Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Εύοσμο, έξω από το στρατόπεδο Παπακυριαζή, με αίτημα τη μη οικοδόμηση ή την εκποίηση των στρατοπέδων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε τις προτάσεις του κάνοντας παράλληλα αναφορά στους διαχρονικούς αγώνες των μελών της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» για την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, τη διασφάλιση των χώρων πρασίνου, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
«Κινήσεις, συντονιστικές επιτροπές και πρωτοβουλίες για το θέμα της απόδοσης των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες ξεκίνησαν από τους οικολόγους στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του ’80» ανέφερε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Στη δεκαετία του ’90 ήταν που κατατέθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ‘‘πράσινου τόξου’’ που θα ενώνει τα επτά στρατόπεδα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου Ανέστης Βασιλειάδης.
Σχετικά με την αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων από τις τοπικές κοινωνίες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε:
«Τα αστικά και περιαστικά στρατόπεδα θέλουμε να μετατραπούν σε Μητροπολιτικά Πάρκα υψηλής βλάστησης για να εξασφαλίσουν χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Τα πάρκα αυτά θα αποτελέσουν μέρος σχεδίου που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως ακραία καιρικά φαινόμενα ή σεισμοί. Μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός διαδημοτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία και προστασία των κατοίκων.
Παράλληλα τα μητροπολιτικά αυτά πάρκα με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών μπορούν να παρέχουν ευκαιρίες για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αναψυχή, άθληση, περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης όπως στέγαση κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων, ανταλλαγών μεταχειρισμένων αντικειμένων κ.ο.κ..
Επίσης στα μητροπολιτικά αυτά πάρκα μπορούν να παραχωρηθούν χώροι για αστικές καλλιέργειες και παραγωγή τροφής για τις βαρύτερα πληττόμενες κατηγορίες των συμπολιτών μας.
Επιπλέον τα πρώην στρατόπεδα μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς κόμβους ενός δικτύου που θα ενώνει πράσινους και ελεύθερους χώρους με πολιτιστικά μνημεία και σωζόμενες κοίτες ρεμάτων.
Οι υποδομές αυτές δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, ούτε εντατικούς ρυθμούς χρηματοδότησης, ενώ υποστήριξη μπορεί να υπάρξει από ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»
Ο Ανέστης Βασιλειάδης υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε ότι τα δύο στρατόπεδα εντός των ορίων του Δήμου, το στρατόπεδο Παπακυριαζή και το στρατόπεδο Ζιάκα, είναι η μόνη δυνατότητα για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στην πόλη. Ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 1μ/κάτοικο. Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι η συνολική έκταση των δύο στρατοπέδων, 320 στρέμματα, είναι διπλάσια έκταση από την υπάρχουσα έκταση πρασίνου στο Δήμο και γι αυτό κρίνεται αναγκαίος αυτός ο σχεδιασμός. Όπως ανέφερε ο Ανέστης Βασιλειάδης το στρατόπεδο Παπακυριαζή ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και αποτελεί έκταση προς πώληση ενώ το στρατόπεδο Ζιάκα ανήκει στη ΚΕΔ , δεν το διεκδικεί κάποιος φορέας και παραμένει ως σήμερα αναξιοποίητο, μια ‘‘χωματερή’’ εντός του Δήμου. «Παλεύουμε για να γίνουν τα στρατόπεδα δημόσιοι χώροι πρασίνου» κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.