Καλλικράτεια: ανεπεξέργαστα λύματα από τον βιολογικό σταθμό στη θάλασσα;

Να ξεκαθαρίσει το θολό το τοπίο σχετικά με τη ρύπανση από τα ανεπεξέργαστα λύματα που διέρρευσαν από τον βιολογικό σταθμό στην Καλλικράτεια ζητάει από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», ρωτώντας να μάθει και ποια μέτρα πάρθηκαν για την υγεία των παραθεριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής Μιχ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η εξακρίβωση του τι ακριβώς συνέβη, το ποιοι ευθύνονται και τα μέτρα θεραπείας που πρέπει να ληφθούν είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των τουριστών και των παραθεριστών της Καλλικράτειας. Το γεγονός ότι ο βιολογικός σταθμός της Καλλικράτειας λειτουργεί “στο καλύτερο δυνατό επίπεδο”, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, σημαίνει ότι η θάλασσα είναι ασφαλής για τους λουόμενους της ευρύτερης περιοχής; Από πού τεκμαίρεται αυτό; Υπήρξε ή όχι συμβάν με ανεπεξέργαστα η κακώς επεξεργασμένα λύματα; Γιατί μένει να αιωρείται μια αμφιβολία στο τι πραγματικά συνέβη και ποιός είπε την αλήθεια; Έχει τελικά περισσότερη σημασία από την υγεία των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής η οικονομική ζημιά που θα δημιουργούσε μια ολιγοήμερη λήψη κάποιων μέτρων; Γιατί να εκτίθεται ολόκληρη η Χαλκιδική σε φημολογίες;»

Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Πριν από μερικές μέρες ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς ενημέρωσε τους δημότες του και τους επισκέπτες της Ν. Καλλικράτειας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι βιολογικοί του Δήμου να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Η ενημέρωση αυτή έρχεται έναν μήνα μετά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού σταθμού.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Καλλικράτειας απαίτησε να εξακριβωθούν οι καταγγελίες ότι πρόκειται για λύματα που διέρρευσαν από τον βιολογικό σταθμό.

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος δέχτηκε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος για το οποίο ευθύνεται η ΔΕΗ «δημιουργήθηκε μια δυσλειτουργία με άσχημα αποτελέσματα επεξεργασίας των εισερχόμενων λυμάτων και των εξερχόμενων  λυμάτων που πάνε στον αποδέκτη», δηλαδή στο ρέμα που οδηγεί στη θάλασσα και ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα από το ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής) και θα δούμε μήπως είχαμε κάποιο πρόβλημα».

Έναν μήνα μετά είναι άγνωστες οι μετρήσεις του ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. και εάν προχώρησε η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς ενώ ο Δήμαρχος δήλωσε ότι όλα οφείλονται σε προσπάθεια «αποδόμησης της σημερινής διοίκησης και σπίλωσής της με ανακρίβειες και υπερβολές».

Ο Μ. Τρεμόπουλος, πάντως, στην επερώτησή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής ρωτάει:

  1. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο ίδιος για το θέμα;
  2. Επισκέφτηκε την περιοχή κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας και, αν ναι, τι διαπίστωσε;
  3. Έγιναν μετρήσεις από το ΚΕ.Π.Α.Μ.Α.Χ. και γιατί δεν δημοσιοποιούνται για να ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος; (ο δικτυακός τόπος του ΚΕΠΑΜΑΧ έχει να ενημερωθεί από τον Αύγουστο του 2014!)
  4. Ποια είναι τα ασφαλή όρια μικροβιακού φόρτου για να επιτρέπεται η κολύμβηση σε κάποια ακτή, ποια υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα της περιοδικής διενέργειας ελέγχων, ποιος αποφασίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ποια μέτρα προβλέπονται, όταν αυτά τα όρια ξεπεραστούν;
  5. Από πού μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί υπεύθυνα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην Κεντρική Μακεδονία, δεδομένου ότι οι πληροφορίες στον σχετικό δικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν δεδομένα μέχρι το 2014; (δεν εννοούμε τις γαλάζιες σημαίες οι οποίες απονέμονται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και στηρίζονται σε μετρήσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά από το έτος απονομής)

kallikrateia