Όχι στην Οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη!

Oikopedopoiisi_HortiatisΤρεμόπουλος: Θα σταματήσουμε και πάλι το απαράδεκτο προεκλογικό ρουσφέτι της κυβέρνησης

«Αποτελεί πρόκληση για όλους τους πολίτες η προεκλογική και φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης για τον παράνομο οικισμό ΚΙΣΣΟΣ», δηλώνουν οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονται από το 1988 ενάντια στην οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη και έχουν πετύχει να τη σταματήσουν στα δικαστήρια, παρόλες τις αγωγές συνολικά 23,5 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον των στελεχών τους Μ. Τρεμόπουλου, Γ. Τζιώλα και Αλ. Γεωργόπουλου.

«Θα σταματήσουμε και πάλι το απαράδεκτο προεκλογικό ρουσφέτι της κυβέρνησης», δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ρουσφετολογική μεθόδευση που έχει την υπογραφή των Θ. Καράογλου και Β. Βενιζέλου και τη στήριξη του Στ. Καλαφάτη, θα ανατραπεί. Ο νόμος τους προβλέπει την έκδοση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τη νομιμοποίηση όλων των πράξεων και έργων της ΚΙΣΣΟΣ, την οποία θα προσβάλουμε στο ΣτΕ, όπως ήδη έπραξαν οι οικολογικές οργανώσεις και στο παρελθόν. Οι αγωγές εκατομμυρίων εναντίον μας αποδείχτηκε ότι δε μας πτοούν».

Η φωτογραφική διάταξη υπερψηφίστηκε από τη Βουλή στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα και δημοσιεύτηκε στις 14.4 σε ΦΕΚ. Στο άρθρο 22 και παρ. 18.1 και 18.2 προβλέπεται συγκεκριμένα ότι “ο χαρακτηρισμός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας ανακτάται, δια της εκδόσεως αποφάσεως του Υπ. ΠΕΚΑ, που εκδίδεται εντός τριών μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης του οικείου Ο.Τ.Α.”.

Η νέα απόπειρα δόμησης του οικισμού και μάλιστα πριν το ΣτΕ αποφανθεί για τη νομιμότητα των πράξεών του, έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, με τη μέθοδο της νυκτερινής τροπολογίας και επαναλαμβάνεται και σήμερα, ως φάρσα.

Οι οικολόγοι είχαν αντιμετωπίσει και πέρυσι της προσπάθεια ανακίνησης της υπόθεσης ΚΙΣΣΟΣ, με την ευκαιρία της συζήτησης τηςσχετικής πρότασης του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη (14-1-2013). Τα ίδια ισχύουν και σήμερα, όταν με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Καράογλου η κυβέρνηση οδήγησε στη θέσπιση των απαράδεκτων διατάξεων, που αποτελούν ξεδιάντροπη και κυνική προσπάθεια νομιμοποίησης των πράξεων και έργων του οικισμού, με σκοπό να υφαρπαγούν οι ψήφοι των “οικιστών” και των υποστηρικτών τους ενόψει των εκλογών του Μαΐου με απρεπή μάλιστα και αναιδή τρόπο, για την εξυπηρέτηση δηλ. των κομματικών συμφερόντων τους.

Αυτή η μεθόδευση γίνεται τη στιγμή που υπάρχουν ήδη εκκρεμείς (6) υποθέσεις στο ΣτΕ για τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί για την έκταση των 2.038 στρεμμάτων και τη νομιμότητα του οικισμού, ύστερα από εφέσεις της ΑΕ Κισσός, του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη κτλ κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που απέρριψαν προσφυγές για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών, δηλ. υποθέσεις που είχαν αναβληθεί στο ΣτΕ και τελικά συζητήθηκαν την 5-6-2013 αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Όμως όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν σε σχέση με τον οικισμό ΚΙΣΣΟΣ, είτε έχουν λυθεί δικαστικά (πχ ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής ΚΙΣΣΟΣ, ως Ζώνης Πολεοδομίας), είτε πρόκειται να κριθούν, με τη δημοσίευση των αποφάσεων, που αφορούν τις πιο πάνω υποθέσεις. Γιατί τόση σπουδή;

Η θέσπιση των πολεοδομικού χαρακτήρα διατάξεων του Ν. 4258/2014, είναι προφανώς αντισυνταγματική και αντίθετη με το δεδικασμένο της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την κατάργηση του σχεδίου πόλης. Συνεπώς δεν μπορεί να ισχύσει για την περιοχή ΚΙΣΣΟΣ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως δασική και αναδασωτέα (απόφαση 6/1995 της Α/θμιας Επιτροπής Δασικών Αμφ/σεων Ν. Θεσσαλονίκης, η οποία απόφαση δεν έχει ακυρωθεί δικαστικά, ούτε με απόφαση της Β/θμιας Επιτροπής (αφού η Επιτροπή αυτή έκανε ότι μπορούσε ώστε να αναβάλει τη συζήτηση της υπόθεσης επί πολλά χρόνια), ούτε με δικαστική απόφαση, μέχρι σήμερα.

Πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι όλη αυτή η μεθόδευση δεν θα μηδενίσει τους αγώνες των οικολόγων και τη μέχρι τώρα θετική πορεία και δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων ΚΙΣΣΟΣ (όταν μάλιστα όλοι απαιτούν την εφαρμογή των αρχών της νομιμότητας, ιδίως από επίσημους φορείς εξουσίας), ούτε και θα ακυρώσει στην πράξη την απόφαση 3651/1999 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που απέτρεψε τη δόμηση της δασικής περιοχής Χορτιάτη.