Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεσα σχέδιο για την απαλλοτρίωση ακινήτων

Την κρισιμότητα της άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτων, που ανέδειξε με σχετικό δελτίο Τύπου η Οικολογία – Αλληλεγγύη, φαίνεται ότι ασπάζεται πλέον η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Το θέμα τέθηκε ξανά στην 10η συνεδρίαση της  7ης Ιουνίου και όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών κατατάσσεται πλέον στα πιο σοβαρά ζητήματα καθώς αφορά το μέλλον της πόλης και τις επόμενες γενιές.

Είναι προφανές ότι οι συνέπειες των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ τη θητεία των προσώπων και των δημοτικών σχημάτων που θα αποφασίσουν, αφού θα διαμορφώσουν την ποιότητα της ζωής των Θεσσαλονικέων για τις επόμενες δεκαετίες με τρόπο που δεν θα επιδέχεται αλλαγές εκ των υστέρων.

Για το λόγο αυτό η Οικολογία – Αλληλεγγύη καλεί τη διοίκηση του δήμου να συγκαλέσει έκτακτη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των δημοτικών διαμερισμάτων, φορείς, οργανώσεις και πολίτες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα υγείας ή χώρους πράσινου και αναψυχής.

Η τοποθέτηση της αρμόδιας του τμήματος αστικού σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίαση δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

«Πολεοδομικά όλοι αυτοί οι χώροι είναι αναγκαίοι, τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν… Υπολειπόμαστε σε χώρους πρασίνου, πλατείες, παιδικές χαρές, κατά πολύ. Η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο είναι 3.3 μέτρα ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 8. Υπολειπόμαστε κατά 744 στρέμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.