Όχι άλλα έργα που καταστρέφουν τις κοίτες των ρεμάτων

Τρεμόπουλος: Σεβασμός της φυσικής βλάστησης στα ρέματα Σταγειρίτη και Καραμελίτσας  

Απαράδεκτη θεωρεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» τη χωματουργική παρέμβαση που πραγματοποιείται στο ρέμα Σταγειρίτη στα σύνορα των Δήμων Πυλαίας και Θεσσαλονίκης, με αποψίλωση όλης της παραρεμάτιας βλάστησης και κοπή δεκάδων δέντρων. Επίσης, ζητάει να πάψει η πρακτική των εξωδίκων προς τους πολίτες που είναι αντίθετοι στην κοπή των δέντρων

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» διαμαρτύρεται γιατί όλη η κοίτη και τα πρανή πρόκειται να αντικατασταθούν με σαρζανέτια, δηλ. συρματοκιβώτια με πέτρες και με τσιμέντο. Επίσης, γιατί έχει εγκριθεί η αποκοπή και εκρίζωση 90 δέντρων μέχρι το ύψος της Λαμπράκη-17 Νοεμβρίου και μάλιστα χωρίς συμβατική δέσμευση του εργολάβου για αποκατάσταση δέντρων. Και επισημαίνει ότι το μικρότερο ρέμα της «Καραμελίτσας», που συμβάλλει στο ρέμα Σταγειρίτη, οδεύει προς εξαφάνιση, από απόθεση μπάζων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Για τον χείμαρρο Σταγειρίτη και το ρέμα Καραμελίτσας η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να πείσει τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης, λιγότερο καταστροφικός. Έχει υποστηρίξει τους πολίτες στον δίκαιο αγώνα τους και έχει προτείνει τον σεβασμό της υπάρχουσας κοίτης και της φυσικής βλάστησης, αλλά και τη χρήση τεχνικών «πράσινης μηχανικής» και φυσικών μέτρων συγκράτησης των πλημμυρικών νερών. Απευθύνουμε έκκληση, ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, προς τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, ώστε να ανασταλούν τα έργα, να γίνει αναθεώρηση του σχεδιασμού και να γίνει μια νέα μελέτη, που θα προσεγγίζει καλύτερα και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επίσης, τον καλούμε να εγκαταλείψει την πρακτική των εξωδίκων σε όσους πολίτες ασκούν κριτική για την κοπή των δέντρων».

Τα έργα στα δύο ρέματα είναι πολύ κοντά στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» θεωρεί ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν νέο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, με έμφαση στη διατήρηση των φυσικών κοιτών και της βλάστησης, αλλά και την αναβάθμιση των σπάνιων παρόχθιων οικοσυστημάτων.

Δείτε επίσης: http://ecology-salonika.org/2010/10/05/building-on-torrent-in-the-expansion-area-pilea/