Καμιά απάντηση από την Περιφέρεια για τη στρεβλή ανάπτυξη της Χαλκιδικής!

Για απαξίωση της διαδικασίας και παραβίαση του κανονισμού κάνει λόγο η «Οικολογία –Αλληλεγγύη»

Απαξίωση του θεσμού των ερωτήσεων προς τη διοίκηση της Περιφέρειας αποτελεί για την «Οικολογία –Αλληλεγγύη» η μη απάντηση για πάνω από δύο μήνες στη γραπτή ερώτηση της παράταξης προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιώργο για σημαντικά ζητήματα στρεβλής ανάπτυξης της Χαλκιδικής, όπως στο Κάνιστρο («Mare Village»), στη Σκάλα Φούρκας, το Πολύχρονο και τη «Σαχάρα» Ν. Ηράκλειας.

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Αποτελεί απαξίωση των δημοκρατικών λειτουργιών του Περιφερειακού Συμβουλίου και παραβίαση του κανονισμού η μη απάντηση της διοίκησης εντός λογικού διαστήματος –και σίγουρα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου– σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μας που σχετίζονται με αναπτυξιακά έργα και αυθαιρεσίες στη Χαλκιδική. Η πρακτική αυτή, που έχει επισημανθεί και από άλλες παρατάξεις, δημιουργεί κακό προηγούμενο και ακυρώνει τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Απαιτούμε έγκαιρες και έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματά μας και μάλιστα όταν αφορούν το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                   Θεσσαλονίκη 19.4.2016

ΠΡΟΣ:

κ. Ι. Γιώργο, Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ -αυθαιρεσίες

Ενόψει και του καλοκαιριού, θέτουμε μερικές από τις καταγγελίες για διάφορους τύπους αυθαιρεσιών, που έχουν έρθει σε γνώση της παράταξής μας και θα θέλαμε να τις διερευνήσετε:

  1. Στο Κάνιστρο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής (στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου), σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Med Sea Health ένα πολυτελέστατο συγκρότημα 640 κλινών, με spa και ιδιωτική μαρίνα για 90 σκάφη. Επίσης, κατασκευάστηκε από την «Επιχείρηση Χωριό Πολυτελείας» και το ιδιωτικό χωριό 200 στρεμμάτων «Mare Village», που αποτελείται από 150 σπίτια. Ο πρώτος προϋπολογισμός για την ολοκλήρωσή του φθάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτσιόρλας, κατάφερε να επιχορηγηθεί η επένδυση με 10 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα 41 εκατομμύρια προϋπολογισμού του έργου και να πάρει επιχορήγηση για τη ιδιωτική μαρίνα σκαφών 2,5 εκατ. με προϋπολογισμό τα 6,5 εκατ ευρώ. Πήρε δηλαδή επιχορήγηση σχεδόν το 1/4 του προϋπολογισμού της επένδυσης αφού ενέταξε το έργο στον αναπτυξιακό νόμο, ξεπερνώντας νόμους, χωροταξικούς και πολεοδομικούς.
  2. Στη Σκάλα Φούρκας (θερινοί) κάτοικοι έχουν καταθέσει υπόμνημα προς τον Δήμο Κασσάνδρας για μια ταβέρνα στο κύμα που έριξε τσιμέντο στην Fourka-Foto-04παραλία και έβαλε τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια. Το 1994 εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης, όπως και το 2002 και το 2007. Όμως η θάλασσα άρχισε να παίρνει την άμμο στη μια μεριά και να χαλάει την κατασκευή. Μια άλλη ταβέρνα πιο πέρα άφησε μόλις 1-2 μέτρα από το κύμα και τώρα θέλει να έχει περισσότερη αμμουδιά μπροστά της για να έχει και ομπρελοκαθίσματα. Σε συνεργασία με στέλεχος του δημοτικού διαμερίσματος, άγνωστο με ποιές διαδικασίες και ποιές αδειοδοτήσεις, άρχισαν να ρίχνουν μπάζα κάθετα στην παραλία για να κάνουν αμμοκράτηση μπροστά στα σημεία ενδιαφέροντος. Αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μια από τις καλύτερες αμμουδιές στη Χαλκιδική. Οι κάτοικοι έχουν κάνει καταγγελίες και ενημέρωσαν την αστυνομία, αλλά η κατάσταση είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη. Προκειμένου να καλυφθούν προφανείς παρανομίες με την αμμοκράτηση, τις οποίες καμία κρατική υπηρεσία δεν διαπίστωσε μέχρι σήμερα, μαθαίνουμε (και ζητούμε να επιβεβαιώσετε ή όχι) ότι προγραμματίζεται κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, ή καταφυγίου σκαφών αναψυχής
  3. Στο Πολύχρονο γίνονται καταστροφές δασικής έκτασης και ανεπίτρεπτες επεμβάσεις στην παραλία από νεο-ανεγειρόμενο Beach Bar, ενώ τώρα βρίσκονται στη φάση εκσκαφής της παραλίας και αντικατάστασης του επιφανειακού στρώματος άμμου. Παρά τις επίσημες καταγγελίες περιοίκων σε Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Αστυνομία, οι έλεγχοι –όταν γίνονται- είναι εξαιρετικά καθυστερημένοι και επί της ουσίας δεν αναιρείται καμία βλαπτική ενέργεια των υπευθύνων του Beach Bar, πέραν της κήρυξης της έκτασης αυτής ως αναδασωτέας από τη δασική υπηρεσία. Καταστροφικές παρεμβάσεις από Beach Bar βέβαια είχαμε και άλλες χρονιές, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως ο Άγ. Μάμας.
  4. Στην περιοχή «Σαχάρα» Ν. Ηράκλειας, παρεμβάσεις που έχουν γίνει από ιδιωτική εταιρεία έχουν μπαζώσει χείμαρρο της περιοχής.

Ερωτάται ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης:

  1. Εμπίπτουν όλες οι παραπάνω δραστηριότητες στην προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της Χαλκιδικής;
  2. Μήπως η ενθάρρυνση μεγάλων επενδύσεων σε παρθένες φυσικές περιοχές, παρακάμπτοντας τη χωροταξική και περιβαλλοντική νομοθεσία, ενθαρρύνει και άλλους μικροεπαγγελματίες στο να αυθαιρετούν όπου μπορούν;
  3. Ποιες ελλείψεις έχουν διαπιστωθεί στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που είναι επιφορτισμένες με τις αρμοδιότητες του ελέγχου των τουριστικών παρεμβάσεων και επιβολής της νομοθεσίας;
  4. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα των νόμιμα δραστηριοποιούμενων επιχειρηματιών, των κατοίκων και των παραθεριστών, αλλά και το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών;