Όχι στο ξεπούλημα των πρώην στρατοπέδων Θεσσαλονίκης

Αναρτήθηκε πρόσφατα στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ το πωλητήριο των στρατοπέδων Παπακυριαζή και Μ. Αλεξάνδρου. Στο πωλητήριο αναφέρεται πως υπάρχουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν γίνεται καμία αναφορά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (5 γήπεδα), τα 4 σχολεία, την εκκλησία, τις εκτεταμένες πράσινες και ελεύθερες εκτάσεις, τα δέντρα και τους θάμνους, την ορνιθοπανίδα και όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο ΑΚ 5749.

Το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει ως πιθανές χρήσεις εμπορικό κέντρο, γραφεία, διαμερίσματα, αθλητικές δραστηριότητες. Όλα αυτά σε ένα Δήμο όπου αντιστοιχεί μόλις 0,15 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο και όπου πάντα στους χάρτες των αιωρούμενων σωματιδίων είναι χρωματισμένος κόκκινος!

Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει κατανοητό ότι το τσιμέντο δεν σβήνει χρέη, αλλά τα αναπαράγει, μεταφέροντάς τα σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η πρόταση για εμπορικό κέντρο ηχεί γελοία για τις δυτικές συνοικίες και το Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στον εμπορικότερο δρόμο του οποίου τα μαγαζιά που έχουν μείνει ανοικτά είναι ελάχιστα, ενώ και το εμπορικό κέντρο City Gate έχει σχεδόν ερημώσει!

Αντίθετα, εάν οι εκτάσεις δοθούν στους Δήμους και στις οργανώσεις των ενεργών πολιτών, ως όφειλαν, μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινωνική κινητοποίηση που να υποστηρίξει ήπιες κοινωνικές και οικονομικές δράσεις, απόλυτα συμβατές με τη μετατροπή του αδόμητου μέρους αυτών των περιοχών σε μητροπολιτικά πάρκα, που τόσο τα χρειάζεται η ανελέητα πολεοδομημένη και κακοποιημένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε μερικές προτάσεις: κοινωνικοί λαχανόκηποι, στέκια μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία, χαριστικά παζάρια, νεανικά καφέ.

Ήδη η πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου για το ομώνυμο πρώην στρατόπεδο του Δήμου Παύλου Μελά δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνική κινητοποίηση αντίστοιχη με αυτή των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού και υπέρ ενός διαφορετικού, πιο οικολογικού, μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, που θα σέβεται τη φύση και τους ανθρώπους και δεν θα τους υποθηκεύει για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων.