Τα τραγικά περιστατικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο αφορούν και τη Θεσσαλονίκη!

Εφαρμογή της Οδηγίας Σεβέζο και του ΣΑΤΑΜΕ ζητά η «Οικολογία –Αλληλεγγύη»

Aspropyrgos-Toxic-cloudΗ πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις σε μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.ά.), που για μέρες επιβάρυναν την υγεία των κατοίκων. Είχε προηγηθεί το δυστύχημα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και πάλι στον Ασπρόπυργο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις εργάτες, λόγω ύπαρξης καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής, όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης.

Οι απελπιστικές συνθήκες αδιαφορίας για τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων, στις οποίες έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις οι συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά και η άθλια καπιταλιστική λογική του ανταγωνισμού μέχρι θανάτου, έχουν συνδυαστεί με την κατάρρευση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου σε ένα εκρηκτικό μίγμα. Επειδή και στη Θεσσαλονίκη έχουν επικρατήσει ανάλογες συνθήκες σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ τα παράπονα και οι καταγγελίες για ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ΕΛΠΕ τις νυχτερινές κυρίως ώρες, από πολίτες των δυτικών συνοικιών αυξάνονται, η Οικολογία Αλληλεγγύη απευθύνει έκκληση προς την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και τους Δήμους, να λάβουν υπόψη τα όσα προβλέπουν οι Οδηγίες Σεβέζο για τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, καθώς και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.). Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η ύπαρξη εξωτερικού ΣΑΤΑΜΕ για κάθε επιχείρηση και εγκατάσταση της περιοχής από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, όσο και η ενημέρωση του κοινού και η εκπαίδευσή του στις σωστές αντιδράσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Άλλωστε,  σε πολλές άλλες χώρες οι επιχειρήσεις γνωστοποιούν στο κοινό τα εσωτερικά τους σχέδια ΣΑΤΑΜΕ, ενώ πραγματοποιούνται ενημερώσεις και ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού της πόλης σε περίπτωση ατυχήματος με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων.

Η Οικολογία Αλληλεγγύη καλεί επίσης το ΥΠΑΠΕΝ να ενισχύσει την υπηρεσία Ελεγκτών Περιβάλλοντος και να επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο βρήκαν την κυβέρνηση απροετοίμαστη. Η ιδιαίτερη ευαισθησία που υποσχέθηκε σε θέματα εργασιακά και προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αφεθεί για το μέλλον. Άμεσα πρέπει να ετοιμαστούν σχέδια και να υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο συντονισμός πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, πριν επιβαρυνθεί και άλλο η ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη όπου επικρατούν παρόμοιες επικίνδυνες συνθήκες πρέπει να υπάρξει άμεσα σύσκεψη των αρμόδιων φορέων».