Ποιος δολοφόνησε την Κορώνεια; Δικάζεται την Τρίτη 15.10 το “σύστημα Ψωμιάδη”

limni-koroneiaΤην πλήρη αθώωση για το έγκλημα της Κορώνειας επιδιώκει το «σύστημα Ψωμιάδη», που υπηρέτησε πιστά το δολοφονικό μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό σύστημα και τα ποικίλα συμφέροντα, καταγγέλλουν οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης.

Ο παυθείς Περιφερειάρχης, που δικάζεται ξανά αύριο Τρίτη 15.10, είχε δικαστεί πέρυσι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, με βασική κατηγορία τη μείωση των προστίμων όσων έχουν ρυπάνει τη λίμνη Κορώνεια.

Μετά από δύο αναβολές, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχε επιβάλει στον Παναγιώτη Ψωμιάδη στις 22.3.2013 ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και απιστία στην υπηρεσία και φυλάκιση 12 μηνών, με αναστολή, στους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους. Τώρα δικάζεται στο Α’ Τριμελές Εφετείο, μετά από αναβολή επίσης.

«Παρόλο που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο υπεύθυνος νομάρχης για τους υποτυπώδεις ελέγχους και τη μη είσπραξη ή μείωση των προστίμων που εισηγούνταν έντιμοι υπάλληλοι, πρωτόδικα είχε κριθεί αθώος για τα αδικήματα της ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας και για το ζήτημα της μη σύστασης των αρμόδιων επιτροπών ελέγχου. Αν αθωωθεί στο Εφετείο και για τη χαριστική μείωση των προστίμων που είχε επιβάλει ο Σουφλιάς ξεπερνώντας την αδράνεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προφανώς για το έγκλημα της λίμνης απλώς θα φταίει η ώρα η κακιά», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, που είχε καταθέσει ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην πληθώρα στοιχείων που έδωσε στον εισαγγελέα και τους επιθεωρητές ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007. Στο κατηγορητήριο είχε αναφερθεί και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος -Δ/νση Ανάπτυξης -Δ/νση Υγείας), μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ειδικά η Δ/νση Περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά την έναρξη του ελέγχου των επιθεωρητών (2008). Ειδικά ο Π. Ψωμιάδης είχε κατηγορηθεί ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις. Ο τότε Νομάρχης ξεκίνησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια με καθυστέρηση 18 μηνών, σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες. Επίσης καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής. Ενώ προέβη αυθαίρετα, και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

 

Άλλες σχετικές τοποθετήσεις για το ζήτημα της Κορώνειας από τον Μ.. Τρεμόπουλο και την αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη»:

–         Η Ευρωπαϊκή καταδίκη για την Κορώνεια σφραγίζει μια ιστορία δεκαετιών περιβαλλοντικής αδιαφορίας, διαφθοράς και κοροϊδίας. 12/02/2013: https://eco-solidarity.gr/koronia/

–         Νέα αναβολή στη δίκη Ψωμιάδη για την Κορώνεια. Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της λίμνης, τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος. 09/11/2012: https://eco-solidarity.gr/new-postpone-the-trial-for-psomiadi-about-koronia-lakeea/    

Κορώνεια: στις 28.11 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!Δυσάρεστη επιβεβαίωση για την Οικολογία-Αλληλεγγύη. 19/10/2012: http://www.tremopoulos.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=927:koronia-lake-2811-in-the-european-court&Itemid=73&lang=el