Παραμένουν οι σκουπιδότοποι στη Βεργίνα και τον Αλιάκμονα

Ανεπαρκής η απάντηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη προς Τρεμόπουλο

 

Στις καλένδες και στην προαίρεση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. παρέπεμψε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Παπάς, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα της αποκατάστασης των σκουπιδότοπων στις όχθες του Αλιάκμονα, που είχε καταθέσει με επερώτησή του ο Μ. Τρεμόπουλος.

Η επερώτηση (1) αναφερόταν στη ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα από τα αποστραγγίσματα του παλιού, ανενεργού σκουπιδότοπου της Βέροιας, στο νέο φράγμα του Αλιάκμονα (Αγίας Βαρβάρας- Άμμου), αλλά και στους νέους σκουπιδότοπους – μπαζότοπους  στην περιοχή «Αμμοληψίες» και στο ύψος Βεργίνας, μιας περιοχής που συνδυαστικά με τον αρχαιολογικό τουρισμό της περιοχής και με δεδομένο το αρχαιολογικό αλλά και φυσιολατρικό ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για τουρίστες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρατήρηση σπάνιων πουλιών, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους. Αναφορά γινόταν, επίσης, στην παράνομη υλοτομία που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, σε όλο το μήκος του ποταμού εντός του νομού Ημαθίας, τόσο στα πεδινά (Λουτρός, Κλειδί, Πρόδρομος κλπ), όσο και στα ορεινά (Στενά Αλιάκμονα).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας & Περιβάλλοντος κ. Θ. Παπάς, ανέφερε ότι ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων «Μετόχι – Όχθες Αλιάκμονα» της Δ.Ε. Βεργίνας είναι κλειστός και η πρόσβασή του έχει αποκλεισθεί, ότι δεν υπάρχουν απορρίμματα, καθώς οι παλιές συσσωρεύσεις είναι επιχωματωμένες και η ευθύνη των έργων αποκατάστασης του χώρου έχει ανατεθεί στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», τα οποία δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Κατά τη διενέργεια αυτοψίας από 3-10-2014, δεν διαπιστώθηκε διαφυγή αποστραγγισμάτων, παρά το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν. Το Τμ. Περιβάλλοντος Βέροιας πραγματοποιεί ελέγχους για παράνομες αμμοληψίες και επιβάλει προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η απάντηση του κ. Παπά είναι ανεπαρκής και αναφέρεται σε αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία πολύ πριν τη δική μας επερώτηση. Επιμένουμε για μια συνολική ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει τουριστικό ενδιαφέρον, συνδυαζόμενο με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Δεν αρκεί μόνο η πίεση προς την ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’ για να αρχίσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης. Χρειάζεται ένας ευρύτερος σχεδιασμός, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο».   

____________________________

(1) Η επερώτηση μαζί με φωτογραφίες στο: https://eco-solidarity.gr/eperotisi-rypansh/