Χιλιτίδης Οδυσσεύς

Εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Βιβλιοθηκονομία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Παιδαγωγικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Για πολλά χρόνια υπήρξε ηχολήπτης, παραγωγός εκπομπών και στέλεχος διαφήμισης σε γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Το 1998 ξεκίνησε την περιπλάνηση ως ωρομίσθιος και αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Σφακιά, στην Μήλο, την Πάτμο, ξανά στα Σφακιά και τη Λακωνία. To 2006 μονιμοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Γουμένισσας

Έχει συνεργαστεί εθελοντικά με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και επαγγελματικά σε προγράμματα Life με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης σε θέματα επικοινωνίας και ανάδειξης του έργου του Μουσείου.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Τον καιρό των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε μέλος του «Δημοκρατικού Αγώνα» και του «Ρήγα Φεραίου». Από το 1988 συμπορεύεται με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε όλους τους αγώνες για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την καλύτερη διαβίωση στην πόλη, για κοινωνική αλληλεγγύη, για περισσότερη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις. Συμμετέχει από το 1990 σε όλους τους εκλογικούς αγώνες που έδωσαν τα οικολογικά σχήματα στις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές. Είναι από το 2006 μέλος των Οικολόγων Πράσινων, εκλεγμένος κατά καιρούς στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, στην γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας και την γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε συνεργάτης των ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου (2009-12) και Νίκου Χρυσόγελου (2012-14).

Με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης συμμετείχε στην δημιουργία και ανάπτυξη νέων δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όπως οι Ομοτράπεζοι, η Κίνηση 136, o Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «BIOS Coop», ο Συνεταιρισμός Κοινωνικής Διαχείρισης Αποβλήτων «Αναβίωσις» και  η Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία είναι γραμματέας στην διοικούσα επιτροπή της.  Υπήρξε μέλος της γραμματείας στην πρωτοβουλία «SOSτε το Νερό» που διοργάνωσε το δημοψήφισμα τον Μάιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, τους ΠΕΡΚΑ (Ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών) που δημιούργησαν το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης  και τις Δομές Αλληλεγγύης του κοινωνικού χώρου Οικόπολις με συμβολή στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τον χειμώνα του 2015-16 στην Ειδομένη.

«Προσπαθώ μαζί με άλλους φίλους και συλλογικότητες να βρούμε δρόμους νέου τύπου κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, πέρα από το γνωστό καπιταλιστικό μοντέλο που οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Στηρίζω το ψηφοδέλτιο της Οικολογίας Αλληλεγγύης γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά τις δημοτικές πολιτικές και ότι μια Θεσσαλονίκη πιο Οικολογική και πιο Αλληλέγγυα είναι εφικτή».