Κόβουν πεύκα στη βίλα Αλατίνι

Επερώτηση της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» για το ιστορικό αλσύλλιο

Villa-Alatini-Thessaloniki-treesΕπτά πεύκα κόπηκαν μέσα στο ιστορικού αλσύλλιο της βίλας Αλατίνι, η οποία στεγάζει την διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και οι οικολόγοι κατέθεσαν επερώτηση στην οποία διαμαρτύρονται και ζητούν την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού αλσυλλίου, με ανάπλαση της γύρω περιοχής.

Η διαφορετική άποψη της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» είχε εξηγηθεί αναλυτικά στη Μητροπολιτική Επιτροπή από τον Μ. Τρεμόπουλο, καθώς η κοπή από τη ρίζα έχει εφαρμοστεί και άλλες φορές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλίσης των πεύκων της Περιφέρειας, το οποίο όμως οφείλεται στο πότισμα του γκαζόν κάτω από αυτά και όχι σε άλλους λόγους.

Η παράταξη ζήτησε πριν 2,5 μήνες από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου, να της δοθεί η σχετική μελέτη για τα δέντρα, που έπρεπε να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως η στήριξη (η οποία έχει εφαρμοστεί π.χ. από το Βυζαντινό Μουσείο) ή το κλάδεμα ξερών κλαδιών με τρόπο που να μη χαλάει η ισορροπία του κορμού, καθώς πληροφορίες ήθελαν την κοπή 30 πεύκων, δηλ. του μεγαλύτερου μέρους των πεύκων του αλσυλλίου. Μέχρι στιγμής δεν δόθηκε κάποια απάντηση στο αίτημα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε ότι το αλσύλλιο της βίλας Αλατίνι αποτελεί όχι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και πολιτιστικό μνημείο, σε άμεση συνάφεια με τα ιστορικά οικοδομήματα που περιβάλει. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι χρειάζεται ειδική προστασία και διαχείριση. Δυστυχώς αυτό υποβαθμίζεται και αποκόπτεται από το φυσικό του περίγυρο, όπου έχουν κατασκευαστεί δρόμοι, πάρκινγκ και πρόσφατα ένας υπό κατασκευή σταθμός του Μετρό. Εάν συνυπολογίσουμε τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής, όπως ο οικισμός Ουζιέλ, το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, το παλιό Ντεπώ των τραμ, το ρέμα Αλατίνι/Μερκουρίου και ο αλευρόμυλος Αλατίνι, τότε το αλσύλλιο της βίλας Αλατίνι μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας εκτενούς ανάπλασης, η οποία θα αναδείξει με ενιαίο τρόπο τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής».

 

Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης μπορεί να βρεθεί εδώ:

https://eco-solidarity.gr/storage/2015/06/OA-Eperotisi-Kopi-Dendrwn-Perifereias-9.6.2015.doc