Όχι σκουπίδια σε προστατευόμενες περιοχές!

Να παρέμβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» για τον ΧΥΤΥ Σιθωνίας

Διαφωνεί η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» με τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Σιθωνίας και ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας συμφώνησε στις 22/12 με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ μεταξύ Συκιάς και Ν. Μαρμαρά, στη θέση Ρούσιμος Λάκκος και σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη θάλασσα. Όμως η περιοχή εμπίπτει εντός της ζώνης Natura 2000 της Χερσονήσου Σιθωνίας αλλά και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Δραγουδελίου και Καρρά.

Υπόψη ότι και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, με το 91076/10-12-2013 έγγραφό της: «Σύμφωνα με την παρ. 4.3 εδάφιο β του άρθρου 5 του Ν.3937/2011, μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται, η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό».

Ωστόσο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής της Περιφέρειας στην εισήγησή του θεωρεί ότι: “η προτεινόμενη δραστηριότητα είναι η Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων η οποία δεν αποτελεί «διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων»”, κάτι που η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πρόκειται περί απαράδεκτης στρεψοδικίας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι δυνατό να γίνει χωροθέτηση του ΧΥΤΥ σε προστατευόμενη περιοχή. Την ίδια άποψη έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία, διάστημα στο οποίο επανέρχεται με πείσμα η ίδια πρόταση. Σταθμό αποτελεί ο Μάιος του 2012, όταν η συγκεκριμένη χωροθέτηση εγκρίθηκε από τον υπηρεσιακό τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η προκάτοχός του Τίνα Μπιρμπίλη την είχε απορρίψει. Η εμμονή του σχεδιασμού στην κατασκευή του τόσο αργοπορημένου ΧΥΤΥ Σιθωνίας εντός του ΚΑΖ Δραγουδελίου και Καρρά, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, είναι αντι-περιβαλλοντική και προσκρούει στη νομοθεσία. Κάτι τέτοιο έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τοπικές ενώσεις πολιτών, το Τοπικό Συμβούλιο Ν. Μαρμαρά, αλλά ακόμη και από Περιφερειακούς Συμβούλους της διοικούσας παράταξης. Για τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις που τείνουν να δημιουργήσουν ένα απαράδεκτο δεδικασμένο, πρέπει να πάρει άμεσα αρνητική θέση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να μη δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι ΧΥΤΥ μπορούν να κατασκευάζονται πλέον εντός προστατευόμενων περιοχών!».