ΠΥΛΑΙΑ – ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

Οι Οικολόγοι  στηρίζουν το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών»  στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

4/4/2014

Την ανάγκη να αναπτυχθούν σχέσεις με δημοτικά σχήματα που δεν θα εμφανισθούν ως αλεξιπτωτιστές αλλά έχουν δώσει ήδη σημαντικά “δείγματα γραφής” τόνισε ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη στήριξη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με υποψήφιο Δήμαρχο τον Απόστολο Αντωνούδη.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η Μαρία Παναγιωτοπούλου και η Σοφία Σκουλίδη, μέλη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι.

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», η οποία συμπληρώνει 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αυτοδιοίκηση, στηρίζει τη συγκεκριμένη παράταξη γιατί πιστεύει ότι η επόμενη μέρα μπορεί να είναι δημιουργική, ανέφερε ο Μ. Τρεμόπουλος, εκτιμώντας ότι οι πολίτες, κουρασμένοι από τις επιπτώσεις της κρίσης και την αδιαφάνεια, θα επιλέξουν άφθαρτα πρόσωπα, που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με την εξουσία.

Υπάρχουν ανεκμετάλλευτα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει τη γνώση και την εμπειρία του καθώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χαρακτήρισε μάλιστα μονόπλευρο τον προσανατολισμό της διεκδίκησης χρηματοδότησης αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, κάτι που γίνεται λόγω άγνοιας ή ανικανότητας των διοικούντων. Θέλουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτήν τη δημιουργική επόμενη μέρα στη διοίκηση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, είπε ο Μ. Τρεμόπουλος κλείνοντας, γιατί θέλουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα και σ’ αυτό μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχημένα μοντέλα διοίκησης σε μικρές και μεγαλύτερες πόλεις.

Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» είναι μια δημοτική παράταξη που δραστηριοποιείται στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη από το 2010 υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Απόστολος Αντωνούδης, κι αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμμετοχή του Δικτύου στους αγώνες για την προστασία των ρεμάτων, των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην Πυλαία, στις πρωτοβουλίες ενάντια στα χαράτσια, στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου και άλλων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. «Σήμερα που η τοπική αυτοδιοίκηση ασφυκτιά οικονομικά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αποτελέσει το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής συνοχής, υπερασπιζόμενη τον πολίτη που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κράτος που μπορεί να χαρακτηρισθεί από αδιάφορο έως εχθρικό» είπε ο κ. Αντωνούδης για να συμπληρώσει ότι στο πρόγραμμα του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» η ανάπτυξη των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη αποτελούν πρώτη προτεραιότητα είτε αυτά αφορούν την οργάνωση κοινωνικού ιατρείου, κοινωνικού φαρμακείου ή κοινωνικού παντοπωλείου, είτε τη δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων, λαχανόκηπων και την ενίσχυση κάθε μορφής κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και των δημόσιων αγαθών είναι η επόμενη προτεραιότητα μας τόνισε ο κ. Αντωνούδης είτε πρόκειται για θέματα παιδείας, υγείας είτε πρόκειται για γη, νερό, αέρα. Στον παλιό δήμο Πυλαίας υπάρχει έλλειμμα γης που προέκυψε από πράξεις εφαρμογής και αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν με αποτέλεσμα να έχουν κατατεθεί αγωγές ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Λόγω της αδυναμίας του δήμου να ανταποκριθεί οι συμπολίτες μας προσφεύγουν στα δικαστήρια και προκαλούν αποφάσεις με τις οποίες αποχαρακτηρίζονται κοινωφελείς χώροι. Πρόσφατα μάλιστα, με δικαστική απόφαση, αποχαρακτηρίστηκαν δύο χώροι που προορίζονταν για ανέγερση σχολείων.

Η δημοκρατία, προσθέτει ο κ. Αντωνούδης αποτελεί κύρια προτεραιότητα μας καθώς θεωρούμε πρώτο της κύτταρο τα κοινοτικά συμβούλια και τις συνελεύσεις πολιτών. Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις των δημοτικών κοινοτήτων θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για το δημοτικό συμβούλιο. Ένα μικρό κομμάτι του δημοτικού προϋπολογισμού πρέπει να είναι απόφαση της κοινωνίας κι αυτό θα επιτυγχάνεται με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, του ορεινού όγκου αλλά και της παράκτιας ζώνης του δήμου συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών».

Το 75% του δάσους του Σέιχ Σου ανήκει στο δήμο, μαζί με τον ορεινό όγκο που αρχίζει από το Φίλυρο κι εκτείνεται έως το Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη και καταλήγει στο θαλάσσιο μέτωπο των 5,5 χιλιομέτρων στην Περαία.

Για το σχέδιο δημιουργίας λιμένα στο θαλάσσιο μέτωπο της Πυλαίας ο κ. Αντωνούδης διευκρίνισε ότι η μελέτη ήταν αποσπασματική, δεν έγινε συνολικός σχεδιασμός και δεν υπήρχε σύνδεση της ανάπτυξης της περιοχής με το σύνολο του παραλιακού μετώπου.

Σχετικά με τη διαχείριση του ορεινού όγκου ο κ. Αντωνούδης επέμεινε ότι πρέπει να μπουν κανόνες και να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ημερήσιου τουρισμού.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος και δασολόγος τόνισε ότι «ο ομορφότερος αλλά ταυτόχρονα και ο πιο παραμελημένος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει ανάγκη από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα που δεν θα εξαντλείται σε ασφαλτοστρώσεις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τα δάση που ανήκουν στο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη πρέπει να τα περιποιηθούμε, να τα φροντίσουμε και να δώσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο μια διέξοδο στους κατοίκους όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος

Η Σοφία Σκουλίδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει η ομάδα του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» και δραστηριοποιείται στο Χορτιάτη, την Εξοχή, το Πανόραμα και την Πυλαία. Μέχρι τώρα ο δήμος λειτούργησε κατ’ ουσία ως δήμος Πανοράματος μ’ ένα δήμαρχο που έχει μια θέση και στάση ως “μέγας άρχων” απέναντι στους συμπολίτες του και όλοι πρέπει να τον υπηρετούν αλλά και το ακριβώς αντίθετο είπε η κ. Σκουλίδη και έκλεισε λέγοντας ότι «είμαστε μια ομάδα που αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας σαν κανονικούς ανθρώπους».