Μανομενίδης Ιωάννης

Είμαι 54 ετών, έγγαμος με δύο κόρες και τρία εγγόνια.

Ανήκω στην Οικολογία Αλληλεγγύη, παρότι δεν γνωρίζω τίποτα από Οικολογία. Απλώς, όταν γνώρισα τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και την ομάδα του, μία ομάδα ανιδιοτελών ανθρώπων που αγωνίζονται για δεκαετίες για μία πράσινη κι ανθρώπινη Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, το αισθάνθηκα ως ιδιαίτερη τιμή που αντιλήφθηκα την αξία τους, που σε αντίθεση με την συντρπιτική πλειοψηφία των συνδημοτών μου, που με ενθουσιασμό άγονται και φέρονται από λαοπλάνους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που διαγκωνίζονται για να δώσουν μία νίκη στα κόμματα τους, να δώσουν ένα “όπλο” για την πρωθυπουργία σε έναν μακρινό με τα προβλήματα της πόλης, που τους έχρισε τοπικούς ηγέτες, ή όσοι δεν είχαν αυτή την τύχη αγωνίζονται να πάρουν πόντους για να τους προσέξει και χρησιμοποιούν το Δήμο ως ένα σκαλοπάτι ανάδειξης στις εσωκομματικές τους ιεραρχίες. Ακόμη πιο θλιβεροί, κάποιοι άλλοι, χαμένοι στο παραλήρημα τους, νομίζουν ότι το Μακεδονικό είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου… να μην αναφερθώ σε κάποιους που χρησιμοποιούν τις δημοτικές ακλογές, για να κερδίσουν υποστήριξη απέναντι στις δικαστικές τους υποθέσεις για ατασθαλίες προηγούμενης θητείας τους.

Είμαι ευτυχής που θα δώσουμε αυτό τον προεκλογικό αγώνα μαζί του, σε μία νέα φάση απλής αναλογικής που κανείς δεν θα πάρει αυτοδυναμία κι όλοι θα έχουμε ουσιώδη λόγο στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με το νέο εκλογικό σύστημα, ειδικά οι Οικολόγοι που έχουμε παιδεία σεβασμού στη διαφωνία και διάθεση συνεργασίας, έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στις λύσεις, με προτάσεις δεκαετιών που ήρθε η ώρας τους να εφαρμοστούν. Είτε εκλεγούμε με έναν είτε με τρεις συμβούλους, θα αγωνιστούμε με τις συγκεκριμένες προτάσεις για μία καλύτερη, πιο πράσινη, πιο λειτουργική, και πιο χρήσιμη για τους δημότες μας Θεσσαλονίκη. Θα το κάναμε ακόμη κι αν ξεκινούσαμε σημερα και δεν είχαμε ελπίδες εκλογής, μέσα από κινήματα και ως ενεργοί δημότες.

Ανήκω στην Οικολογία Αλληλεγγύη, διότι είναι συνεπής στις θέσεις της από το 1985, ανεξαρτήτως πόσους έχει κατά καιρούς εκλέξει. Οι εκλογές είναι ένα μέσο για την προβολή των οικολογικών θέσεων, η εκλογή είναι ένα εργαλείο για την υλοποίηση των οικολογικών στόχων και του προγράμματος μας. Τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία. Ειδικά ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι κι ο μόνος αιρετός που έχει δύο φορές δώσει την θέση του στη μέση της θητείας και ως Ευρωβουλευτής και ως Περιφερειακός σύμβουλος.

Το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή, διότι μπορεί με τους συγκεκριμένους δημότες, ίσως για κάποιους να κάνουμε ένα μάταιο αγώνα, όμως τουλάχιστο δεν ζούμε μάταια. Αγωνιζόμαστε να αφήσουμε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας και προσωπικά εγώ πλέον στα εγγόνια μου.

Είναι ένας λόγος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Είναι ένας λόγος να έρθουν κί άλλοι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα”.

 

Σύντομο βιογραφικό

Σμήναρχος ε.α. της Σχολής Ικάρων, Υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους αξιοκρατίας όταν ο προτελευταίος συμμαθητής του που υπηρετούσε στο γραφείο μεταθέσεων “αυτομετατέθηκε” στο εξωτερικό, μετά την απροθυμία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Αρχηγός Σειράς Εφοδιασμού (1988) και Απόφοιτος της Ανώτ. Διακλ. Σχολής Πολέμου (2005) με μεταπτυχιακές σπουδές Defence Logistics του Πανεπιστημίου Cranfield. Οικονομολόγος του ΑΠΘ (1993) με μεταπτυχιακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2006) και Νομικός του ΑΠΘ (2012).

Έγγαμος με δύο κόρες και τρία εγγόνια.

Εχει ζήσει σχεδόν όλη του τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, καθώς γεννήθηκε στην περιοχή του Διοικητηρίου, τελείωσε το δημοτικό στην Άνω Τούμπα (δημοτικό Αδαμίδη), ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο βρέθηκε στο Χαριλάου. Η οικογένεια του παρέμεινε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Ιπποκρατείου – Φλέμινγκ) ακόμη κι όταν είχε μεταθέσεις εκτός  Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε τρείς περιόδους της καριέρας του για 10 χρόνια στο Αεροδρόμιο του Σέδες, και τα υπόλοιπα στη Λάρισα, την Ελευσίνα και στην Πάρνηθα, ενώ στα τελευταία του καθήκοντα ολοκλήρωσε επιτυχώς ως Διοικητής Υποστήριξης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ.

Αθλητής Ξιφασκίας του Μ. Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης, εθελοντής  πολλές φορές στη ζωή του, ξεκινώντας από τον προσκοπισμό (Πρόσκοπος Έθνους 1982), την Αθήνα 2004 στο Ολυμπιακό χωριό, για την προβολή της ξιφασκίας σε σχολεία στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Παιδείας , ως προπονητής για την δημιουργία τμημάτων ξιφασκίας σε σχολεία και αθλητικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης, με επιδίωξη την συνεργασία τους στα πλαίσια ενός Κοινωνικού Συνεταιρισμού, στο ΚΕΘΕΑ (ως εθελοντής επαγγελματικού προσανατολισμού απεξαρτημένων πρώην χρηστών). Ιδρυτικό μέλος της Nazi Free Thessaloniki Assemply, ομάδας νομικών για την προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

https://www.facebook.com/manomenecon

https://twitter.com/ioannismanomen

Cosmote 6985960352, Wind 6937104098, Vodafone 6945983488

 

Αναλυτικό βιογραφικό

1976-1984 Δασοπρόσκοπος από το 1976, αρχηγός Ομάδας και Αρχηγός Κοινότητας στο 20ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Τούμπας και Πρόσκοπος Έθνους (1982).

1984-1988 Σχολή Ικάρων, Ανθυποσμηναγός, Αρχηγός σειράς και πτυχίο Εφοδιασμού.

1992 Βραβείο Πολεμικού Μουσείου για Ιστορική Μελέτη για τους Βαλκανικούς Πολέμους (δημοσιευθείσα στην Αεροπορική Επιθεώρηση).

1993 Πτυχίο Οικονομικού ΑΠΘ

1994 Δίπλωμα Βουλγαρικής γλώσσας από το ΙΜΧΑ

1996 Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Θεωρία, Παν. Μακεδονίας.

2000 MSc Defence Logistics στο Πανεπιστήμιο Cranfield Αγγλίας.

2001 Cambridge Proficiency.

2000-2004 (περίοδος σκανδάλων προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού) Εισηγήθηκε αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και λόγω της αντίδρασης υπηρεσιακών παραγόντων τις προώθησε για δημοσίευση με τη μορφή 3 άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο Αμερικάνικο περιοδικό Defence Logistics, διεκδικώντας το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης για ακαδημαϊκά ζητήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποιο το κέρδισε μέσω του συνηγόρου του πολίτη. Όμως, διώχθηκε πειθαρχικά για “σχόλια κι  αιχμές κατά της Υπηρεσίας”, μετατέθηκε δυσμενώς, αλλά δικαιώθηκα δικαστικά (άρθηκαν οι ποινές).

Ακόμη δύο άρθρα δημοσιεύονται στην Αεροπορική επιθεώρηση “το ρητορικό ερώτημα του στρατηγού Ουέλινγκτον” (2001) και “Οι επιπτώσεις του νέου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στις Ένοπλες Δυνάμεις” (2002).

2004 Εθελοντής στο Ολυμπιακό Χωριό, Αθήνα 2004.

2005 Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, μελέτη για την Αμυντική Βιομηχανία κατατάσσεται πρώτη και δημοσιεύεται αυτούσια στο περιοδικό “Διακλαδική Επιθεώρηση”.

2006 Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (πρώτου Συνδικαλιστικού οργάνου των στρατιωτικών http://syndesmossynergasiasmeloned.blogspot.gr/ ).

2010 Υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους αξιοκρατίας μετά την θητεία του ως Διοικητής Υποστήριξης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ, ρητά λόγω μετάθεσης του προτελευταίου συμμαθητή του Κ.Χ. από το Γραφείο Μεταθέσεων του ΓΕΑ, όπου υπηρετούσε, στη Γερμανία. Έθεσε την υπόθεση της αποστρατείιας του στο Διοικητικό Εφετείο (2011) που έκρινε ότι ήταν εκπρόθεσμη (2017), ενώ ακολούθως το Συμβούλιο Επικρατείας δεν επιβεβαίωσε το εκπρόθεσμο, αλλά έκρινε ότι οι στρατιωτικοί δεν εχουμε όπως οι δικαστικοί το δικαίωμα προσφυγής (2019).  (Ιωάννη Μανομενίδη, “Ευάγγελος Βενιζέλος… Η περίπτωση αυτομετάθεσης και ατιμωρησίας”, Κυνηγός Αγρίων Στρουθοκαμήλων, 20 Ιουνίου 2011, http://axiokratiastised.blogspot.com/2011/06/blog-post.html ).

Έλαβε όλα τα στρατιωτικά παράσημα που αντιστοιχούν στο βαθμό του, Ταξιάρχη (ΦΕΚ 1261/28-11-2012) και Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα (ΦΕΚ 100/ 19-4-02/ΥΠΕΞ), Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Επιτελείου Β΄ Τάξεως, Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Υπηρεσίας Β΄ Τάξης, Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Β΄ Τάξης (24-6-2011/ΥΕΘΑ), Στρατιωτικής Αξίας Β΄Τάξης (ΦΕΚ106/ΠΔ10-5-03), Χρυσός Σταυρός Τιμής (ΦΕΚ12/ 19-1-04, τ. Γ΄) κι επιπλέον Μετάλλιο συμμετοχής σε ειρηνευτική απόστολή και Μετάλλιο του ΝΑΤΟ/ISAF (1-10-2010) για την θητεία ως Διοικητής Υποστήριξης του Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΦΕΚ Γ΄ 235/11 Απρ.2011).

2011-2015 Εθελοντής επαγγελματικού προσανατολισμού στο ΚΕΘΕΑ (αποφυλακισμένων & θεραπευμένων πρώην χρηστων).

2012 Υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης με τους Οικολόγους Πράσινους, προβάλλοντας ζητήματα Αξιοκρατίας και αναδιοργάνωσης των Ε.Δ.:

(Ιωάννης Μανομενίδης, Αναρτήσεις μου στην επίσημη ιστοσελίδα των Ο-Π Απρ.2012, «Λόγοι Συνεργασίας και οι Θέσεις μου http://blog.ecogreens.gr/manomenidis_synergasia_oikologoi_prasinoi/#more-2919,

Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/syndikalismos_enoples_dynameis/,

Αναδιοργάνωση των ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/anadiorganosi_enoplon_dynameon/,

Αξιοκρατία και Διαφάνεια στις ΕΔ http://blog.ecogreens.gr/aksiokratia_diafaneia_enoples_dynameis/)

 

Νοε. 2012 Πτυχίο Νομικής ΑΠΘ.

Ιδρυτικό μέλος της Nazi Free Thessaloniki Assemply, ομάδας νομικών για την προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας https://www.facebook.com/nafthathess .

Αθλητής ξιφασκίας του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, από το 1996, Πρωταθλητής Ενόπλων Δυνάμεων με την Ομάδα της Π.Α. το 2003 και 3ος το 2003. 20ος στο περυσινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2018. Εθνικός Διαιτητής Ξιφασκίας.

Εθελοντής προπονητής σε δημοτικά σχολεία (15ο και 17ο Θεσσαλονίκης, 2ο και 10ο Καλαμαριάς), εθελοντής στις παρουσιάσεις της ξιφασκίας σε δημοτικά και γυμνάσια της Κεντρικής Μακεδονίας στο Καυτατζόγλειο στα πλαίσια προγράμματος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για τα έτη 2017-2018 και 2018-2019.

Ιδρυτής του τμήματος ξιφασκίας του  Α.Σ. Άρης Θεσσαλονίκης, προσπαθεί για την δημιουργία τμημάτων ξιφασκίας και σε άλλους συλλόγους, μεταξύ των οποίων στον Π.Α.Ο.Κ και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

2014 Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς με την Οικολογία Αλληλεγγύη.

2015 Υποψήφιος Βουλευτής με τους Πράσινους στη συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά, αντιδρώντας στη συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2016 Σήμερα μέλος του Οικολογικού Δικτύου και του Κινήματος Εκδημοκρατισμού της Ευρώπης (DiEM/ ΜΕΡΑ25).

Είναι έγγαμος με δύο κόρες και τρία εγγόνια.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

manomenidis.i@gmail.com