Συνδέονται οι αμμοληψίες για την Περιφερειακή Κατερίνης με τις ζημίες από την πρόσφατη πλημμύρα στον Πέλεκα;

Επερώτηση για τις επιπτώσεις σε υποδομές του χειμάρρου Πέλεκα Πιερίας από την πλημμύρα της 16ης Νοεμβρίου κατέθεσε προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται περισσότερη ενημέρωση για τις ζημίες που έχουν καταγραφεί στη γέφυρα, στον παραποτάμιο δρόμο και στα πρανή του χειμάρρου, αλλά και για την πιθανή σύνδεση με τις αμμοληψίες που πραγματοποιούνταν μέσα στην όχθη μέχρι πριν λίγους μήνες, για την κατασκευή της περιφερειακής οδού Κατερίνης.

Η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι σε χειμάρρους όπως ο Πέλεκας θα πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένη οριοθέτηση και οικολογικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, πριν από οποιαδήποτε άλλη τεχνική παρέμβαση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης:

                   Θεσσαλονίκη 13.12.2017

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Π. Σπυρόπουλο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Π. Χατζηπαρασκευά, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κοινοποίηση:  κ. Σ. Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις σε υποδομές του χειμάρρου Πέλεκα Πιερίας

Κατά την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα στις 16 Νοεμβρίου 2017, επλήγη ιδιαίτερα και η περιοχή της Πιερίας. Ο ποταμός Λεύκος (Πέλεκας) έφτασε στο όριο της υπερχείλισης και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Οι αμμοληψίες που πραγματοποιούνταν μέχρι πριν λίγους μήνες, με επίβλεψη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Τμ. Κατασκευών Συγκοινωνιακών Έργων, Δ/νση Τεχνικών Έργων), φαίνεται ότι δεν είχαν την απαιτούμενη αντιπλημμυρική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας, αλλά και την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του παραποτάμιου δρόμου και των πρανών του ποταμού.

Εδώ και καιρό είχαν επισημανθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς στην εκτέλεση των δύο αλληλοσυνδεόμενων έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας: την  «Περιφερειακή οδό Κατερίνης» και την «Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Πέλεκα».

Στις 10 Μαρτίου 2016, η Οικολογία Αλληλεγγύη τοποθετήθηκε αρνητικά στην εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας «Εισαγωγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο αίτησης προς την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης για δωρεάν παραχώρηση υλικού από τον ποταμό ΠΕΛΕΚΑ Ν. Πιερίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του ν. 3463/06, για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου: Περιφερειακή Οδός Κατερίνης». Και αυτό γιατί συναινούσε στην απόληψη μιας τεράστιας ποσότητας αμμοχάλικου από το ποτάμι πριν να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και η σχετική μελέτη απόληψης! Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, αλλά και ότι τυχόν λήψη υλικού από πιο μακρινές περιοχές θα προκαλέσει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού! Και ως λύση της τραγελαφικής αυτής κατάστασης, η υπηρεσία πρότεινε τη δωρεάν παραχώρηση του υλικού από τον Πέλεκα, χωρίς μελέτη (παρά μόνο με μια απλή προέγκριση χωρίς καλή τεκμηρίωση), χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, χωρίς προγραμματισμένη ανάπλαση και αναβάθμιση του οικοσυστήματος.

Ανάλογες διαπιστώσεις και τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς όμως, η εισήγηση εγκρίθηκε από την παράταξη της διοίκησης. Και στα προβλήματα που προέκυψαν στη συνέχεια δεν δόθηκε ικανοποιητική λύση.

Ρωτάμε λοιπόν τη διοίκηση:

  1. Έχει προβεί σε αποτίμηση των ζημιών στην περιοχή του Πέλεκα; Μπορεί να μας καταθέσει αναλυτική αναφορά;
  2.  Συνδέονται αυτές οι ζημίες με την εκτέλεση αμμοληψιών στο ποτάμι από την εργολαβική εταιρία με την επωνυμία «Κ/Ξ Γ/ ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ – ΑΝΑΣΤΥΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ» για τις ανάγκες του έργου «Περιφερειακή οδός Κατερίνης»;
  3. Είχαν ληφθεί κατάλληλα αντιπλημμυρικά μέτρα κατά την εκτέλεση των αμμοληψιών;
  4. Υπήρχε δέσμευση του αναδόχου της «Περιφερειακής οδού Κατερίνης» για την εξ’ ολοκλήρου εκτέλεση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία του Πέλεκα»;

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Δαμιανός Ανδρέου