Ανάδειξη των αρχαίων της Βενιζέλου τώρα!

Οικολόγοι: στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση του ΚΑΣ για το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά δεν αρκεί

Τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του σταθμού “Βενιζέλου” του Μετρό Θεσσαλονίκης ζητά η «Οικολογία –Αλληλεγγύη», μετά και την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται προς την κατεύθυνση που υποστηρίζει ως πάγια θέση της η παράταξη των οικολόγων της Θεσσαλονίκης, οι πιο ευαίσθητοι από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και η πλειοψηφία των επιστημονικών φορέων, καθώς αποδέχεται τη διατήρηση των αρχαιοτήτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος (διαφύλαξη και προστασία της αυθεντικότητας του μοναδικού μνημειακού συνόλου για την παγκόσμια κληρονομιά) και επειδή η παρέλευση ικανού χρόνου από την ανασκαφή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα του μνημείου.

Ωστόσο, δεν αρκεί, καθώς απορρίπτει την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς το σκέλος της ανάδειξης επειδή δεν υπάρχει καλή τεκμηρίωση. Η Οικολογία Αλληλεγγύη απευθύνει έκκληση προς τον Δήμο να συντάξει άμεσα πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και της Αττικό Μετρό.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Τα αρχαία της Βενιζέλου αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αυτό αρχίζει να εμπεδώνεται ακόμη και από όσους το αμφισβητούσαν. Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη, να τα προστατέψει και να τα αναδείξει στον φυσικό τους χώρο. Προφανώς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα κόστη, αλλά για μνημεία τέτοιας πολιτιστικής αξίας κάθε λαός θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για την προστασία και την ανάδειξή τους. Εκτός ίσως από τους Ταλιμπάν και τους τζιχαντιστές του ISIS! Το αν ο σταθμός του Μετρό είναι συμβατός και αν θα κατασκευαστεί ή όχι, ενώ θα απέχει μόνο 370μ από τον επόμενο της Αγ. Σοφίας, δεν είναι θέμα που μας απασχολεί. Αν εξοικονομηθούν χρήματα από τη μη κατασκευή του σταθμού είναι απορίας άξιον γιατί το συζητάμε ακόμη!».