Δημιουργείται Δίκτυο εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα

Diktyo-ST-21.10.2014-2Τη συγκρότηση ενός Δικτύου Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρ. Τσακίρης», στη Σταυρούπολη, στελέχη της Αυτοδιοίκησης στην Κ. Μακεδονία.

Την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου, που υπογράφουν 35 στελέχη της Αυτοδιοίκησης και της ενεργού κοινωνίας των πολιτών, παρουσίασαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης και οαντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη Γιώργος Αντωνόπουλος.

«Συγκροτούμε ένα εναλλακτικό εργαστήριο προβληματισμού, διαμόρφωσης συνεκτικών προτάσεων και ανάληψης δημιουργικών πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα μια εναλλακτική διακυβέρνηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της χώρας, για την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση των όρων για πραγματική ευημερία», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Η πρόθεσή μας είναι να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια ριζικά νέα διακυβέρνηση συνεχών μεταρρυθμίσεων και ώριμων ανατροπών, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία μας είναι βαθειά πολιτική, επιδιώκουμε να γίνουν αποδεκτές ευρύτερα οι προτάσεις μας, όμως δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο των κομμάτων. Φιλοδοξούμε να συνθέσουμε τις τεκμηριωμένες απόψεις που κινούνται και σε κοινό πολιτικό πλαίσιο».

«Εν όψει και του νέου πακέτου ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ΣΕΣ 2014-2020, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να παράγουμε συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε να μην κατασπαταληθούν τα δισεκατομμύρια», τόνισε ο Α. Κουράκης. «Θέλουμε να εκφραστεί η κοινωνία των πολιτών και δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά με τα κόμματα και τις δημοτικές μας κινήσεις. Στις προτεραιότητες του Δικτύου είναι να διατυπωθούν επεξεργασμένες θέσεις για επίλυση ζητημάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το ενεργειακό, το κυκλοφοριακό, το ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού κ.α.».

«Η συμμετοχή μου στο Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη Βιωσιμότητα, μαζί με στελέχη της ενεργού κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο Σάκης Λαζαρίδης. «Προτεραιότητά μας η κατάθεση εναλλακτικών και πράσινων προτάσεων, έτσι ώστε, μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, να διασφαλιστούν οι κοινωνικές συμμαχίες, για μια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, όπου θα προωθούνται οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου».

«Πρόκειται για μια δικτύωση ανθρώπων από διαφορετικούς κομματικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς χώρους, με παράλληλες αλλά όχι ταυτόσημες πορείες, που πέρα από την άρνηση, το «όχι» και την κριτική, θέλουν να προτείνουν λύσεις», τόνισε ο Γ. Αντωνόπουλος. «Αυτό που μας λείπει είναι συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, που να μπορούν να εφαρμοστούν και να πείθουν την κοινωνία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τώρα που φαίνεται μπροστά μας μια σημαντική κυβερνητική αλλαγή, είναι καλή η συγκυρία να κατατεθούν ιδέες και να μετουσιωθούν σε προτάσεις».

Οι δηλώσεις μετά τη συνέντευξη Τύπου:

 

Ολόκληρη η ιδρυτική διακήρυξη και οι πρώτες υποστηρίξεις για τη συγκρότηση του Δικτύου εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα

Η χώρα και οι πολίτες συνεχίζουν να βιώνουν μια πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση, δίπλα στο πελατειακό κράτος, τα κοντόθωρα συμφέροντα και το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης. Οι μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο δεν έδωσαν λύση αλλά γονάτισαν τους πολίτες, διόγκωσαν την ανεργία, ισοπέδωσαν κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα, θρυμμάτισαν την κοινωνική συνοχή και διευκόλυναν τη λεηλασία συλλογικών αγαθών και φυσικών πόρων. Είναι γνωστά τα προγράμματα του ΔΝΤ στον παγκόσμιο Νότο, όμως, με τις πολιτικές της επιλογές, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται χειρότερη και από το Μνημόνιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όσοι συμμετέχουμε ενεργά στα κοινωνικά κινήματα, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, οφείλουμε να αναζητήσουμε ευρύτερες συνεργασίες και πλειοψηφίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε βαθιές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές αλλαγές, συνδυάζοντας ρεαλισμό με οραματικές επιλογές.

Οφείλουμε να επιδιώξουμε τη σύνθεση των οικολογικών αξιών με την κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε να συμβάλλουμε στην κατάθεση των εναλλακτικών και πράσινων προτάσεων προς την κοινωνία, με στόχο να εξασφαλιστούν ευρείες κοινωνικές συμμαχίες.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα δίνει την ελπίδα για βιώσιμη έξοδο της χώρας από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, που γονατίζουν τους πολίτες, υποβαθμίζουν τα συλλογικά αγαθά και υποσκάπτουν το μέλλον. Ενός σχεδίου εναλλακτικής διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας και όχι απλώς για τη διανομή της εξουσίας και τη συντήρηση ενός αποτυχημένου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου.

Επιζητούμε όχι μόνο κριτική στα κακώς κείμενα αλλά και ένα συνεκτικό, εναλλακτικό σχέδιο, που να προωθείται ακόμα και από θέση αντιπολίτευσης.Εργαζόμαστε, αξιοποιώντας και την παρουσία μας στους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση, για να διατυπώνουμε και να προωθούμε καθημερινά προτάσεις μιας ριζικά νέας διακυβέρνησης συνεχών μεταρρυθμίσεων και ώριμων ανατροπών.

Θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα μια εναλλακτική διακυβέρνηση οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής βιωσιμότητας της χώρας, τόσο για την άμεση έξοδο από την κρίση όσο και για τη διασφάλιση των όρωνγια πραγματική, βιώσιμη, όχι πρόσκαιρη, ευημερία και των μελλοντικών γενεών:

 • Εναλλακτική στην πολιτική που οδήγησε στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτική και βαθύτατη ηθική κρίση τη χώρα
 • Εναλλακτική στη διακυβέρνηση που θυσιάζει τους ανθρώπους, την πραγματική οικονομία, την κοινωνική προστασία, τη δημοκρατία και το περιβάλλον, και με αυταρχισμό στηρίζει τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα
 • Εναλλακτική στο λαϊκισμό, τον εθνικισμό και το νεοναζισμό, εναλλακτική στα οράματα που νοσταλγούν την προ κρίσης εποχή. Εναλλακτική στις εξαγγελίες που υπόσχονται τα πάντα σε όλους.

Μια εναλλακτική διακυβέρνηση θα πρέπει να έχει στόχους:

 • την πραγματική ευημερία των πολιτών και της κοινωνίας.
 • τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μία οικονομία με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, για συλλογικές απαντήσεις και κοινωνικά αλληλέγγυες δομές, για μία οικονομία όπου θα ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί.
 • τη δημιουργία διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης για κάθε άνθρωπο, το σεβασμό των δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, την επένδυση στην παιδεία, τον πολιτισμό, την πρόληψη στην υγεία.
 • την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
 • την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας με περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη δημιουργική Ευρώπη, περισσότερη διαφάνεια, με μεγαλύτερη συμμετοχικότητα του πολίτη, με διεύρυνση της διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων, με ανάπτυξη της περιφερειακότητας.
 • την αποτελεσματική, διαφανή και σύγχρονη δημόσια διοίκηση, που μέσα από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά προσανατολισμένο φορολογικό σύστημα, θα προσφέρει την ασφάλεια, το σεβασμό και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 • την πραγματική ευημερία της κοινωνίας, χωρίς να νοσταλγεί το χαμένο παράδεισο της υπερκατανάλωσης.

Εκτιμούμε ότι η Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή και Τοπική, πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην:

 • προώθηση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και τις εναλλακτικές πρωτοβουλίες σε κάθε ενότητα, για μια ευρύτατη συναίνεση πάνω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τον τρόπο επίτευξής τους και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποδεικνύοντας ότι η επιδίωξη για αποκέντρωση της εξουσίας και περιφερειακή αναδιοργάνωση είναι εφικτή πολιτική επιλογή
 • ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών αλλά και τη διαμόρφωση τοπικών Σχεδίων Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής, Απασχόλησης, Προστασίας Περιβάλλοντος, που θα αποτελέσουν τη βάση για μια διαφορετική περιφερειακή ανάπτυξη, με βάση την πράσινη οικονομία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα συμμετέχουν στελέχη της ενεργού κοινωνίας των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης, όσοι/ες θέτουν σε προτεραιότητα τις εναλλακτικές και πράσινες προτάσεις, μέλη κινημάτων και οργανώσεων, ανένταχτοι/ες και πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους, συγκροτώντας ένα εναλλακτικό εργαστήριο προβληματισμού, διαμόρφωσης συνεκτικών προτάσεων και ανάληψης δημιουργικών πρωτοβουλιών. Και συνεργάζονται αναζητώντας μια σταθερή και συνεκτική προγραμματική βάση, με σεβασμό στη συλλογική και κινηματική λειτουργία, στηρίζοντας τις πετυχημένες πρωτοβουλίες και κινήσεις και απομονώνοντας τις προσωπικές στρατηγικές και την εμπλοκή συμφερόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Ενδιαφερόμαστε για μια στροφή διαρκείας προς τη βιωσιμότητα. Σε μια εποχή που οι προτάσεις για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση γίνονται όλο και πιο επίκαιρες, εστιάζουμε στο διάλογο και την τεκμηρίωση σε συγκεκριμένα ζητήματα που αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες.

Είναι φανερή η ανάγκη να αλλάξουμε τη ζωή και τις πολιτικές ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Επιδιώκουμε να γίνουμε ουσιαστικό μέρος της λύσης και πραγματικά χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. 

Κάθε συμβολή είναι όχι μόνο αποδεκτή αλλά και απαραίτητη.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ              ΠΕΡΙΟΧΗ        
Ανδρέου Δαμιανός πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελόκηποι
Ανηψητάκης Αντώνης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτη
Αντωνόπουλος Γιώργος αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαία-Χορτιάτης
Αντωνούδης Απόστολος Δημοτικός σύμβουλος Πυλαία -Χορτιάτης
Γεροστεργίου Κατερίνα Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Μακεδονία -Θράκη
Γιαννακάκη Μαρία Περιφερειακός Σύμβουλος Αττική
ΓκουραμάνηΜαρία Δημοτική Σύμβουλος Πυλαία -Χορτιάτης
Γουργούρη Φανή ΓΓ Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Θεσσαλονίκη
Γωγάκου Δήμητρα πρ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκη
Δημαράς Γεώργιος πρ. Περιφερ. Σύμβουλος Αττική
Διάκος Κώστας πρ. Περιφερ. Σύμβουλος Αττική
Δράγας Αδάμ πρ. Περιφερ. Σύμβουλος Κ. Μακεδονία
Ζώτου Ελεονώρα πρ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκη
Ιωαννίδης Λευτέρης Δήμαρχος Κοζάνη
Ιωαννίδου Ελεάννα Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκη
Καραμέρος Γιώργος Αντιπεριφερειάρχης Αττική
Κανέλλης Γιώργος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδα
Κατή Γεωργία Τοπική Σύμβουλος Αχαρνές
Κουζινόπουλος Σπύρος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμος Θερμαϊκού
Κουταλιανός Θέμης Γεωτεχνικός Θεσσαλονίκη
Λυμπεροπούλου Δήμητρα Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοπόννησος
Λαζαρίδης Σάκης Αντιδήμαρχος Δήμος Παύλου Μελά
Μακρής Θανάσης πρ. Περιφερ. Σύμβουλος Α. Μακεδονία -Θράκη
Μπάλλας Βασίλειος Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίο
Παπαδάκης Αριστείδης πρ. Περιφερ. Σύμβουλος Κρήτη
Παπαδόπουλος Πολύκαρπος Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνές
Παπακωνσταντίνου Κώστας Δημοτικός Σύμβουλος Δήμος Αιγιαλείας
Πουτσιάκας Νίκος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλία
Σελλάς Νίκος πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτο
Σιδηρόπουλος Γιώργος Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνές
Σπάσος Μιχάλης Γραμ. Περιβαλ. Οικολογικού Συλλόγου Ευκαρπίας Δήμος Παύλου Μελά
Σπιλάνης Γιάννης Περιφερειακός Σύμβουλος Βόρειο Αιγαίο
Στασινός Παναγιώτης Δημοτικός Σύμβουλος Λαμία
Τρεμόπουλος Μιχάλης Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονία
Φωτιάδης Ζαφείρης πρ. μέλος ΔΣ ΕΕΤΕ – ΟΤΕ Θεσσαλονίκη