Οικολογία-Αλληλεγγύη: Προϋπολογισμός ή λίστα δώρων;

Proypolog 2022

Άγνωστη λέξη αποτελεί η συμμετοχική δημοκρατία για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο κρατάει μακριά τους πολίτες αλλά αρνείται και στους δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2022.

Αυτό καταγγέλλει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», της οποίας ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος αποχώρησε μαζί με άλλους από τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν απορρίφθηκε ακόμη και η παρουσίαση της εναλλακτικής τους πρότασης.

«Η ρητορική και η πρακτική του δημάρχου απευθύνεται σε όσους είναι έτοιμοι να πειστούν από μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα», δηλώνει ο πρώην ευρωβουλευτής  των Πράσινων. «Επιδιώξαμε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ποιότητα ζωής, το κλίμα και το περιβάλλον, χωρίς να δημιουργούμε νέους κωδικούς στον προϋπολογισμό. Φοβήθηκαν, όμως, μήπως οι προτάσεις μας υποστηριχτούν από κάποιους συμβούλους της εύθραυστης πλειοψηφίας και δεν εγκριθεί ο πλασματικός προϋπολογισμός τους. Και προτιμούν μια λίστα εικονικών δώρων, παρά μια διαδικασία εμπνευσμένου και συμμετοχικού προϋπολογισμού».

Από την πρώτη φορά που συντάχθηκε συμμετοχικός προϋπολογισμός, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το 1992, πολλές πόλεις έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τον θεσμό, που δίνει τον λόγο στους πολίτες και όχι μόνο σε μια αυτονομημένη γραφειοκρατία. Στην Βρετανία πχ χρηματοδοτούνται οι συμμετοχικές διαδικασίες από την κυβέρνηση. Και στην εποχή της πανδημίας μπορεί να μην είναι εφικτές οι συνελεύσεις των πολιτών αλλά είναι ρεαλιστική η ηλεκτρονική δημοκρατία ή -έστω- διαβούλευση.

Κάποιοι τομείς, που προτείναμε και πρέπει να αναπτυχθούν πράσινες πολιτικές, αφορούν και την κλιματική κρίση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να προσαρμόσει τις πολιτικές του στους ευρωπαϊκούς στόχους, για τους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσουμε μέχρι το 2050. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα όπως:

    • Δραστική εξοικονόμηση ενέργειας
    • Συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του Δήμου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%
    • Δενδροφύτευση 20.000 δένδρων, με πρώτες τις 2000 άδειες δενδροδόχους
    • Ανάπτυξη πράσινων οροφών σε δημοτικά και ιδιωτικά κτήρια
    • Φυτεμένα δώματα και φυτεμένοι κάθετοι κήποι
    • Εξοικονόμηση στη χρήση νερού και αξιοποίηση υπόγειων νερών για πότισμα
    • Στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού
    • Πεζοδρόμησεις δρόμων και μετατροπή άλλων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας
    • Ανάπτυξη πάρκων μικρού ή μεσαίου μεγέθους
    • Διαμόρφωση δικτύων μικρών πάρκων με χρήση ελεύθερων χώρων, σχολικών αυλών κλ.
    • Αποθάρρυνση χρήσης ΙΧ
    • Δρομολόγηση γραμμής τραμ στο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης
    • Υλοποίηση του ΣΒΑΚ και ολοκλήρωση δικτύου ποδηλατοδρόμων

Η επίκληση δήθεν τυπικών λόγων για να μη τεθούν στο σώμα οι προτάσεις μας δεν ισχύει φαίνεται για τη διοίκηση του Δήμου, που σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό έως τη 15η Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, από τους πίνακες των εσόδων του Προϋπολογισμού (ΠΥ) προκύπτει η αρνητική εξέλιξη των τακτικών εσόδων του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια, που παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα!

Συγκεκριμένα:

  • Από τον πίνακα της εισηγητικής έκθεσης του ΠΥ προκύπτει ότι ακόμη και με στοιχεία της διοίκησης ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός. Η πρόβλεψη του 2021 ήταν 204,7 εκατ. και η επικαιροποιημένη εκτίμηση του 2021 είναι μειωμένη στα 36,9 εκατ. Έχουμε δηλ. απόκλιση κατά 83,5% από τους στόχους! Ο ΠΥ του 2022 είναι 209 εκατ. και η επίτευξη των στόχων προβλέπεται να είναι ανάλογη.
  • Μειώνονται διαχρονικά τα Τακτικά Έσοδα του Δήμου και από περίπου 170 εκατ. το 2018, το 2022 προβλέπονται έσοδα 85 εκατ., δηλαδή ΜΕΙΩΣΗ 51%!
  • Παρά το ότι εμφανίζονται εξαιρετικά αυξημένα τα προβλεπόμενα Έκτακτα έσοδα, φαίνεται να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, μια και σχεδόν στο σύνολο των κωδικών έπρεπε να είχαν απορροφηθεί τα προηγούμενα χρόνια και μεταφέρονται για το 2022.
  • Όσον αφορά τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), στους κωδικούς περιλαμβάνονται και απαιτήσεις από βεβαιωμένες Οφειλές!
  • Παρακολουθούμε μια ανεδαφική παρουσίαση μεγεθών, μια και στους Προϋπολογισμούς των ετών 2020, 2021 και 2022 προβλέφθηκε να εισπραχθούν 154, 160 και 162 εκατομμύρια αντίστοιχα. Όμως τα ποσά τα οποία εισπράττονται τελικά είναι της τάξης ΜΟΝΟ των 3 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα είναι ποσά ανεπίδεκτα εισπράξεως, όπως σημειώνουν στους αντίστοιχους Ισολογισμούς οι Ορκωτοί Λογιστές.

Προφανώς η ένδεια που μαστίζει τον Δήμο δεν σήκωνε εύκολους προεκλογικούς λαϊκισμούς, στους οποίους είχε καταφύγει ο δήμαρχος για να εξασφαλίσει το 17%. Όμως και η κυβέρνηση αφαιρεί πόρους από τους Δήμους, μειώνοντας τους ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) κατά 250 περίπου εκατομμύρια ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 για τους δήμους. Αλλά δεν ακούμε και καμία κριτική από τη διοίκηση του Δήμου, που έχει επιλέξει τη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική.

 

Δελτίο Τύπου, 28.12.2021