Του Στράτου Κερσανίδη
(άρθρο που δημοσιευτηκε στην εφημ. Εποχή 20/10/2002 τ. 645)
Οι εκλογές τελείωσαν και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνεται ένας απολογισμός. Η ΑΚΟΑ με τις μικρές, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητες ως προς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, δυνάμεις της, τα πήγε πολύ καλά. Όχι, μόνον, από την άποψη της αποδοχής των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια τα οποία υποστήριξε, αλλά κυρίως από την πρακτική της με την οποία απέδειξε πως η ενότητα δυνάμεων του αριστερού και οικολογικού χώρου, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, αλλά είναι εφικτή και οφείλουμε να βαδίσουμε σε αυτόν το δρόμο, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης
Η “Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας”, με 6,3% ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αποτέλεσμα πέρα για πέρα θετικό αν πάρουμε υπόψη μας τις δυσκολίες με τις οποίες ξεκίνησε (0,5% έδιναν οι πρώτες δημοσκοπήσεις πριν από δύο μήνες και 3% μερικές μέρες πριν από τις εκλογές), τη χαμηλή αναγνωρισημότητα του Τάσου Κουράκη, το “στίγμα” Βούγια, τη μεγάλη πόλωση. Οι δύο έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο (Τάσος Κουράκης και Ανδρέας Κουράκης), μπορούν να γίνουν περισσότερες αρκεί να αξιοποιηθούν ανάλογα.
Ο κ. Βούγιας, πήρε αυτό που του άξιζε. Η πολιτική του καριέρα τραυματίστηκε βαριά, πριν καλά – καλά αρχίσει. Ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός αλεξιπτωτισμός, το μπλαζέ στιλάκι πήραν αυτό που τους άξιζε. Κάτω από το ποσοστό που πήρε για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Λαζαρίδης στις προηγούμενες εκλογές, το κυβερνών κόμμα δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά για την επιλογή του.
Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ κ. Σαχίνης προσδοκούσε διψήφιο ποσοστό αλλά δεν τα κατάφερε. Το ποσοστό του ήταν λίγο χαμηλότερο από το συνολικό των δύο κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές.
Ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος, θριάμβευσε. Το 54% που έλαβε, ήταν ένα ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση και στις επιλογές της. Πάντως το επιπλέον ποσοστό του δημάρχου προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ας πάψουν, λοιπόν, να κατηγορούν την αριστερά και ας κάνουν την αυτοκριτική τους. Η κα Τασούλα Θεοδωροπούλου με την κίνηση “Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης” έδειξε πως η ριζοσπαστική αριστερά, όχι μόνον υφίσταται, αλλά έχει και μία διόλου ευκαταφρόνητη, δυναμική. Μήπως όμως, σύντροφοι, είναι η ώρα να αφήσουμε τις αγκυλώσεις και να δούμε μία προοπτική συνεργασίας;
Η μάχη στη νομαρχία
Το ίδιο συμβαίνει και με την κίνηση “Αριστερά!” της κυρίας Μαριάννας Μπρεκάση, η οποία αποτέλεσε τη μικρή έκπληξη στις νομαρχιακές εκλογές, με τις 10.200 ψήφους, περίπου, που απέσπασε.
Η “Οικολογία – Αλληλεγγύη – Συνασπισμός των πολιτών”, πλήρωσε μέχρι ένα βαθμό την πόλωση που δημιουργήθηκε. Όπως υποστήριξε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, οι απώλειες οφείλονται σε διαρροές προς τα ψηφοδέλτια του Χατζησάββα και της Μπρεκάση, αλλά και στη μεγάλη πόλωση που είχε ως αποτέλεσμα να μην προβληθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της κίνησης. Έτσι με το 4,1% (από 5,2%), ο κ. Τρεμόπουλος θα είναι και πάλι ο μοναδικός εκπρόσωπος στο νέο νομαρχιακό συμβούλιο. Ο κ. Ρόκος (ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ), με το 8%, έμεινε αρκετά πίσω από τα ποσοστά των δύο κομμάτων που ήταν περίπου 10,5%. Φαίνεται πως η συμμαχία δεν πείθει.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η έλλειψη πολιτικής αντιπαράθεσης και η απουσία θέσεων, με τις οποίες όφειλε να διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα “έκαψε” τον κ. Χατζησάββα. Η γκρίζα διαφήμιση κατά του κου Ψωμιάδη έγινε μπούμεραγκ, ωφέλησε τον τελευταίο και το 50,1 % τον έκανε νομάρχη. Φταίει η αριστερά;
Αρχίσαμεεε…
Μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη οι βρικόλακες μισαλλοδοξίας φρόντισαν για μια ακόμη φορά να κάνουν τη χώρα μας ρεζίλι διεθνώς. Οι διάφοροι Βελόπουλοι, Λιακόπουλοι και λοιποί, διέκοψαν το Ζ΄ Διεθνές Συμπόσιο για την αρχαία Μακεδονία, επειδή κάποιες από τις απόψεις των αρχαιολόγων δεν τους άρεσαν. Ενοχλήθηκαν, οι ελληναράδες, επειδή κάποιοι ξένοι αρχαιολόγοι μίλησαν για την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Μακεδονία, εμπλέκοντας και τον Φίλιππο. Κι αν τους πεις ακροδεξιούς και φασίστες παρεξηγούνται, θαρρείς και δεν είναι ίδιον αυτών η λογοκρισία της επιστήμης. Εντάξει και των σταλινικών, συμπληρώνουμε, για να μην παρεξηγηθούμε.
Την επόμενη μέρα ο κ. “χέρι-χέρι” Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε στη Θεσσαλονίκη μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο το οποίο ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικό εναντίον των ξένων. Ακροδεξιές απόψεις; Όχι προς Θεού.
ΕΠΟΧΗ 20/10/2002