«Αν οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας, στηρίξουν ενεργά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα έχουμε υλοποιήσει ένα πρωτοφανές εγχείρημα άμεσης δημοκρατίας», δηλώνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22.3), η οποία βρίσκει την πόλη της Θεσσαλονίκης να παλεύει για το νερό της. «Το δικαίωμα πρόσβασης όλων στο νερό αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον τους είναι δύο ζητήματα για τα οποία οι Οικολόγοι έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχες και πριν και κυρίως μετά τις εκλογές» προσθέτει ο Μ. Τρεμόπουλος, με την ιδιότητα του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας.
Το ιστορικό της ιδιωτικοποίησης
Εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ήδη ο διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με δύο επενδυτικά σχήματα να διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ, που τώρα μελετούν τη σύμβαση παραχώρησης για να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές.
Η πώληση όμως δεν φαίνεται να προχωράει όσο γρήγορα θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, καθώς συναντάει τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών και φορέων της πόλης. Με την οργάνωση του δημοψηφίσματος στις 18 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Θεσσαλονικείς παίρνουν την υπόθεση του νερού της πόλης στα χέρια τους! Στο σημείο αυτό ο Μ. Τρεμόπουλος σημειώνει με νόημα:
«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, όπως έχει αποδειχτεί, δεν έχουν καν το άλλοθι ότι την ιδιωτικοποίηση του νερού μας την επιβάλλει η τρόικα», ενώ για το ζήτημα του δημοψηφίσματος υπογραμμίζει ότι αν και με την καθιέρωση του «Καλλικράτη» (Ν.3852/2010) υπάρχει η δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων, οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν μέχρι τώρα την έκδοση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων για την οργάνωσή τους, με αποτέλεσμα ένα τέτοιο δημοψήφισμα να μην μπορεί να διεξαχθεί νομότυπα. «Ο κινηματικός χαρακτήρας του δημοψηφίσματος κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ενεργή συμμετοχή όλων των Θεσσαλονικέων για την οργάνωσή του» προσθέτει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Η απόφαση του ΣτΕ
Να σημειώσουμε ότι, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που κατέθεσαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων για την ακύρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των εταιρειών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών, κρίνοντας ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Το ευρωπαϊκό δεδομένο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το δρόμο έδειξε η πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!» (www.right2water.eu/el), η οποία στις 17.2 παρουσίασε τα αιτήματά της σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεκδικώντας τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή τους ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους, καταθέτοντας 1.680.172 υπογραφές πολιτών, εξαναγκάζοντας απάντηση της Κομισιόν εντός των επόμενων ημερών.
Οικολογία Αλληλεγγύη : Αναπαλλοτρίωτο αγαθό το νερό
Η Οικολογία Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αναπαλλοτρίωτο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο και δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του αλλά και επιδείνωση της ποιότητάς του. Αντιθέτως, πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, καθώς πρόκειται για ένα αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.