Τρεμόπουλος: οι ελίτ ανακυκλώνουν το αδιέξοδο μοντέλο
Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση και οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση, σημειώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε μια σοβαρή κρίση, που τώρα την ξεπερνάει».
Σε άρθρο του αναφέρεται συνολικά στο αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο που ανακυκλώνει την κρίση και οδηγεί σε ασφυξία την κοινωνία και την παραγωγή. Καταδεικνύοντας τα «τρωτά σημεία» της ελληνικής οικονομίας που προηγήθηκαν της κρίσης, σημειώνει ότι η χώρα μας βρέθηκε σε ασφυξία μετά τη διάσωση των τραπεζών με κρατικό χρήμα το 2008, καθώς ως τότε στηριζόταν “στο λεγόμενο «εύκολο χρήμα» (όπως από χρηματιστήριο, υπεραξίες ακινήτων, υπερτιμολογημένα δημόσια έργα και δημόσιες προμήθειες, υποπληρωμένη εργασία μεταναστών, αλλά και από εκτεταμένη διαφθορά και φοροδιαφυγή), καθώς και σε μια υπερδιογκωμένη ιδιωτική κατανάλωση, που τα τελευταία χρόνια στηριζόταν με τη σειρά της σε δάνεια”.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος, που παρέμενε αμείωτο, παρά τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, την υπέρ- εξάρτηση από τομείς που επηρεάζονταν ευθέως από τη διεθνή κρίση, όπως τουρισμός και ναυτιλία αλλά και από το πετρέλαιο και το ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο.
Κοντά σ’ αυτά εντοπίζει και τη φθορά του πολιτικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα είχε χρεοκοπήσει πολύ πριν έρθει η οικονομική κατάρρευση: με πολιτικές που αντιστρατεύονταν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα, με αδυναμία να εμπνεύσει στην κοινωνία εμπιστοσύνη προς την πολιτική».
«Στην κατάσταση αυτή, η Ελλάδα ήταν εύκολο να γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Σε μια οικονομία εθισμένη στην εύκολη ρευστότητα, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μηχανισμού Στήριξης που ακολουθούν αδιακρίτως τις κλασικές θεραπείες σοκ του ΔΝΤ άνοιξαν το δρόμο προς την οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση», τονίζει σε άλλο σημείο.
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, τονίζει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονταν, θα ήταν αποτελεσματικά «μόνο αν ήταν σχεδιασμένα με άξονα την κοινωνική δικαιοσύνη και στους πολίτες προσφερόταν ένα απτό αντιστάθμισμα για τις θυσίες στην αγοραστική τους δύναμη».
«Έχουν τη διάθεση να τα αποδεχτούν και να τα αλλάξουν όλα αυτά οι υπεύθυνες πολιτικές ελίτ; Φαίνεται πως όχι. Για το λόγο αυτό και απλώς προετοιμάζουν την επόμενη κρίση», καταλήγει το άρθρο.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/krisi-itan-kai-perase