“Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι σε μια πράσινη πόλη”

Το μήνυμα του υποψήφιου Δημάρχου Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας–Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλου, στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση.

«Θα βρεθούμε ενδυναμωμένοι μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Και θα είμαστε πιο μαχητικοί και πιο τεκμηριωμένοι από ποτέ. Όμως δεν μας αρκεί! Θέλουμε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και συγκροτήσαμε ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, με ακτιβιστές της οικολογίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με ανθρώπους της προσφοράς και τους πνεύματος, των εναλλακτικών και συνεργατικών λύσεων», τόνισε στην προεκλογική εκδήλωση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Είμαστε ο κρίκος που θα ενώσει την πόλη με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και καινοτομία. Αυτοί που θα φέρουμε εδώ τα καλά παραδείγματα. Για να εφαρμοστούν οικολογικές και κοινωνικά αλληλέγγυες πολιτικές, να γίνει δηλαδή η Θεσσαλονίκη μια αξιοβίωτη πόλη», συνέχισε ο πρώην ευρωβουλευτής. «Μπορούμε να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, τη στήριξη της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας, την άνθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα ανοίξουμε τους ορίζοντες της κοινωνικής συνείδησης. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από τους θεσμούς, όπως πάντα. Για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν!

Η τελευταία αυτή εκδήλωση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» χθες, στον πολυχώρο WE, εξελίχθηκε σε ένα μουσικό γλέντι, με Balkan μουσική από τους Banda Entopica, όπου κυριαρχούσαν χορευτικοί σκοποί από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία, στα θέματα που θα δώσει προτεραιότητα όταν εκλεγεί και στις δράσεις του που μέχρι και την τελευταία μέρα ήταν σε εξέλιξη. Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν αυτούς και αυτές που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, που σέβονται τον διπλανό τους, που παλεύουν να σώσουν ό,τι αξίζει να σωθεί. Ζήτησε να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η αισθητική της πόλης, να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών, η στήριξη της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας, η άνθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικότερα η ομιλία:

«Κάποιοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για να μάθουν αν πέτυχαν. Εμείς ξέρουμε από σήμερα. Είμαστε νικητές. Όχι γιατί έχουμε αυταπάτες. Ούτε γιατί θέλουμε να σας παραμυθιάσουμε. Αλλά γιατί καταφέραμε να δώσουμε μια μάχη με αξιοπρέπεια και με μόνο όπλο τις ιδέες μας και τη διαδρομή μας.

Χωρίς προκλητικά χρυσοπληρωμένες εκστρατείες, όπως αυτές που κάνουν οι ισχυροί του χρήματος, χωρίς αγορασμένες δημοσκοπήσεις, χωρίς κρατικοδίαιτους, χωρίς παιδιά του κομματικού σωλήνα, χωρίς παρτίδες με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Με την αξία μας και όχι με ξένες πλάτες. Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί, χωρίς τη συμμετοχή σας, τίποτε από όσα έχουμε κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια –και είναι πολλά και σημαντικά- δεν θα είχε γίνει.

Είμαστε η ομάδα που κερδίζει. Χρόνια τώρα!

Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούμε ενδυναμωμένοι μέσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Και θα είμαστε πιο μαχητικοί και πιο τεκμηριωμένοι από ποτέ. Όμως δεν μας αρκεί! Θέλουμε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και συγκροτήσαμε ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, με ακτιβιστές της οικολογίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με ανθρώπους της προσφοράς και τους πνεύματος, των εναλλακτικών και συνεργατικών λύσεων. Να είστε περήφανοι που βρίσκεστε σήμερα εδώ, μαζί με αυτούς που μας έστειλαν τη θετική τους ενέργεια, αυτούς που μαζί δώσαμε τον άνισο αγώνα.

Και επειδή έχουμε και ευρωεκλογές, αρνούμαστε να ενταχθούμε στο δίλημμα ευρωπαϊστές ή αντιευρωπαίοι. Είμαστε Ευρωπαίοι. Και ήδη συνδιαμορφώνουμε το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Μαζί με άλλους 750 Πράσινους αυτοδιοικητικούς. Είμαστε ο κρίκος που θα ενώσει την πόλη με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και καινοτομία. Αυτοί που θα φέρουμε εδώ τα καλά παραδείγματα. Για να εφαρμοστούν οικολογικές και κοινωνικά αλληλέγγυες πολιτικές, να γίνει δηλαδή η Θεσσαλονίκη μια αξιοβίωτη πόλη. Σε ζητήματα όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμμονή στο εργοστάσιο καύσης, η ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, η έλλειψη πράσινου, η απαξίωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η αδυναμία συμβολής στη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών κ.α. η παρούσα διοίκηση αφήνει μεγάλα κενά, που πρέπει να συμπληρωθούν. Και με το χρήμα που σπαταλιέται από κάποιους ή την άμετρη φιλοδοξία που κυριαρχεί, ανησυχούμε μήπως οι πολιτικές γίνουν χειρότερες.

Στον αντίποδα, εμείς ζητούμε την ενίσχυση των φωνών σαν τη δική μας, ώστε με τη στήριξη των πολιτών να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την αισθητική της πόλης. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, τη στήριξη της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας, την άνθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα ανοίξουμε τους ορίζοντες της κοινωνικής συνείδησης. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από τους θεσμούς, όπως πάντα. Για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν!

Ακόμη και λίγο πριν την κάλπη, χτες πήγαμε στον Δενδροπόταμο: απόβλητα, δολοφονικοί ρύποι, πετρελαιοειδή, χρώμιο, ψευδάργυρος στη σκωληκοειδή υπόφυση της Θεσσαλονίκης, που θα καθαρίσουμε, αν μας στείλετε δυνατούς στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αυτές τις δύο μέρες που μένουν, γίνετε φορείς του μηνύματός μας προς τους πολίτες. Για να στηρίξουν αυτούς/ες που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, που σέβονται τον διπλανό τους, που παλεύουν να σώσουν ό,τι αξίζει να σωθεί.

Γιατί θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι σε μια πράσινη πόλη!

Και το θέλουμε ΤΩΡΑ!».

Η ομιλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου και η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας και της 5ης δημοτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης:

 

 

Βίντεο από το γλέντι που ακολούθυησε με τους Banda Entopica: