ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Οι Οικολόγοι  στηρίζουν το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών»  στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

4/4/2014

Την ανάγκη να αναπτυχθούν σχέσεις με δημοτικά σχήματα που δεν θα εμφανισθούν ως αλεξιπτωτιστές αλλά έχουν δώσει ήδη σημαντικά “δείγματα γραφής” τόνισε ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη στήριξη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με υποψήφιο Δήμαρχο τον Απόστολο Αντωνούδη.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η Μαρία Παναγιωτοπούλου και η Σοφία Σκουλίδη, μέλη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι.

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», η οποία συμπληρώνει 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αυτοδιοίκηση, στηρίζει τη συγκεκριμένη παράταξη γιατί πιστεύει ότι η επόμενη μέρα μπορεί να είναι δημιουργική, ανέφερε ο Μ. Τρεμόπουλος, εκτιμώντας ότι οι πολίτες, κουρασμένοι από τις επιπτώσεις της κρίσης και την αδιαφάνεια, θα επιλέξουν άφθαρτα πρόσωπα, που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με την εξουσία.

Υπάρχουν ανεκμετάλλευτα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει τη γνώση και την εμπειρία του καθώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χαρακτήρισε μάλιστα μονόπλευρο τον προσανατολισμό της διεκδίκησης χρηματοδότησης αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, κάτι που γίνεται λόγω άγνοιας ή ανικανότητας των διοικούντων. Θέλουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτήν τη δημιουργική επόμενη μέρα στη διοίκηση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, είπε ο Μ. Τρεμόπουλος κλείνοντας, γιατί θέλουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα και σ’ αυτό μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχημένα μοντέλα διοίκησης σε μικρές και μεγαλύτερες πόλεις.

Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» είναι μια δημοτική παράταξη που δραστηριοποιείται στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη από το 2010 υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Αντωνούδης, κι αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμμετοχή του Δικτύου στους αγώνες για την προστασία των ρεμάτων, των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην Πυλαία, στις πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια, στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και άλλων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. «Σήμερα που η τοπική αυτοδιοίκηση ασφυκτιά οικονομικά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αποτελέσει το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής συνοχής, υπερασπιζόμενη τον πολίτη που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κράτος που μπορεί να χαρακτηρισθεί από αδιάφορο έως εχθρικό» είπε ο κ. Αντωνούδης για να συμπληρώσει ότι στο πρόγραμμα του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» η ανάπτυξη των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη αποτελούν πρώτη προτεραιότητα είτε αυτά αφορούν την οργάνωση κοινωνικού ιατρείου, κοινωνικού φαρμακείου ή κοινωνικού παντοπωλείου, είτε τη δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, λαχανόκηπων και την ενίσχυση κάθε μορφής κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και των δημόσιων αγαθών είναι η επόμενη προτεραιότητα μας τόνισε ο κ. Αντωνούδης είτε πρόκειται για θέματα παιδείας, υγείας είτε πρόκειται για γη, νερό, αέρα. Στον παλιό δήμο Πυλαίας υπάρχει έλλειμμα γης που προέκυψε από πράξεις εφαρμογής και αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν με αποτέλεσμα να έχουν κατατεθεί αγωγές ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Λόγω της αδυναμίας του δήμου να ανταποκριθεί οι συμπολίτες μας προσφεύγουν στα δικαστήρια και προκαλούν αποφάσεις με τις οποίες αποχαρακτηρίζονται κοινωφελείς χώροι. Πρόσφατα μάλιστα, με δικαστική απόφαση, αποχαρακτηρίστηκαν δύο χώροι που προορίζονταν για ανέγερση σχολείων.

Η δημοκρατία, προσθέτει ο κ. Αντωνούδης αποτελεί κύρια προτεραιότητα μας καθώς θεωρούμε πρώτο της κύτταρο τα κοινοτικά συμβούλια και τις συνελεύσεις πολιτών. Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις των δημοτικών κοινοτήτων θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για το δημοτικό συμβούλιο. Ένα μικρό κομμάτι του δημοτικού προϋπολογισμού πρέπει να είναι απόφαση της κοινωνίας κι αυτό θα επιτυγχάνεται με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, του ορεινού όγκου αλλά και της παράκτιας ζώνης του δήμου συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών».

Το 75% του δάσους του Σέιχ Σου ανήκει στο δήμο, μαζί με τον ορεινό όγκο που αρχίζει από το Φίλυρο κι εκτείνεται έως το Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη και καταλήγει στο θαλάσσιο μέτωπο των 5,5 χιλιομέτρων στην Περαία.

Για το σχέδιο δημιουργίας λιμένα στο θαλάσσιο μέτωπο της Πυλαίας ο κ. Αντωνούδης διευκρίνισε ότι η μελέτη ήταν αποσπασματική, δεν έγινε συνολικός σχεδιασμός και δεν υπήρχε σύνδεση της ανάπτυξης της περιοχής με το σύνολο του παραλιακού μετώπου.

Σχετικά με τη διαχείριση του ορεινού όγκου ο κ. Αντωνούδης επέμεινε ότι πρέπει να μπουν κανόνες και να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ημερήσιου τουρισμού.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος και δασολόγος τόνισε ότι «ο ομορφότερος αλλά ταυτόχρονα και ο πιο παραμελημένος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει ανάγκη από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα που δεν θα εξαντλείται σε ασφαλτοστρώσεις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τα δάση που ανήκουν στο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη πρέπει να τα περιποιηθούμε, να τα φροντίσουμε και να δώσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο μια διέξοδο στους κατοίκους όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος

Η Σοφία Σκουλίδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει η ομάδα του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» και δραστηριοποιείται στο Χορτιάτη, την Εξοχή, το Πανόραμα και την Πυλαία. Μέχρι τώρα ο δήμος λειτούργησε κατ’ ουσία ως δήμος Πανοράματος μ’ ένα δήμαρχο που έχει μια θέση και στάση ως “μέγας άρχων” απέναντι στους συμπολίτες του και όλοι πρέπει να τον υπηρετούν αλλά και το ακριβώς αντίθετο είπε η κ. Σκουλίδη και έκλεισε λέγοντας ότι «είμαστε μια ομάδα που αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας σαν κανονικούς ανθρώπους».

Τρεμόπουλος: «Περιφέρεια με διαφάνεια, διαβούλευση και αλληλεγγύη»

25/2/2014

Με στόχο μια χρηστή διοίκηση στην Περιφέρεια, με βασικές προτεραιότητες τη διαφάνεια, τη διαβούλευση με τους πολίτες, την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των συλλογικών αγαθών κατεβαίνει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ο Μ. Τρεμόπουλος.

Αυτό δήλωσε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία -Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, που τόνισε την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που δεν περιορίζονται στο ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη διεκδίκηση της λαϊκής συμμετοχής, χαρακτήρισε τη διαβούλευση μέσω δημοψηφισμάτων, ως υγιές μέσο αυτοκάθαρσης, κάνοντας μνεία και στο δημοψήφισμα για το νερό, που θα γίνει παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από τον οποίο αποκλείεται η καύση, συμπεριέλαβε στις βασικές θέσεις τη συντονισμένη “μάχη” κατά των χρυσοθήρων στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των συλλογικών αγαθών. Οι διεκδικήσεις αυτές εμπλουτίζονται από τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού ή της εκποίησης δημόσιας γης και ελεύθερων χώρων, όπως η περίπτωση των στρατοπέδων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υλοποίηση μιας φιλικής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο σχεδίασης ενός κυκλοφοριακού μοντέλου που από τη δεκαετία του ’80 διεκδικούν οι οικολόγοι και περιλαμβάνει προαστιακό σιδηρόδρομο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις γειτονικές πόλεις και τις ακτές της Χαλκιδικής, πλήρες δίκτυο τραμ, διευκόλυνση της κίνησης του ποδηλάτου και θαλάσσια αστική συγκοινωνία.

«Η Οικολογία Αλληλεγγύη συμπληρώνει 23 χρόνια ζωής», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Είναι μια αυτοδιοικητική κίνηση που μου επέτρεψε να εκλεγώ νομαρχιακός σύμβουλος από το 1998 -και στη συνέχεια ως περιφερειακός σύμβουλος- και επίσης τη Δήμητρα Γωγάκου και την Ελεωνόρα Ζώτου. Η Οικολογία Αλληλεγγύη συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιβολή της διαφάνειας, στην αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή, στο να κατεδαφισθεί αυτό το σαθρό καθεστώς που επικρατούσε στη Νομαρχία και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Καταθέτουμε στους πολίτες την πρότασή μας, ένα πλήρες πρόγραμμα 100 σελίδων, και για τις επτά περιφερειακές ενότητες, έτοιμο από καιρό. Δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους όπως η χρηστή διοίκηση, η διαφάνεια, η αξιοποίηση πραγματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και δεν αξιοποιούνται, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, των συλλογικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής. Η πρακτική απάντηση που διεκδικούμε σε τοπικό επίπεδο είναι να εισακούεται η άποψη των πολιτών και να κρίνουν με βάση προγράμματα κι όχι επιλογές κεντρικού πολιτικού χαρακτήρα. Καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις, ρεαλιστικά εφαρμόσιμες εδώ και τώρα, και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με ενεργούς πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την Περιφέρεια, δικαιώνοντας τους πολίτες που θα μας επιλέξουν».

Σχετικά με τις διεργασίες συζητήσεων για συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Επαφές γίνονται, με πρωτοβουλία άλλων πολιτικών χώρων αλλά και αυτοδιοικητικών κινήσεων. Η Περιφέρεια έχει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα κόμματα προσπαθούν να αποτυπωθούν με κάθε τρόπο, αλλά σε μας, στην Οικολογία -Αλληλεγγύη, ενδιαφέρει να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την αυτοδιοίκηση. Σαφέστατα είμαστε κατά του μνημονίου, γι’ αυτό και προτείναμε στο Ευρωκοινοβούλιο τη λύση των Ευρωομολόγων, θέλουμε όμως να ξεφύγουμε από το δίπολο «μνημόνιο- αντιμνημόνιο», να κάνουμε συμμαχίες που να συμβάλλουν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα. Μ’ αυτό το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα κι όχι με κομματικά κριτήρια της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Παρόντες οι οικολόγοι για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Παρουσίασαν τις προγραμματικές θέσεις τους

18/2/2014

Τις προγραμματικές θέσεις και το οικολογικό όραμα για το Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα στελέχη της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Ελεωνόρα Ζώτου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιάννης Τζιώλας και Γιώργος Μπλιώνης.

Σε ένα κείμενο 20 σημείων, οι οικολόγοι συμπύκνωσαν το προγραμματικό πλαίσιο για το Δήμο Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας πως θέλουν μια Θεσσαλονίκη της ποιότητας ζωής, της αλληλεγγύης, της ευημερίας, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, των ενεργών πολιτών, της δημιουργίας. Διεκδικούν την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, της έκφρασης των πολιτών, των κινημάτων πόλης. Επιδιώκουν μια Θεσσαλονίκη ισχυρή και συμμετοχική, με πολιτικές που υπερβαίνουν τις κομματικές σκοπιμότητες και συγκροτούν μια πραγματική εναλλακτική λύση. Υποστηρίζουν ένα συλλογικό μοντέλο λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη διοίκηση του Δήμου. Ενισχύουν την ανάπτυξη των τομέων της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, περιορίζουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Προωθούν ριζικές ανατροπές γιατί, μαζί με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, έχει καταρρεύσει το ίδιο το

μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Και καταθέτουν ένα πράσινο σχέδιο ποιότητας ζωής, ευημερίας, αειφορίας συμμετοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις, τόνισαν ότι οι αποφάσεις για το αν θα κατεβούν αυτόνομοι ή σε συνεργασία με άλλη παράταξη στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρθούν αύριο Τετάρτη 19/02 και οι προγραμματικές θέσεις που παρουσιάστηκαν, διαφοροποιούν τον οικολογικό χώρο από κάθε άλλη παράταξη.

Η Ελεωνόρα Ζώτου, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «το πρόγραμμα μας είναι οι αγώνες μας» και ότι «η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για να εκφράσουμε το πρόγραμμά μας, με πρώτο ζητούμενο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την οποία διεκδικήσαμε με τη συνεχή παρουσία μας στην πόλη».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, αφού έκανε μια αναδρομή στην μακρά οικολογική παράδοση της πόλης και τις παρεμβάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή και ειδικά στα αυτοδιοικητικά ήδη από το 1990, παρουσίασε τα προγραμματικά σημεία ως σύνοψη των αναλυτικών προτάσεων που παρουσίασαν οι οικολόγοι όλα τα προηγούμενα χρόνια για τον κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης. Τόνισε τη σπουδαιότητα αυτών των σημείων γιατί αποδεικνύουν, όπως διατύπωσε χαρακτηριστικά, ότι «δεν βάζουμε μπροστά τους ανθρώπους αλλά τις θέσεις που καλούνται να υπηρετήσουν».

Ο Γιάννης Τζιώλας, πρώην υποψήφιος δήμαρχος των οικολόγων, αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης και λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου και του μετρό. «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη σήμερα είναι χειρότερα απ’ ότι ενενήντα χρόνια πριν» είπε ο Γ. Τζιώλας, συμπληρώνοντας ότι πριν ένα αιώνα η πόλη είχε και τραμ και σιδηρόδρομο και καραβάκια και Ι.Χ., ενώ ήδη από το 1919 προαστιακός σιδηρόδρομος συνέδεε το λιμάνι με το Σέδες. Είναι καιρός να αξιοποιηθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που υπάρχει στα δυτικά της πόλης και εκτείνεται μέχρι το Πλατύ, το δίκτυο που ενώνει τη Θεσσαλονίκης με τις γειτονικές πόλεις ενώ για τη σύνδεση με τη Χαλκιδική και τα παραλιακά θέρετρα πρότεινε τη σύνδεση του μετρό με σιδηροδρομική γραμμή.

Ο Γιώργος Μπλιώνης, διδάκτορας βιολογίας, έθεσε το θέμα της διεκδίκησης των πρώην στρατοπέδων από το Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διασφαλισθούν ως ελεύθεροι χώροι και δημόσια αγαθά. Αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες των οικολόγων για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και του ορεινού όγκου του Χορτιάτη αλλά και στο αίτημα για την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας.

Το πλήρες κείμενο που παρουσιάστηκε είναι το εξής:

Προγραμματικά σημεία για τη Θεσσαλονίκη

Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη της ποιότητας ζωής, της αλληλεγγύης, της ευημερίας, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων, των ενεργών πολιτών, της δημιουργίας.

Διεκδικούμε την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, της έκφρασης των πολιτών, των κινημάτων πόλης. Βάζουμε στο προσκήνιο τους νέους που αναζητούν ελπίδα και προκοπή, έκφραση και αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και εντιμότητα.

Επιδιώκουμε μια Θεσσαλονίκη ισχυρή και συμμετοχική, με πολιτικές που υπερβαίνουν τις κομματικές σκοπιμότητες και συγκροτούν μια πραγματική εναλλακτική λύση.

Υποστηρίζουμε ένα συλλογικό μοντέλο λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη διοίκηση του Δήμου, με αποκεντρωμένες λειτουργίες και ευθύνες στα διαμερισματικά συμβούλια.

Ενισχύουμε την ανάπτυξη των τομέων της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, περιορίζουμε τις κοινωνικές ανισότητες.

Κατανοούμε ότι απέναντι στη άδικες και αδιέξοδες πολιτικές, που απαξιώνουν τους ανθρώπους, την εργασία τους, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αποτελεί ζωτική ανάγκη να επενδύσουμε στην έξοδο από την κρίση με προτεραιότητες τη βιώσιμη αναζωογόνηση της πόλης, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, την έμφαση στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη καινοτομία.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αφού η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, περιβαλλοντική, πνευματική και αξιακή.

Προωθούμε ριζικές ανατροπές γιατί, μαζί με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, έχει καταρρεύσει το ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Καταθέτουμε ένα πράσινο σχέδιο ποιότητας ζωής, ευημερίας, συμμετοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, που διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, δηλ. μιας οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος.

Αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αυτοδιοίκηση, οικοδομούμε την οικονομική ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία, με τμήμα των δημόσιων εσόδων να παραμένει στην περιοχή όπου εισπράχθηκε και με ένα ακόμη μέρος να αναδιανέμεται προς τους λιγότερο ευνοημένους.

Αναζητούμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, οικολογικό και κοινωνικά αλληλέγγυο.

Τα βασικά σημεία της εναλλακτικής πρότασης που καταθέτουμε στους πολίτες είναι τα εξής:

  • υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και του συλλογικού συμφέροντος,
  • αποκέντρωση και ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών της πόλης, αναμόρφωση του σχεδιασμού της, της θέσης της στον ελληνικό και διεθνή καταμερισμό,
  • ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας -πράσινη οικονομία,
  • δικαιώματα και κοινωνική πολιτική για όλους,
  • αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, ψηφιακή διακυβέρνηση,
  • πρόληψη για την υγεία και μείωση της βλάβης,
  • ενίσχυση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ελεύθερης έκφρασης, των δημιουργικών δυνάμεων στις τέχνες και τον πολιτισμό,
  • προστασία των μνημείων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς,
  • άθληση για τον καθένα,
  • εξοικονόμηση ενέργειας -φρένο στην κλιματική αλλαγή,
  • κυκλοφορία για όλους -προώθηση της κατασκευής δικτύου τραμ, προαστιακού σιδηροδρόμου και θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, υποστήριξη των ποδηλάτων και των πεζών,
  • εναλλακτική διαχείριση για τα σκουπίδια, όχι καύση,
  • κοινωνική και ποιοτική διαχείριση του νερού,
  • έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό,
  • προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων,
  • αναβάθμιση του Θερμαϊκού και των ακτών,
  • πρόληψη – αντιμετώπιση των πηγών της ρύπανσης,
  • προστασία και αναβάθμιση των περιαστικών δασών,
  • υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των πρώην στρατοπέδων,
  • σχέσεις καλής γειτονίας με τις άλλες βαλκανικές χώρες,
  • προστασία του καταναλωτή από τη διατροφική υποβάθμιση και την κερδοσκοπία, ίδρυση δημοτικού γραφείου «Πράσινης Κατανάλωσης»,
  • πρόληψη και υπεράσπιση της δημόσιας υγείας,
  • σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, επαρκή και ποιοτική σχολική στέγη και υποστήριξη της σχολικής ζωής, αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • υπεύθυνη αντιμετώπιση των στερεών αποβλήτων –όχι καύση απορριμμάτων,
  • ενεργοποίηση και διαφάνεια των περιβαλλοντικών ελέγχων,
  • προστασία από τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας,
  • στήριξη της ποιοτικής γεωργίας, των βιολογικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής,
  • μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και αυστηρό έλεγχο των συνθηκών εργασίας,
  • υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαφορά,
  • στήριξη των «ευπαθών ομάδων» του πληθυσμού (μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνοι, παλιννοστούντες, μόνοι γονείς, κλπ.),
  • δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων κέντρων γυναικών, αντιμετώπιση του σεξισμού, της βίας, της περιθωριοποίησης των γυναικών και των νέων,
  • στήριξη των αλληλέγγυων κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάθε αντιρατσιστικής και αντιεθνικιστικής παρέμβασης,

Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για στροφή σε μία νέα κατεύθυνση στη ζωή των πολιτών, με ποιότητα και ευημερία για όλους, με νέες ευκαιρίες για προκοπή και πράσινη απασχόληση, με υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των συλλογικών αγαθών, με σεβασμό στο περιβάλλον και το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν.

Παρακάτω δίνουμε πιο αναλυτικά κάποια από τα βασικά σημεία της εναλλακτικής μας πρότασης:

  1. ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία του αύριο είναι κατά κύριο λόγο, μια τοπική οικονομία, η οποία όμως χρειάζεται σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας (εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπηρεσίες βοήθειας κατ’ οίκον, διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού, συντήρηση, επιδιόρθωση, διαχείριση απορριμμάτων, συλλογικές μεταφορές, προστασία της φύσης), μετασχηματισμό των τομέων της οικονομίας και των σχέσεων εργασίας (βιολογική γεωργία, πράσινη χημεία και καινοτομία, υπεύθυνος, ποιοτικός και οικολογικός τουρισμός, παραγωγή προϊόντων ποιότητας και διάρκειας με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιχειρήσεις προώθησης τοπικών-οικολογικών υλικών, τηλεεργασία) και καταπολέμηση των ανισοτήτων με νέους τρόπους εργασίας (κοινωνικές αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, οργανώσεις αλληλοβοήθειας). Με την παραγωγή και κατανάλωση στην πηγή οι περιοχές κατορθώνουν να επανακτήσουν την αυτονομία τους και τον αυτοκαθορισμό τους. Συστηματοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών-κριτηρίων στις προμήθειες του Δήμου, τροφοδοσία των υπηρεσιών τους με κριτήρια περιβαλλοντικά (τοπική παραγωγή, βιολογικά προϊόντα) και κοινωνικά (δίκαιο εμπόριο, εργασιακές συνθήκες, συνεταιρισμοί κλπ). Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι των δήθεν χρυσοφόρων επενδύσεων.

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Υποστηρίζουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, οικολογικό, αντικαταναλωτικό και κοινωνικά αλληλέγγυο. Στηρίζουμε τις δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, προασπίζουν το βιοτικό επίπεδο, καλλιεργώντας παράλληλα τη συλλογικότητα. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οι συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση χωρίς μεσάζοντες, οι αστικοί κήποι, με ατομικές ή συλλογικές καλλιέργειες ειδών διατροφής για αυτοκατανάλωση, σε ακάλυπτους χώρους, ταράτσες, αυλές κτλ, τα τοπικά δίκτυα εξωχρηματικών ανταλλαγών, όπου ανταλλάσσονται απευθείας χωρίς χρήματα υπηρεσίες (επισκευές συσκευών, ιατρικές ή νομικές υπηρεσίες, φύλαξη παιδιών, ιδιαίτερα μαθήματα, φιλοξενία σε εξοχικά κ.α.).

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, παιδιά, ανάπηροι, Ρομά, μετανάστες, άστεγοι). Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση, την αυτονομία, την πλήρη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή όλων. Όλοι οι δημόσιοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι προσβάσιμα για όλους, με προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία. Να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην επικοινωνία και την πληροφόρηση, στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, στα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες. Μπορούν να αξιοποιηθούν σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η δημιουργία ή η βελτίωση κοινωνικών υπηρεσιών, δομών καθώς και ευνοϊκών συνθηκών για την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά όλων, όμως, δεν μπορούν να προσεγγίζονται μόνον οικονομικά, γιατί το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος είναι ήδη τεράστιο.

  1. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί βήμα δημοκρατίας και αποκέντρωσης, το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής, που απαιτεί δημοκρατία (ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση, όριο στις θητείες, απλή αναλογική, ενίσχυση των τοπικών αποφάσεων), διαφάνεια (ανοικτά ΜΜΕ, ανεξάρτητη αρχή ο συμπαραστάτης του δημότη, διαφανείς προσλήψεις, οικονομική αυτοτέλεια) συμμετοχικότητα (ανοικτές θεματικές επιτροπές, κοινωνική διαβούλευση, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός, τοπικά σχέδια βιωσιμότητας). Μέσο επίτευξης των στόχων είναι ένα νέο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης του Δήμου, το οποίο ξεπερνά τον «Καλλικράτη», εμπλουτίζοντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με αμεσοδημοκρατικές μορφές. Γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές, στα διαμερίσματα, στο Δήμο. Διαδικασίες συνεχούς επιμόρφωσης των πολιτών σε θέματα προϋπολογισμού και διαδικασίες αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης, ώστε η Συμμετοχή να συνδέεται άρρηκτα με τη Γνώση.

  1. ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανάπτυξη των δημόσιων ψηφιακών υποδομών για την ψηφιακή εξυπηρέτηση και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να γίνουν γνώστες των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τις δυνατότητές της, να αντιμετωπιστεί το ψηφιακό χάσμα και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

  1. ΥΓΕΙΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Η υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα αέρα, νερού, ζώων, φυτών, και όλων των άλλων μορφών ζωής στη βιόσφαιρα. Επειδή η υγεία δεν είναι απλά η απουσία αρρώστιας ή αναπηρίας αλλά «η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας» (Π.Ο.Υ.), προωθούμε αυτοδιοικούμενες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας, ενιαία κάρτα ασφάλισης για όλους, οικογενειακό γιατρό, προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και μείωσης βλάβης για τα ναρκωτικά, ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων.

  1. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στη δημοκρατική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών, στην προώθηση μαθητοκεντρικών βιωματικών προσεγγίσεων και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ώστε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεταβολές που σχεδιάζονται και να συμβάλει σε αυτές. Ουσιαστική ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν όλα όσα μας περιβάλλουν και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με υγιεινές πρακτικές της καθημερινότητας. Σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία, για την αξιοποίηση των σχολικών υποδομών (γήπεδα, βιβλιοθήκες, χώροι εκδηλώσεων) από τη γειτονιά. Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σχολικής στέγης, ώστε να αξιοποιούνται ήδη κτισμένοι και όχι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι. Βιοκλιματικές προδιαγραφές στην κατασκευή των σχολείων. Προγράμματα κοινωνικής, γλωσσικής και επαγγελματικής ένταξης και ίδρυση ολοήμερων διαπολιτισμικών σχολείων για τις νέες πληθυσμιακές ομάδες. Σύνδεση των ΑΕΙ με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Προώθηση πρωτοποριακών καινοτόμων πράσινων λύσεων σε συνεργασία με τα ΑΕΙ.

  1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Απόλυτη προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της πόλης. Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών και του έργου τους καθώς και την αξιοποίηση υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και διοργάνωσης ποιοτικών εκδηλώσεων. Έμφαση σε διάσπαρτες μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων. Ο πολιτισμός να μην καθορίζεται από τις χρηματοδοτήσεις ή τις προτεραιότητες των χορηγών. Ενθαρρύνουμε εναλλακτικούς και οριζόντιους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής.

  1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην προσπάθεια για αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Στρατηγική επιδίωξη είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους τόπους κατανάλωσής της. Μετατροπή των δημόσιων κτιρίων σε κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, πράσινες προμήθειες, άλλος σχεδιασμός χρήσεων γης, μεταφορές, περιφερειακά έργα ΑΠΕ μεσαίας και μεγάλης κλίμακας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Υιοθέτηση δεσμεύσεων για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μέτρα για την επίτευξή τους, κατάστρωση ενός Δημοτικού Σχεδίου Δράσης με στρατηγικό στόχο ένα Δήμο μηδενικών εκπομπών. Ενεργειακές παρεμβάσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, ώστε να γίνουν πρότυπα εξοικονόμησης και ορθολογικής αξιοποίησης της ενέργειας.

  1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αποσυμφόρηση του κέντρου μέσω της αλλαγής της κυκλοφοριακής πολιτικής. Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μετακίνησης. Δημιουργία γραμμών τραμ στη Θεσσαλονίκη. Επέκταση του μετρό ως το αεροδρόμιο. Θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό. Αύξηση των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων, δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων, συνδυασμένων με πόλους έλξης μετακινήσεων, όπως πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, πλατείες και κοινωνικά-οικονομικά κέντρα. Στόχος, το 50% των μετακινήσεών τους στην πόλη θα γίνονται με δημόσια συγκοινωνία, περπάτημα ή ποδήλατο. Σαφής προτεραιότητα στις περιφερειακές μετακινήσεις μέσω σιδηροδρομικών δικτύων. Προαστιακός σιδηρόδρομος σε όλη την Κ. Μακεδονία.

  1. ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

Πρόνοια για δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και δραστηριότητας για όλους, προγράμματα άθλησης και εναλλακτικής γυμναστικής. Έμφαση στην άθληση μέσα στη φύση χωρίς μεγάλες τσιμεντένιες παρεμβάσεις. Απομάκρυνση από την εμμονή στον πρωταθλητισμό και στο μεγαλο-παραγοντισμό.

  1. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ -ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ

Η πράσινη πρόταση έχει ως στόχο τη μείωση των απορριμμάτων κατά 50% σε μια τριετία ενώ μέχρι το 2020 πρέπει να έχει επιτευχθεί η μηδενική παραγωγή αποβλήτων. Αρχές μας η πρόληψη, η μείωση όγκου των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση συσκευασιών, η κομποστοποίηση των οργανικών, η ασφαλής διάθεση του υπολοίπου σε χώρους υγειονομικής ταφής. Όχι σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Διαβούλευση με τις κινήσεις πολιτών και συναίνεση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Κεντρικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που δημιουργεί μια αγορά και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων. Δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης (ρούχων, οικιακού εξοπλισμού, συσκευών κ.ά.). Συστηματική ενημέρωση -ευαισθητοποίηση των πολιτών.

  1. ΝΕΡΟ: ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΑΠΕΙΛΗ

Κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του νερού, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, εξοικονόμηση του πόσιμου νερού. Άμεση αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής με ορθή εφαρμογή προγράμματος προστασίας-διαχείρισης των υδάτων και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λειψυδρία και η ξηρασία (προγράμματα προστασίας για τα ποτάμια και τις λίμνες, εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό, τουριστικό, βιομηχανικό και αστικό τομέα). Πολιτική αποτροπής των κινδύνων ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων (επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων).

  1. ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και της μνημειακής-πολιτιστικής της κληρονομιάς. Αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου που προσφέρει αφειδώς η ευρύτερη περιοχή. Με διαφορετική κατεύθυνση, με έμφαση στα μικρά μεγέθη και στην ανάγκη να μένει το εισόδημα σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, στον εναλλακτικό τουρισμό, στον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό κτλ και καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει και συγκρούσεις με συμφέροντα αλλά και αδιέξοδες νοοτροπίες και πρακτικές (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιλογές καταστροφής των αρχαίων από την κατασκευή του μετρό).

  1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η πόλη δε ζει χωρίς υγιείς σχέσεις με μια αναβαθμισμένη περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υπάρχουν 49 περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστασίας Natura 2000 και αποτελούν το 14% της συνολικής έκτασης του δικτύου. Στρατηγικός στόχος η αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας και η αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων, με διατήρηση και αποκατάσταση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών, ενσωμάτωση της συνιστώσας της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, προώθηση της εφαρμογής σχεδίων προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

  1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ

Η οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία και η αναμφισβήτητη σημασία του Θερμαϊκού κόλπου επιβάλει την αναγκαιότητα σχεδίου για την αποτροπή της αστικο-βιομηχανικής και γεωργικής προέλευσης ρύπανσής του, συμπεριλαμβανομένης και της διασυνοριακής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Άμεση και καλά σχεδιασμένη θαλάσσια σύνδεση με τις ακτές της Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγ. Τριάδας, Αγγελοχωρίου, Μηχανιώνας αλλά και της περιοχής Καλοχωρίου και Δέλτα Αξιού.

  1. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Άμεση και σημαντική αύξηση του αστικού πράσινου, με φύτευση των πεζοδρόμων, των πλατειών, των πεζοδρομίων, των πάρκων, των ακαλύπτων και των πρασιών των κτιρίων, των αυλών των σχολείων. Ενοποίηση των ακαλύπτων για διαμόρφωση μικρών χώρων πράσινου ή παιγνιδιού. Αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό για τη διαμόρφωση νέων χώρων πράσινου.

  1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ

Απόλυτη προστασία και αναβάθμιση των δασών του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη. Προώθηση Σχεδίου Διαχείρισης των περιαστικών δασών της περιοχής για την αντιμετώπιση ειδικών περιβαλλοντικών θεμάτων και την αποκατάστασή τους αλλά και για να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

  1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών των πηγών της ρύπανσης, συντονισμός με όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες περιβαλλοντικής πολιτικής, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για επιμέρους έργα (ΜΠΕ), όσο και για σχέδια, προγράμματα και πολιτικές (Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.

  1. ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Προαγωγή σχέσεων καλής γειτονίας με τις βαλκανικές και τις μεσογειακές χώρες. Αποτροπή φαινόμενων μισαλλοδοξίας και εθνικισμού. Περιβαλλοντική διπλωματία και συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με φορείς των γειτονικών χωρών για τη σωστή διαχείριση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων και ιδιαίτερα του Αξιού.

Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, το δημιουργικό έργο είναι δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά αλλά αυτό απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων. Αρκεί να θέλουμε πραγματικά να μπουν οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να ανασυγκροτήσουμε την πόλη μας, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας.