Οι προτάσεις μας για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες

Οι θέσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπως συμπυκνώθηκαν στην Παράλλαξη

Η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ έπρεπε να βελτιώσει τις συγκοινωνίες αλλά ακόμη οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Χρειαζόμαστε τακτικότατες κυκλικές γραμμές κορμού, βασικό δίκτυο νυχτερινών γραμμών, αξιόπιστη τήρηση του προγράμματος δρομολογίων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αντί να συμμετέχει διακοσμητικά στο ΔΣ, θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στον σχεδιασμό επίλυσης του κυκλοφοριακού με ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στο ΠΣΘ. Όχι, βεβαίως, με αυθαίρετες ενέργειες, όπως το 1987 με το μετρό, που θα γινόταν με χρήματα του FM 100 αλλά εγκλώβισε την πόλη σε 30 χρόνια αναστάτωσης.

Το μετρό θα απορροφήσει ένα ποσοστό της κίνησης αλλά νεοφερμένα ΙΧ θα μειώσουν το ανακουφιστικό του αποτέλεσμα ενώ θα επιβαρύνει άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη χώρων πάρκινγκ στους σταθμούς.

Χρειαζόμαστε αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης και προαστιακό σιδηρόδρομο για συγκράτηση των μετακινήσεων στην περιφέρεια του ΠΣΘ, ένα συμπληρωματικό δίκτυο τραμ που να καλύπτει και άλλες περιοχές, όπου δεν φτάνει το μετρό καθώς και αστική θαλάσσια συγκοινωνία σε όλο τον Θερμαϊκό με σύγχρονα ηλεκτροκίνητα ταχύπλοα, λύσεις που έχουν τορπιλιστεί από συμφέροντα, κατεστημένες νοοτροπίες και τη γραφειοκρατία.

Χρειαζόμαστε επανασχεδιασμό της αστικής συγκοινωνίας με αύξηση της αξιοπιστίας και της ποιότητάς της, μικρά και ευκίνητα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, “έξυπνα” φανάρια, εξασφάλιση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

Ο Δήμος θα πρέπει να ενισχύσει την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατών, με λειτουργικές πεζοδρομήσεις και πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων, τον συνεπιβατισμό, την πρόσβαση των ανάπηρων σε όλα τα σημεία της πόλης.