Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων

Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλη Τρεμόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε ψήφισμα υποστήριξης της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ). Υιοθέτησε την έκκληση της International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN – Peace Nobel Prize 2017), όπως άλλοι 46 μέχρι στιγμής Δήμοι στην Ελλάδα και πάνω από 350 σε όλο τον κόσμο, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει την ΣΑΠΟ.

Η έκκληση της ICAN στην Ελλάδα προωθείται μέσα από την εκστρατεία #σώσετηνπόλη του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία, (διεθνής εταίρος και εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα) και έχει απευθυνθεί ήδη σε όλους τους δήμους της χώρας και υποστηρίζεται επίσης από την οργάνωση Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985).

Το σχετικό δημοσίευμα του pressenza αναφέρει:

“Πριν από ένα μήνα περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, στην τακτική του συνεδρίαση, έλαβε μια σημαντική – ανάμεσα στις άλλες – αποφάσεις. Αυτή της υποστήριξης της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ). Υιοθέτησε την έκκληση της International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN – Peace Nobel Prize 2017), όπως άλλοι 46 μέχρι στιγμής Δήμοι στην Ελλάδα και πάνω από 350 σε όλο τον κόσμο, και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση, να υπογράψει και να επικυρώσει την ΣΑΠΟ, όπως έχουν ήδη κάνει 66 χώρες (ενώ αναμένονται άλλες 85 να το πράξουν σύντομα).

Η έκκληση της ICAN στην Ελλάδα προωθείται μέσα από την εκστρατεία #σώσετηνπόλη του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία, (διεθνής εταίρος και εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα) και έχει απευθυνθεί ήδη σε όλους τους δήμους της χώρας και υποστηρίζεται επίσης από την οργάνωση Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985). Στην Θεσσαλονίκη, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την έκκληση υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» με πρότασή του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σε αυτή την προσπάθεια, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος της Ελλάδας, ενώ μαζί με τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου οι οποίοι έχουν επίσης υιοθετήσει την έκκληση, εκπροσωπούν πάνω από 500.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, βρίσκεται στην 7η θέση σε αριθμό δήμων, μεταξύ των χωρών που προωθούν την εκστρατεία.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ακόμα υπογράψει και επικυρώσει την ΣΑΠΟ, δεν παρευρέθηκε ως χώρα παρατηρητής στην 1η συνάντηση υψηλού επιπέδου των κρατών – μελών της ΣΑΠΟ (Βιέννη, 21-23/6) (1), ενώ στην πρόσφατη αναθεωρητική σύνοδο κορυφής για την Συνθήκη Περιορισμού των Πυρηνικών Όπλων (NPT, 1-26/8, Νέα Υόρκη) δεν συνυπόγραψε το κοινό κείμενο 145 κρατών, για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων (2). Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν φιλοξενεί στο έδαφός πυρηνικά όπλα επίσημα από το 2001, όμως πρόσφατα η στρατιωτική βάση του Άραξου, αναβαθμίστηκε ώστε να μπορεί να δεχθεί 12 αερομεταφερόμενες πυρηνικές κεφαλές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διεθνή προσπάθεια εξάλειψης των πυρηνικών όπλων και των απειλών που αυτά εκπροσωπούν για τους ανθρώπους και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή δήμων στην εκστρατεία της ICAN και του ΚΧΠΒ, ώστε να αυξηθεί η πίεση για την υπογραφή και την επικύρωση της ΣΑΠΟ και από την Ελλάδα, όπως έχουν πράξει ήδη η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μάλτα (από την ΕΕ). Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης, μας δίνει ένα μεγάλο φωτεινό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι σύντομα στην υποστήριξη της εκστρατείας αυτής.

(1) https://www.icanw.org/1msp_declaration_and_action_plan_adopted?utm_campaign=npt_wrap_up&utm_medium=email&utm_source=ican
(2) https://reachingcriticalwill.org/images/documents/Disarmament-fora/npt/revcon2022/statements/22Aug_HINW.pdf”