Τρεμόπουλος: «Περιφέρεια με διαφάνεια, διαβούλευση και αλληλεγγύη»

Με στόχο μια χρηστή διοίκηση στην Περιφέρεια, με βασικές προτεραιότητες τη διαφάνεια, τη διαβούλευση με τους πολίτες, την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των συλλογικών αγαθών κατεβαίνει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ο Μ. Τρεμόπουλος.

Αυτό δήλωσε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία -Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, που τόνισε την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που δεν περιορίζονται στο ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη διεκδίκηση της λαϊκής συμμετοχής, χαρακτήρισε τη διαβούλευση μέσω δημοψηφισμάτων, ως υγιές μέσο αυτοκάθαρσης, κάνοντας μνεία και στο δημοψήφισμα για το νερό, που θα γίνει παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τον οποίο αποκλείεται η καύση, συμπεριέλαβε στις βασικές θέσεις τη συντονισμένη “μάχη” κατά των χρυσοθήρων στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των συλλογικών αγαθών. Οι διεκδικήσεις αυτές εμπλουτίζονται από τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού ή της εκποίησης δημόσιας γης και ελεύθερων χώρων, όπως η περίπτωση των στρατοπέδων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υλοποίηση μιας φιλικής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο σχεδίασης ενός κυκλοφοριακού μοντέλου που από τη δεκαετία του ’80 διεκδικούν οι οικολόγοι και περιλαμβάνει προαστιακό σιδηρόδρομο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις γειτονικές πόλεις και τις ακτές της Χαλκιδικής, πλήρες δίκτυο τραμ, διευκόλυνση της κίνησης του ποδηλάτου και θαλάσσια αστική συγκοινωνία.

«Η Οικολογία Αλληλεγγύη συμπληρώνει 23 χρόνια ζωής», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Είναι μια αυτοδιοικητική κίνηση που μου επέτρεψε να εκλεγώ νομαρχιακός σύμβουλος από το 1998 -και στη συνέχεια ως περιφερειακός σύμβουλος- και επίσης τη Δήμητρα Γωγάκου και την Ελεωνόρα Ζώτου. Η Οικολογία Αλληλεγγύη συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιβολή της διαφάνειας, στην αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή, στο να κατεδαφισθεί αυτό το σαθρό καθεστώς που επικρατούσε στη Νομαρχία και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Καταθέτουμε στους πολίτες την πρότασή μας, ένα πλήρες πρόγραμμα 100 σελίδων, και για τις επτά περιφερειακές ενότητες, έτοιμο από καιρό. Δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους όπως η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, η αξιοποίηση πραγματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, των συλλογικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής. Η πρακτική απάντηση που διεκδικούμε σε τοπικό επίπεδο είναι να εισακούεται η άποψη των πολιτών και να κρίνουν με βάση προγράμματα κι όχι επιλογές κεντρικού πολιτικού χαρακτήρα. Καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, ρεαλιστικά εφαρμόσιμες εδώ και τώρα, και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με ενεργούς πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την Περιφέρεια, δικαιώνοντας τους πολίτες που θα μας επιλέξουν».

Σχετικά με τις διεργασίες συζητήσεων για συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Επαφές γίνονται, με πρωτοβουλία άλλων πολιτικών χώρων αλλά και αυτοδιοικητικών κινήσεων. Η Περιφέρεια έχει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα κόμματα προσπαθούν να αποτυπωθούν με κάθε τρόπο, αλλά σε μας, στην Οικολογία -Αλληλεγγύη, ενδιαφέρει να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την αυτοδιοίκηση. Σαφέστατα είμαστε κατά του μνημονίου, γι’ αυτό και προτείναμε στο Ευρωκοινοβούλιο τη λύση των Ευρωομολόγων, θέλουμε όμως να ξεφύγουμε από το δίπολο «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», να κάνουμε συμμαχίες που να συμβάλλουν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα. Μ’ αυτό το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα κι όχι με κομματικά κριτήρια της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης».