Βελτίωση των συνθηκών παραμονής των προσφύγων στην Ειδομένη τώρα!

Ζητά από κυβέρνηση και Περιφέρεια

η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και ο Μ. Τρεμόπουλος

Eidomeni-2015-11-23 Amir01 Επερώτηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κατέθεσε χθες ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος, ζητώντας τη βελτίωση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Η κατάσταση πριν μερικές ημέρες δυσκόλεψε, καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ αλλά και της Σερβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας  άρχισαν να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους, με αποτέλεσμα όσοι πρόσφυγες δεν προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ να επιστρέφουν προς τα σύνορα της Ειδομένης και άλλοι να μένουν εγκλωβισμένοι σε κέντρα υποδοχής της Κροατίας, της Σερβίας και της Ειδομένης.

Eidomeni-2015-11-23 Amir02Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η Ειδομένη είναι μια υγειονομική βόμβα, καθώς έχει σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, οι πρόσφυγες καίνε ανεξέλεγκτα υλικά (πλαστικά, ρούχα κ.α.), που παράγουν διοξίνες. Άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας και άλλοι κυκλοφορούν με μάσκες. Είναι εύλογος ο προβληματισμός για το τι θα γίνει όταν χειροτερέψει ο καιρός και η υπομονή των ανθρώπων εξαντληθεί. Η ελληνική και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση όμως, πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι υποδομές του πρόχειρου καταυλισμού που υπάρχει εκεί. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε δημόσια διαβεβαιώσει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, αλλά και αγαθά πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες. Eidomeni-2015-11-23 Amir04Τώρα είναι η στιγμή για να υπάρξει άμεση δράση. Όμως και από την κυβέρνηση ζητάμε να σταματήσει την αδράνεια και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό, όπως και να παραμερίσει τα εμπόδια που αναστέλλουν τη νόμιμη δράση της Περιφέρειας».

Το πλήρες κείμενο της επερώτησης βρίσκεται ΕΔΩ

Eidomeni-2015-11-23 Amir03