Προσοχή στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό!

Να γίνουν σεβαστά τα κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής

Επιφυλάξεις έχει η κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» στην ανάπλαση του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μια περιοχή μνήμης με κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της μελέτης αξιοποίησης ακινήτων Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσ/νικης (Σ.Σ.Θ.) και Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 21 Απριλίου, στην Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος, κατέθεσε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  1. Τα ιστορικά κτίρια και πολλά οχήματα του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (δηλαδή του Παλιού Σιδ. Σταθμού) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από το Υπ. Πολιτισμού ενώ χαρακτηρισμένος είναι και ο περιβάλλων χώρος τους. Επομένως, κάθε επέμβαση μέσα στον χώρο απαιτεί σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου.
  2. Τα διατηρητέα κτίρια του παλιού σταθμού είχαν προορισμό τη δημιουργία Μουσείου Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με παλιότερη απόφαση του ΟΣΕ και με ειδικό υπόμνημα που είχε συνταχθεί από κοινή επιτροπή με το Υπ. Πολιτισμού.
  3. Η περιοχή έχει ήδη δεχτεί πλήγμα από τη διέλευση της Δυτικής Εισόδου και κινδυνεύει με πλήρη ισοπέδωση. Είναι χρέος για την πόλη να διατηρήσει όλα τα εναπομείναντα κτίρια, βαγόνια και τον περιβάλλοντα χώρο του σημείου από όπου έφυγαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί οι εβραίοι συμπολίτες μας. Νέα οικοδομήματα μπορούν να γίνουν και αλλού
  4. Ο Νέος Σταθμός αποτελεί επίσης ιστορικό κτίριο, όπως και άλλα κτίρια του ΟΣΕ που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ακόμη. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή έχει περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς κατά το παρελθόν υπήρχε η λίμνη της Μπάρας και η κοίτη του χειμάρρου Λοξού Λάκκου. Οποιαδήποτε ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής θα πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη αυτά και να μην υποκύπτει σε εύκολες προτάσεις εντατικότερων αστικών χρήσεων.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν συμφωνεί με τους ιδιοκτησιακούς χαρακτηρισμούς που κάνει η ΓΑΙΟΣΕ για την περιοχή και καλεί σε συνολική επανεξέταση της ΣΜΠΕ, έκκληση με την οποία συμφωνεί και η «Οικολογία – Αλληλεγγύη». Η μόνη οικοδομική παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή για την περιοχή του Παλιού Σιδ. Σταθμού θα ήταν η ανακατασκευή του κτηρίου που είχε σχεδιάσει ο Π. Αριγκόνι, τα σχέδια του οποίου υπάρχουν στο αρχείο του ΟΣΕ. Το αρχείο αυτό επίσης θα πρέπει να προστατευθεί οπωσδήποτε, καθώς αποτελεί μοναδική κληρονομιά για την πόλη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται παραμελημένο σε ένα βαγόνι!

_____________

Οι φωτογραφίες προέρχονται από σχετικό άρθρο της Κύας Τζήμου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παράλλαξη

Πολλές φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατούσε πριν απο μερικά χρόνια μπορείτε να δείτε εδώ: antoniskioupliotis.wordpress.com