ΣΕΡΡΕΣ

Οι θέσεις μας για το Ν. Σερρών

Οι Σέρρες, το μεγαλύτερο περιφερειακό αστικό κέντρο της Κ. Μακεδονίας, θέλουμε να λειτουργήσει ως πόλος οικολογικής ανάπτυξης της ευρύτερης πεδιάδας και ως κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας, αξιοποιώντας τη θέση, το ανθρώπινο δυναμικό και το φυσικό της πλούτο.

Λέμε ΟΧΙ:

  • στα καταστροφικά σχέδια για εξόρυξη ψηγμάτων χρυσού
  • στη ρύπανση του Στρυμονικού Κόλπου
  • στην καταστροφή των δασών
  • στην εντατική γεωργία και στη δηλητηρίαση της γης
  • στην κατασπατάληση και ρύπανση των νερών
  • στις ανεξέλεγκτες χωματερές και στην καύση των σκουπιδιών
  • σε ακατάλληλες επιλογές θέσης και λειτουργίας ΧΥΤΑ
  • στο μαζικό τουρισμό και την καταστροφή των αιγιαλών
  • στη «βρώμικη» ενέργεια
  • στην εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης φυσικού αερίου του αγωγού ΤΑΡ στο Δήμο Εμμ. Παππά
  • στην οικοπεδοποίηση των πρώην στρατοπέδων
  • στην κυριαρχία του ΙΧ
  • στην υποβάθμιση της Κερκίνης και του Στρυμόνα
  • στην απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Λέμε ΝΑΙ:

  • στην ολοκλήρωση του δασικού κτηματολογίου και στην οριοθέτηση των χρήσεων γης
  • στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στη βιολογική παραγωγή και στη στήριξη των τοπικών προϊόντων
  • στη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας στις οικοδομές, στις μη-βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις βιοκαλλιέργειες και εναλλακτικές καλλιέργειες (π.χ. ροδιά, αρωματικά φυτά), οικοτουρισμό-αγροτουρισμό, στην προστασία των οικοσυστημάτων και ειδών της άγριας ζωής, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • στην προστασία των υδατικών πόρων, με ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη, για να σωθούν οι περιοχές του Αγγίστρου, Στρυμόνα, Αγγίτη, Κρουσοβίτη, Καστρόλακκου
  • στην επεξεργασία όλων των λυμάτων
  • στον οικοτουρισμό-αγροτουρισμό με αξιοποίηση του Σπηλαίου Αλιστράτης και Φαραγγιού ποταμού Αγγίτη, των οικισμών του Μπέλες, των αρχαιολογικών χώρων (Αμφίπολη, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Γάζωρο, Τερπνή, Βέργη, Αηδονοχώρι, Άγκιστρο, Καλόκαστρο, Στρυμονικό), των ιαματικών λουτρών Σιδηροκάστρου, Θερμών, Αγκίστρου
  • στην ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών, με επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση
  • στην αξιοποίηση της γεωθερμίας και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και στη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών
  • στησυνολική αντιμετώπιση των πρώην στρατοπέδων με τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων
  • στον προαστιακό σιδηρόδρομο
  • στην προστασία και ανάδειξη του Λαϊλιά και στην κήρυξη του Παγγαίου ως ιστορικού μνημείου της φύσης
  • στη συντήρηση και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών τόπων, ναών και μοναστηριών

 

Τρεμόπουλος: Τη «Διάβαση Πεζών» και τον υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Κοτρώνη στηρίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

30/4/2014

Την υποστήριξη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» στον υποψήφιο Δήμαρχο Π. Κοτρώνη ανακοίνωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος και ταυτόχρονα τους/τις υποψήφιους/ες των Οικολόγων στην Π.Ε. Σερρών. Για τη θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Σερρών παρουσίασε τον επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο των Πράσινων στο Βερολίνο, Δημήτρη Γουμάγια.

«Η “Οικολογία-Αλληλεγγύη”, μια κίνηση με ιστορία 23 ετών εκτιμά εκείνες τις πρωτοβουλίες πολιτών που αποτελούν θεσμούς στην κοινωνία των πολιτών με συνέπεια και αντοχή στο χρόνο, όπως η “Διάβαση Πεζών”. Νιώθουμε ότι οι αγώνες μας ενάντια στη διαφθορά και στην ιδιοτέλεια, ενάντια σε ένα απαράδεκτο καθεστώς στη νομαρχία και μετά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δικαιώνονται. Η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και η Π.Ε. Σερρών, μια παραμεθόρια περιοχή με σημαντικά και άλυτα προβλήματα, αξίζουν άλλες διοικήσεις με πρόγραμμα, με όραμα, με εναλλακτικές προτάσεις ρεαλιστικά εφαρμόσιμες εδώ και τώρα. Η υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και της ποιότητας ζωής χωρίς καταστροφική εξόρυξη χρυσού, χωρίς επιβαρυντικούς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου, χωρίς δηλητηρίαση της γης από χημικά, χωρίς χωματερές, καταστροφή δασών, κατασπατάληση και ρύπανση των νερών και τέλος χωρίς απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν βασικά στοιχεία ενός πλήρους προγράμματος, 140 σελίδων, για την περιοχή» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Ευχαριστώ τους Οικολόγους και το Μ. Τρεμόπουλο που μας υποστηρίζουν και πάλι στην προσπάθειά μας για το Δήμο Σερρών και συμφωνώ απολύτως με την ανάγκη για συνέπεια και συνέχεια της δράσης των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Συμφωνούμε και με τη θέση που εξέφρασε για την απόρριψη των μνημονιακών πολιτικών που έχουν γονατίσει τους πολίτες αλλά και στα μέτωπα για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και της επιβίωσης των πολιτών που ανέφερε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών Παναγιώτης Κοτρώνης.

«Μετά από 12 χρόνια συνεχούς προσφοράς και αγώνων με τους Πράσινους από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στο Βερολίνο όπου βρέθηκα ως μετανάστης με την οικογένειά μου και σπούδασα νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω στην πόλη και την περιφέρεια των Σερρών όπου γεννήθηκα» δήλωσε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Δημήτρης Γουμάγιας. Στη συνέχεια παρουσίασε τους/τις υποψηφίους/ες στην περιφερειακή ενότητα Σερρών με την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» που είναι οι εξής:

Αγγελίδου-Τσιφίδα Χριστίνα, εκπαιδευτικός

Αμανατίδου Σοφία, οικιακά

Βασιλικούδης Αθανάσιος, ιδιωτικός υπάλληλος

Καϊσης Βασίλειος, τεχνικός γεωπόνος

Ξανθοπούλου Καλλιόπη, εκπαιδευτικός

Πιπιλιάγκα Ασπασία, κτηνίατρος, ομοιοπαθητικός

Φωτοπούλου Θεοδότα, οικιακά

Ο Δημήτρης Γουμάγιας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Βερολίνου.

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Τρεμόπουλος: Άλλο μοντέλο ανάπτυξης στις Σέρρες χωρίς εξόρυξη χρυσού και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής

Τις Σέρρες επισκέφθηκε στις 7/4/2014 αντιπροσωπεία της αυτοδιοικητικής κίνησης Οικολογία Αλληλεγγύη με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Στις συναντήσεις του με τους Σερραίους ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και δήλωσε: «Οι περιφερειακές εκλογές βρίσκουν τους κατοίκους του νομού Σερρών να ανησυχούν, μεταξύ άλλων, για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή τους η πιθανή εξόρυξη χρυσού στη Σιντική, το πέρασμα του αγωγού TAP, ο σχεδιασμός σταθμού συμπίεσης καθώς και το θέμα του ΧΥΤΑ. Οι απόψεις της Οικολογίας Αλληλεγγύης γι αυτά τα θέματα είναι καταγεγραμμένες εδώ και πολύ καιρό, πριν καν εμφανισθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα και εναντιώνονται σ΄ ένα μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και το θρυμματισμό της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Για την εξόρυξη χρυσού στη Σιντική ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους σχέδιο που προκαλεί ζημιά για τους πολλούς και οικονομικό όφελος για τους λίγους, όπως η εξόρυξη χρυσού».

Σχετικά με το μείζων θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σερρών ο Μ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι: «Η άποψή μας για τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι γνωστή και περιγράφεται από το τρίπτυχο Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση. Αυτό, ωστόσο, που στην περίπτωση των Σερρών προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ότι όλη η διαδικασία αλλά και το περιεχόμενο της σύμβασης για τη δημιουργία ΧΥΤΑ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί».

Για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από την κοιλάδα του Στρυμώνα και τη δημιουργία σταθμού συμπίεσης αερίου κοντά στην πόλη των Σερρών ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τον αγωγό TAP πέρα από την αμφισβήτηση της στρατηγικής των ορυκτών καυσίμων πιστεύουμε ότι η διέλευση του αλλά και η μονάδα συμπίεσης θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον την ποιότητα ζωής και την παραγωγική διαδικασία».

Σχολιάζοντας τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας στην περιοχή των Σερρών ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι: «Εμείς στηρίζουμε τη σύνδεση του τοπικού προϊόντος με τον εναλλακτικό τουρισμό, ένα σχήμα που μπορεί αν δώσει εισόδημα σε πολλές περιοχές των Σερρών όλο το χρόνο. Κεντρική προτεραιότητα είναι για μας η ανάπτυξη και ενίσχυση του σιδηροδρόμου και η δημιουργία προαστιακής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε συναντήσεις με εκπροσώπους Οργανισμών και φορέων της περιοχής, με μέλη και φίλους της Οικολογίας Αλληλεγγύης και συμμετοχή στην εκδήλωση «Εξόρυξη χρυσού – επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την υγεία».

———————————————-

28/2/2014

Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τις ενστάσεις των κατοίκων των Σερρών για την όδευση του αγωγού TAP και την εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης φυσικού αερίου στο Δήμο Εμμ. Παππά Σερρών εξέφρασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο αγωγός διασχίζει γη υψηλής παραγωγικότητας, ανάμεσα από τις Σέρρες και το Νέο Σκοπό, και υπάρχουν φόβοι για ανεπανόρθωτες βλάβες από τη συμπίεση της γης, το μικρό βάθος εγκατάστασης του αγωγού, τη δυσκολία σε μελλοντικούς αναδασμούς, δρόμους, αρδευτικά δίκτυα κλπ. Επίσης, ότι ο Συμπιεστής Φυσικού αερίου θα διοχετεύει στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες από καυσαέρια.

Και ρώτησε τη διοίκηση της Περιφέρειας για την πολιτική αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικονομική ζωή στο νομό Σερρών. Επίσης, για το πώς οι πολίτες και η τοπική κοινωνία, που αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες εταιρίες και τους σχεδιασμούς, μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση.

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Μωϋσίδη ήταν ότι όντως υπάρχουν τα προβλήματα που παρουσίασε ο Μ. Τρεμόπουλος και ότι εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις για τον αγωγό και τη θέση του συμπιεστή, προς τον Βερτίσκο.

Πιο αναλυτικά, ο Μ. Τρεμόπουλος είπε στην επερώτησή του ότι ο αγωγός θα λειτουργεί με πίεση πάνω από 90bar και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το γεγονός ότι σχεδιάζεται εγκατάσταση Συμπιεστή Φυσικού αερίου ο οποίος θα διοχετεύει στην ατμόσφαιρα 950.000 m3 / ώρα καυσαέρια με περιεκτικότητα 50 mgr NOX ανά m3. Υπόψη ότι τα όρια για τον άνθρωπο είναι στα 50μgr/ m3.

Στο σταθμός συμπίεσης (δυναμικότητας περίπου 100MW), σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) της εταιρείας, η ατμοσφαιρική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, αλλά εντός των νομίμων ορίων υγείας για τον πληθυσμό της περιοχής. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας βασίζονται σε μελέτη του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’, που δεν παρουσιάζεται στα παραρτήματα της μελέτης ΜΠΚΕ. Εκπρόσωπος του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ δήλωσε δημοσίως ότι το μοντέλο διασποράς ρύπων καθώς και οι λοιπές εκτιμήσεις της μελέτης τους, αφορούν το 90% των τύπων καιρού της περιοχής του σταθμού, χωρίς να λάβουν υπόψη καθόλου το έντονο (σε χρόνο και έκταση) φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής του λεκανοπεδίου των Σερρών.

Η πόλη των Σερρών και οι γύρω περιοχές, ιδιαίτερα φέτος, υποφέρουν από αέρια ρύπανση και έντονα αισθητή αιθαλομίχλη λόγω της χρήσης καυσίμων για τη θέρμανση οικιών και βιοτεχνιών (ακόμη και χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων), χωρίς να έχει μελετηθεί η πραγματική επίδραση του ήδη υπάρχοντος σταθμού ηλεκτροπαραγωγής/τηλεθέρμανσης δυναμικότητας περίπου 10MW και χωρίς να διαθέτει αξιόπιστες μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τρόπο αντιμετώπισης αυτής.

Σύμφωνα με την ΜΠΚΕ της εταιρείας οι αέριοι ρύποι είναι τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Μετά την έξοδό τους, όμως, από τις καμινάδες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας ξεκινούν μια σειρά από διαδοχικές, αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με μελέτες σε μονάδες καύσης φυσικού αερίου στον Καναδά, οι αέριοι ρύποι που προκύπτουν είναι λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2,5), διοξείδιο του αζώτου (NO2), τροποσφαιρικό όζον (Ο3), διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

Οι επιπτώσεις των αερίων αυτών ρύπων στην υγεία του ανθρώπου είναι σοβαρές και επιβλαβείς ακόμη και σε συγκεντρώσεις πολύ κάτω των επιτρεπόμενων ορίων. Είναι άγνωστη η αθροιστική δράση όλων των ρύπων μαζί στην ανθρώπινη υγεία και η παρουσία τους στην ατμόσφαιρα αποτελεί μια συνδυασμένη επίθεση στην υγεία. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια πνεύμονα ανά μονάδα σωματικού βάρους με συνέπεια τη μεγαλύτερη έκθεση στους αερίους ρύπους και επομένως οφείλουμε να λάβουμε ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία τους.