Έφυγε από κοντά μας ο νομικός Γιάννης Παπαγιάννης

O Γιάννης Παπαγιάννης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που ξεπερνούσε τα στενά υπηρεσιακά πλαίσια, που ήταν πραγματικός ενεργός πολίτης, ασυμβίβαστος με τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες των ιδιοτελών. Τον είχαμε γνωρίσει από το 1987, όταν ζήτησε τη συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στον αγώνα για την προστασία του δάσους Σέιχ Σου. Ήταν ένας νομικός που δε βολευόταν στις ενδοϋπηρεσιακές εισηγήσεις αλλά επιδίωκε συντονισμό με την κοινωνία των πολιτών. Ένας χειμερινός κολυμβητής, που ανέπτυξε στη συνέχεια σημαντική δράση για την προστασία των δασών, με σημαντικό προσωπικό κόστος.

Με αφορμή το δυσάρεστο νέο της απώλειας του Γιάννη Παπαγιάνη ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Είχα γνωρίσει τον Γιάννη Παπαγιάννη από το 1987, όταν ζήτησε τη συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στον αγώνα για την προστασία του δάσους Σέιχ Σου. Από τότε είχαμε στενή συνεργασία. Είμαι περήφανος που στο βιβλίο του περιέλαβε όλη την ιστορική έρευνα που είχα δημοσιεύσει το 1999 για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Παπαγιάννης αποτελεί πρότυπο δημόσιου υπαλλήλου, που τοποθετεί το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. Όλα τα μέλη και οι φίλοι της Οικολογίας Αλληλεγγύης εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατό του στην οικογένειά του, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν και τον εκτιμούσαν». 

Ο Γιάννης Παπαγιάννης εργάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το 1974 έως το 2005, ίδρυσε την αστική εταιρεία «Νομικοί Περιβάλλοντος» και συνέβαλε καθοριστικά στις δικαστικές νίκες μας για την προστασία του Σέιχ Σου, του Χορτιάτη και των δασών της Χαλκιδικής και του Ολύμπου αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο τίτλος του βιβλίου του «ΣΕΙΧ ΣΟΥ: ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟN ή ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;» είναι ενδεικτικός του πνεύματός του. Στο βιβλίο παρουσιάζει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αποφάσεις που θωρακίζουν το Σέιχ Σου. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η νομαρχιακή απόφαση του 1990, που φιλοτέχνησε ο ίδιος, ανατρέποντας την αντίστοιχη απόφαση του 1979 για μερική άρση της αναδάσωσης. Σε αυτή στηρίχτηκαν όλοι οι μετέπειτα αγώνες μας.

Όλα τα μέλη και οι φίλοι της Οικολογικής Κίνησης εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατό του στην οικογένειά του, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν και τον εκτιμούσαν. Η σορός του θα σταλεί στη Βουλγαρία για αποτέφρωση και το Σαββατοκύριακο θα ριχτεί η στάχτη στη θάλασσα, που τόσο αγάπησε