Η Ευρωπαϊκή καταδίκη για την Κορώνεια σφραγίζει μια ιστορία δεκαετιών περιβαλλοντικής αδιαφορίας, διαφθοράς και κοροϊδίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης με αφορμή την είδηση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης Κορώνεια εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα, με μεγάλες κυβερνητικές και τοπικές ευθύνες τα τελευταία 30 χρόνια, με το κερασάκι να το έχει βάλει προσωπικά ο πάλαι ποτέ “Περιφερειάρχης της καρδιάς μας”. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και γενικότερα οι ελληνικές αρχές, κατέβαλαν μια ύστατη προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν την καταδίκη, αλλά τελικώς αυτό αποδείχθηκε μάταιο, καθώς όπως είχαμε σημειώσει επανειλημμένα, οι ευθύνες ήταν σαφέστατες. Έτσι, χθες είχαμε την αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατά την οποία “η Ελληνική Δημοκρατία, μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβαθμίσεως των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών για τα οποία έχει οριστεί η ζώνη ειδικής προστασίας GR 1220009 και μη έχοντας εξασφαλίσει την ύπαρξη δικτύου αποχετεύσεως και επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τον οικισμό του Λαγκαδά, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει”.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ το παράδοξο ότι ενώ δεν υλοποιήθηκαν τα έργα για τα οποία καταδικάστηκε η χώρα, υλοποιήθηκαν και συνεχίζονται μεγάλα τεχνικά έργα στην περιοχή όπως η «Ενωτική Τάφρος», που ήδη κατασκευάστηκε, και το έργο των «Βαθέων Ενδυαιτημάτων», το οποίο συνεχίζεται πλέον στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα όταν ολοκληρωθεί θα παραμείνει εντελώς ασύνδετο από τα υπόλοιπα ανεκτέλεστα συνοδά έργα, για τα οποία καταδικάσθηκε η χώρα και με τα οποία αποτελεί ένα αδιάρρηκτο σύνολο (όπως η κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων, ο τερματισμός της λειτουργίας των παράνομων γεωτρήσεων, μέτρα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, αντιμετώπιση της ρύπανσης από αλατούχα απόβλητα, επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανευθυνότητας των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών είναι το αμφιλεγόμενο έργο της Ενωτικής Τάφρου, που ουσιαστικά είναι ως «μη γενόμενο», λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης και διαχείρισής του από την Περιφέρεια ελλείψει χρημάτων.

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σφραγίζει την άθλια διαχείριση μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της επί χρόνια, η οποία μάλιστα συνεχίζεται, καθώς και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, με τη συνδρομή του ΥΠΕΚΑ, επιμένει να μεταφέρει κομμάτια του αμαρτωλού σχεδίου ώστε να πληρωθούν με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το έγκλημα συνεπώς είναι κατ΄ επανάληψη και κάποιοι θέλουν να περάσουν το λογαριασμό στον ελληνικό λαό, εν μέσω κρίσης!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι που έδειξαν έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια, με τις καταγγελίες τους, τις προσφυγές τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών τους και τις εναλλακτικές τους προτάσεις και υποδείξεις το γνήσιο ενδιαφέρον τους και μετέφεραν τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αυτή τη στιγμή συνεχίζει να προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο για τη συγκεκριμένη περιοχή και επιμένει ότι αν αυτή η υπόθεση μετατραπεί σε εθνική προτεραιότητα, μπορεί να αποτελέσει και πιλότο για τη συνολική αλλαγή του αναπτυξιακού και οικονομικού πλαισίου όλης της χώρας.

Η υπόθεση “Κορώνεια” αντιπροσωπεύει ό,τι μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα: τη διαπλοκή, την ασυδοσία, την αδιαφορία για τις επόμενες γενιές και την αντιμετώπιση των προστατευόμενων περιοχών ως λαφύρων μιας “ανάπτυξης” χωρίς στόχους. Δυστυχώς, όπως σε κάθε άλλο σκάνδαλο που “αποκαλύπτεται” αμετάκλητα, η καταδίκη των ενόχων δεν θα φέρει πίσω όσα χάσαμε, γιατί τους ψηφίζαμε και τους ανεχόμασταν τόσα χρόνια.

Άλλος ένας “λογαριασμός” με το παρελθόν που πρέπει να κλείσουμε, αν θέλουμε να σώσουμε όποιο μέλλον μας έχει απομείνει…