτές πρακτικές και υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.
– Επιμένουμε ότι θα πρέπει να προηγηθούν προγραμματικές συγκλίσεις, με βάση τους 4 άξονες που συμφωνήσαμε (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ποιότητα ζωής, Κοινωνική αλληλεγγύη), μέσα από 4 θεματικές εκδηλώσεις, μία τη βδομάδα, με διοργανωτές μόνον τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Ένα κοινό πρόγραμμα με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο, για να δεσμεύει πραγματικά, δεν μπορεί να διαμορφώνεται από μια κλειστή επιτροπή.
– Θεωρούμε κρίσιμο ζήτημα να ανοιχτεί η Επιτροπή στην κοινωνία και να διαβουλευτούμε με τα κινήματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και στη συνδιαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος για την πόλη. Καμιά συζήτηση αποκομμένη από την κοινωνία και τους πολίτες δεν μπορεί να διαπιστώσει και να διευρύνει την όποια δυναμική ενυπάρχει στην προσπάθειά μας.
– Συμμεριζόμαστε τη γενική επιθυμία για κοινή υποψηφιότητα που θα μπορεί να νικήσει στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζουμε πως αυτή θα πρέπει να δεσμεύεται σε προγραμματική βάση και πως θα συγκροτηθεί μέσα από
διαφανείς διαδικασίες και με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια. Όμως οι δυσκολίες υλοποίησης συμμετοχικών διαδικασιών ανάδειξης (πχ με κάλπη στα Διαμερίσματα) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με δημοσκόπηση και μάλιστα πριν τη λήξη της ανοιχτής διαδικασίας προγραμματικής σύγκλισης.
Αναζητούμε μιαν άλλη πορεία για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που να αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, να βαδίζει σε ένα επεξεργασμένο στρατηγικό όραμα και ταυτόχρονα να συσπειρώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σε μια νικηφόρα προοπτική, για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, της λειτουργίας και της καθημερινότητας της πόλης. Και αυτή τη φορά πρέπει να το πετύχουμε.
Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία -Αλληλεγγύη»,
Δημοτική Κίνηση για τη Θεσσαλονίκη «Υψίπολις»