Παρωχημένο μοντέλο η εξωτερική περιφερειακή!

Αναθεώρηση του σχεδιασμού ζητά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και ο Μ. Τρεμόπουλος

Παρά το αίτημα για αναβολή της συζήτησης, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας, η διοικούσα παράταξη προχώρησε τη διαδικασία μόνη της στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή 27/11 και γνωμοδότησε θετικά και για το δεύτερο κομμάτι του Εξωτερικού Οδικού Δακτυλίου Θεσσαλονίκης. Η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» διαμαρτύρεται τόσο για τη διαδικασία διαβούλευσης όσο και για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου.

Σε μια περίοδο με μειωμένες κυκλοφοριακές ροές και επιβαρυμένα κόστη μετακινήσεων, η διοίκηση της Περιφέρειας επιμένει να προωθεί βιαστικά και χωρίς να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις ένα έργο που κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η χάραξη περνά από αναδασωτέες περιοχές και σημαντικά οικοσυστήματα, όπως το ρέμα του Τρίλοφου, κατακερματίζοντας και υποβαθμίζοντας τις ευεργετικές φυσικές περιοχές που περιβάλλουν και προστατεύουν την πόλη. Ενθαρρύνει έτσι και τη χωρίς σχεδιασμό πολεοδομική επέκταση, όπως τις προηγούμενες καταστροφικές δεκαετίες.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το έργο της Εξωτερικής Περιφερειακής είναι προβληματικά σχεδιασμένο και η διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί να το περάσει με συνοπτικές και προβληματικές διαδικασίες, χωρίς συζήτηση για το μέλλον της πόλης. Λείπει μια συνολική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν έχει τεκμηριωθεί η σκοπιμότητά του και υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν διόδια κατά τη λειτουργία του. Απευθύνουμε έκκληση να αλλάξει ο σχεδιασμός για το μελλοντικό μοντέλο μεταφορών, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον προαστιακό σιδηρόδρομο, να εγκαταλειφτεί το καταστροφικό και άχρηστο έργο της εξωτερικής περιφερειακής και να αρχίσει δημόσιος διάλογος για την κατάρτιση ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας».