στις 28 Νοεμβρίου 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!
Ύστατη προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών της για το ναυάγιο της Κορώνειας έκανε η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης είχε την ευθύνη συντονισμού της σωτηρίας της Λίμνης. Η δίκη της στις 8 Νοεμβρίου στα ελληνικά δικαστήρια θα ακολουθηθεί από τη δίκη της χώρας στις 28η Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (υπόθεση C-517/11) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της λίμνης και της βιοποικιλότητάς της, ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα σε επτά δράσεις, θεωρώντας ότι:
- Δεν τερματίστηκε η λειτουργία των παράνομων γεωτρήσεων, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την καταγραφή του ακριβούς αριθμού τους.
- Τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της άρδευσης εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή.
- Η μελέτη έργων κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδάτινου υδροφορέα δεν προχώρησε.
- Δε λήφθηκε κανένα μέτρο για να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα αλατούχα απόβλητα των βαφείων.
- Το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
- Η επανεξέταση των Περιβαλλοντικών Όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά δεν ολοκληρώθηκε.
- Το Σχέδιο Διαχείρισης και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
- Έχει κατασκευαστεί μέρος μόνον του δικτύου αποχέτευσης αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά ενώ η εγκατάσταση δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί.
- Ορισμένοι γεωργοί, εκμεταλλευόμενοι την ξήρανση της λίμνης, κατέλαβαν εδάφη συνολικής επιφάνειας 10km2.
«Δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες μας επί χρόνια για την Κορώνεια επιβεβαιώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται στην κρίση, η περίπτωση της Κορώνειας είναι χαρακτηριστική πρακτικών και συμπεριφορών της διοίκησης, που δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά είναι οι ίδιες που με περισσό θράσος διατείνονται ότι μπορούν να σώσουν και τη χώρα συνολικά. Μόνο τις δικές τους ευθύνες πληρώνουν όλοι οι πολίτες».
Ακολουθούν σύνδεσμοι σε δύο παλαιότερες σχετικές ανακοινώσεις μας:
Κορώνεια: το πάρτυ τελείωσε, ο λογαριασμός έρχεται! (1/3/2012)
Κορώνεια: δεδομένες οι ευθύνες αλλά να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. (14/7/2011)