Οι προτάσεις της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Τετάρτη 5/12, 8 μμ.
Η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο, επιβάλλει την επανεξέταση ολόκληρου του μοντέλου της ενεργειακής διαχείρισης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό θα πρέπει να γίνει στα δημοτικά κτήρια και οχήματα αλλά και στη χρήση ενέργειας σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο, προτείνει η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και οργανώνει εκδήλωση με ειδικούς επιστήμονες την Τετάρτη 5/12, στις 8 μμ, στον Κοινωνικό Χώρο Οικόπολις.
Θα πρέπει να παρθούν σοβαρά υπόψη και τα ζητήματα ενεργειακής φτώχειας, κοινωνικής μέριμνας και δημόσιας υγείας, υποστηρίζουν οι οικολόγοι, έχοντας επιλέξει ένα από τα πιο κεντρικά και με πολλαπλές συνέργειες ζητήματα, όπως η ενέργεια και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον που ενέχει η σημερινή της διαχείριση.
Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες από τους Δήμους αλλά και από ενώσεις πολιτών και συνεταιρισμούς, για μια εναλλακτική και πιο δημοκρατική προσέγγιση στο θέμα της παραγωγής και της χρήσης της ενέργειας, με τρόπους που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι πιο δίκαιοι κοινωνικά. Αλλά και η νέα νομοθεσία για τις “Ενεργειακές Κοινότητες” προσφέρει νέες ευκαιρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α (5ος όρ.), την Τετάρτη 5/12, στις 8 μμ., όπου θα κάνουν εισηγήσεις:
– Ξενοφών Ζήσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
– Ξενοφών Γάσπαρης, Μηχανολόγος Μηχανικός, εμπειρογνώμων
– Κυριακή Μεταξά, Αρχιτεκτόνισσα Μηχανικός MSc, Υπεύθυνη προγραμμάτων Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
– Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης».
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις, συζήτηση και καταγραφή των κυριότερων σημείων για τον εμπλουτισμό του δημοτικού προγράμματος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης».
Δείτε επίσης: https://www.facebook.com/events/213567149560146/