Ανακύκλωση για τα σκουπίδια!

Σοβαρό πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του συστήματος ανακύκλωσης αποτελεί η αποκάλυψη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ρίχνει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους υπόγειους κάδους του κέντρου μαζί με τα άλλα σκουπίδια, στο ίδιο συμβατικό απορριμματοφόρο!

Δείτε το βίντεο: https://bit.ly/3L9uTQm

«Η διοίκηση του Δήμου εξαπατά τους πολίτες και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ήδη υποτονική ανακύκλωση», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δεχόμαστε καιρό τώρα καταγγελίες πολιτών αλλά για πρώτη φορά υπάρχει βίντεο. Η διοίκηση Ζέρβα έχει ακέραια την ευθύνη για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη στοιχειώδη ανακύκλωση που κάνει. Δεν υπάρχει αίσθηση ευθύνης, όμως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Όχι στους εργαζόμενους, γιατί εκτελούν εντολές και δεν εξετάζουν καν τι έχουν οι κάδοι. Τους αναγκάζουν να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τα συμβατικά ώστε ο Δήμος να γλυτώνει βάρδιες και αμοιβές, κυρίως τις Κυριακές και τις γιορτές. Ως δικαιολογίες προβάλουν το ότι είναι πεσμένες οι τιμές για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ότι έχουν κλείσει οι αγορές της Κίνας για τα πλαστικά κ.α. Έτσι γεμίζουν τους ΧΥΤΑ και τις χωματερές και ανέχονται να καίνε τα συμφέροντα δεκάδες κέντρα ανακύκλωσης. Μας πονάει πολύ το ζήτημα όσους και όσες διαχωρίζουμε με συνέπεια τα ανακυκλώσιμα υλικά και θέλουμε αυτό να πιάνει τόπο. Ήδη ακούμε να λένε σε κυβέρνηση και Δήμους ανά την Ελλάδα ότι “η ανακύκλωση δεν αποδίδει, πάμε στην καύση”. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!»

Θυμίζουμε ότι στις 7.4.2023, με Δελτίο Τύπου, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έθεσε μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης («σπιτάκια») και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, τη σκοπιμότητα και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Δυο ημέρες μετά δημοσιοποιήθηκε επιστολή της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι αποσύρεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα σχετικά έργα («recycling houses»). Και σε αυτό το ζήτημα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι έκθετη, εφόσον ο διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης, που το κάθε ένα κοστίζει 370.000 με το ΦΠΑ, έχει ολοκληρωθεί, όπως είχε δηλώσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος: «Καλούμε τη διοίκηση Ζέρβα να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία-πλαίσιο και βεβαίως να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για προνομιακή επικοινωνιακή αντιμετώπιση από μηντιακά και επιχειρηματικά κέντρα των Αθηνών, σε σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπορεί να σπαταλά 615.000 ευρώ για δράσεις δημοσιότητας σε ΜΜΕ των Αθηνών. Έχουμε ξαναπεί πως η ανταποδοτική ανακύκλωση μέσω των πολυκέντρων οδηγεί στην αποτυχία και την καύση». Κι αυτή η καταγγελία επιβεβαιώνεται!