Να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά, ζητάει ο Μ. Τρεμόπουλος σε σχετική επερώτηση στο Περιφ. Συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας.
Ο Αλιάκμονας ρυπαίνεται από τα αποστραγγίσματα του παλιού σκουπιδότοπου της Βέροιας αλλά και νέους σκουπιδότοπους και μπαζότοπους. Συγκεκριμένα, στο νέο φράγμα του Αλιάκμονα, αυτό της Αγίας Βαρβάρας- Άμμου στη Βέροια, υπάρχει ο παλιός, ανενεργός αλλά διόλου ακίνδυνος σκουπιδότοπος της Βέροιας (φωτο 1), ο οποίος με τα αποστραγγίσματά του ρυπαίνει τον ποταμό. Παράλληλα, αριστερά και δεξιά των όχθων, στην περιοχή «Αμμοληψίες», έχουν δημιουργηθεί νέοι σκουπιδότοποι-μπαζότοποι (φωτο 2, 3). Μπάζα και αγροτικά απορρίμματα κατά μήκος του ποταμού στο ύψος Βεργίνας, μιας περιοχής που συνδυαστικά με τον αρχαιολογικό τουρισμό της περιοχής και με δεδομένο το αρχαιολογικό αλλά και φυσιολατρικό ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών, όπως Ολλανδών, Γερμανών και Ρώσων, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για τουρίστες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρατήρηση πουλιών, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διάφορα είδη πουλιών.
Παράλληλα, το κενό γράμμα του νόμου δίνει την ευκαιρία στους αμμολήπτες να κάνουν «αποκατάσταση» της περιοχής όπου έκαναν αμμοληψία, χρησιμοποιώντας ό,τι λογής μπάζα, σε όλο το μήκος του ποταμού, όπου υπάρχει πρόσβαση.
Επιπρόσθετα, σε όλο το μήκος του ποταμού εντός του νομού Ημαθίας τόσο στα πεδινά (Λουτρός, Κλειδί, Πρόδρομος κλπ), όσο και στα ορεινά (Στενά Αλιάκμονα), η παράνομη υλοτομία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αδυνατώντας η αποδυναμωμένη δασική υπηρεσία να ανταποκριθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες.
Στην περιοχή από το φράγμα της Αγίας Βαρβάρας μέχρι και τη γέφυρα της Κουλούρας είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά δράσεων:
Α) Δειγματοληψία και καταγραφή των ρύπων που αποστραγγίζονται από τον παλιό σκουπιδότοπο της Βέροιας στον Αλιάκμονα και αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος
Β) Καθαρισμός των όχθων από κάθε λογής σκουπίδια και μπάζα.
Γ) Έλεγχος των όρων αποκατάστασης των αμμοληψιών καθώς και έλεγχος ώστε να μη γίνονται σποραδικά αμμοληψίες από τον αμμολήπτη της περιοχής καθώς η σύμβασή του είναι μόνο για εκμετάλλευση του υπάρχοντος υλικού που έχει παραλάβει από παλιότερο αμμολήπτη.
Δ) Έλεγχος ώστε να μην αναδιαμορφώνει την περιοχή ο αμμολήπτης.
Ε) Έλεγχος ώστε να μην παρεμβαίνουν στο ανάγλυφο της περιοχής άλλες κοινωνικές ομάδας (π.χ. κυνηγοί, ψαράδες)
Ζ) Έλεγχος ώστε να μη χρησιμοποιούνται παράνομοι τρόποι ψαρέματος (δίχτυα)
Η) Έλεγχος για παράνομο κυνήγι. Παρατηρείται τακτικά με την έναρξη του κυνηγιού του τρυγονιού να πυροβολούνται και οι αγριόπαπιες και τα μικρά τους που γεννιούνται στην περιοχή.
Θ) Διαμόρφωση τη περιοχής όπου χρειάζεται ώστε να είναι επισκέψιμη μόνο για πεζοπόρους και ποδηλάτες (γέφυρες).
Ι) Διαμόρφωση του χώρου όπου χρειάζεται ώστε να προστατευθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και να δημιουργούνtαι κατάλληλοι τόποι για την αναπαραγωγή και επιβίωση διαφόρων ειδών .
Κ) Δημιουργία κιοσκιών για να αναψυχή και ενημερωτικών πινακίδων για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής σε διάφορες γλώσσες.
Κατόπιν των ανωτέρω
1. Προτίθεται να πάρει η Περιφέρεια όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους Δήμους, τον Φορέα Διαχείρισης, τους κοινωνικούς φορείς και τα κινήματα πολιτών, για τη διαφύλαξη του φυσικού οικοσυστήματος του Αλιάκμονα;
2. Προτίθεται να προχωρήσει η Περιφέρεια στην εκπόνηση ενός εναλλακτικού οικοτουριστικού σχεδίου αξιοποίησης και αναβάθμισης της περιοχής;
Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος
Μιχάλης Τρεμόπουλος
(Πατήστε με το ποντίκι σας πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε καλύτερη ανάλυση)