Δικαίωση η δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Πολύμορφος αγώνας ενάντια στον φασισμό και την ακροδεξιά!

 

Δεν υπάρχει ίσως πιο σκοτεινή και μισητή πλευρά της ιστορίας του τελευταίου αιώνα από εκείνη που περιγράφει τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Τα εκατομμύρια των θυμάτων τους σίγουρα δικαιώνονται με την αναγνώριση της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης από το δικαστήριο, μετά από 5,5 χρόνια.

 

Ήταν, επιπλέον, και μια δικαίωση για τα πιο πρόσφατα θύματα εδώ στην Ελλάδα, για την οικογένεια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, του Λουκμάν, των Αιγύπτιων αλιεργατών αλλά και για όλους και όλες όσους/ες σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις ανθρωποκτόνες ναζιστικές πρακτικές των εγχώριων νοσταλγών του Χίτλερ και των ομοίων του.

 

Τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη μικροπολιτική τους αντιπαράθεση αποκάλυψαν ότι όλα τα κόμματα, που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν σημαντικές ευθύνες για την ανάπτυξη του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς ρητορείας και πρακτικής στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή.

 

Τουλάχιστον, ας ομονοήσουν για να γίνει αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα των καταδικασθέντων να κατέλθουν εκ νέου ως υποψήφιοι βουλευτές, ζητώντας την ψήφο του λαού για να συνεχίσουν τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές!

 

Η αναγνώριση των ποινικών ευθυνών δεν σημαίνει βέβαια ότι κερδήθηκε τελειωτικά ο αγώνας ενάντια στη ναζιστική βία και ιδεολογία ή τους ακροδεξιούς της συγγενείς. Το πέρασμα της ΧΑ από την πολιτική σκηνή της χώρας δημιούργησε ένα κλίμα ανεκτικότητας και αποενοχοποίησης, αφήνοντας -τώρα που αποκλείστηκε από το κοινοβούλιο- πολλές δηλητηριώδεις ιδεολογικές αποφύσεις της τόσο σε κεντρικό, όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιμονή στις αξίες της δημοκρατίας, της δημοκρατικής παιδείας, της μη βίας, της αλληλεγγύης και των αντιαυταρχικών πολιτικών, αξίες που αποτελούν και τον πυρήνα των Πράσινων ιδεών.