Ρύπανση και σύγχυση από τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων

Μέτρα και ενημέρωση ζητά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Το πρόβλημα από το πέταγμα ή το κάψιμο αλλά και τη μεγάλη σύγχυση των αγροτών σχετικά τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων μεταφέρει προς τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας -Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος, με σχετική επερώτηση που κατέθεσε.

Στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ συνηθισμένη η εικόνα της ανεξέλεγκτης απόρριψης άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε σημεία υδροληψίας των αγροτικών βυτίων και σε αγροτικούς δρόμους. Πολύ συχνά αυτές τις συσκευασίες τις καίνε και παράγεται ένα εκρηκτικό μίγμα από τοξικές ουσίες και διοξίνες ή τις παρασέρνει ο άνεμος σε καλλιέργειες και σε αυλές. Αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (ν. 4036/2012) και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα από 300 έως και 30.000 ευρώ στους αγρότες που παρανομούν. Ωστόσο, παρά τα πιλοτικά και ενημερωτικά προγράμματα, η πλειοψηφία των αγροτών είναι ανενημέρωτη ή αδιάφορη.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η ανεξέλεγκτη απόρριψη άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Δυστυχώς, το κενό που υπάρχει έχει δημιουργήσει ένα γαϊτανάκι ευθυνών, στο οποίο δύσκολα βγαίνει άκρη. Έχουν υπάρξει και περιστατικά μηνύσεων αγροτών σε Δήμους γιατί δεν εφάρμοσαν σχετικό πρόγραμμα, αλλά και η περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αγροτών που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του Δήμου. Ζητάμε να μάθουμε ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία εθνικού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ποιες είναι οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης, τι ενέργειες έχουν γίνει για την ενημέρωση των αγροτών και ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης:

                   Θεσσαλονίκη 10.2.2016

ΠΡΟΣ:

κ. Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Αντ. Γυφτόπουλο, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Ι. Ταχματζίδη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πολύ μεγάλη σύγχυση επικρατεί μέχρι σήμερα στον αγροτικό κόσμο όσον αφορά τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Η συνηθέστερη εικόνα είναι αυτή της ανεξέλεγκτης απόρριψης στα σημεία υδροληψίας των αγροτικών βυτίων και στους αγροτικούς δρόμους. Αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (νόμος 4036/2012 για τη διάθεση των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, την ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις) και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα από 300 έως και 30.000 ευρώ στους αγρότες που παρανομούν. Ωστόσο, παρά τα πιλοτικά και ενημερωτικά προγράμματα, η πλειοψηφία των αγροτών είναι ανενημέρωτη ή αδιάφορη. Έχουν υπάρξει και περιστατικά μηνύσεων αγροτών σε Δήμους γιατί δεν εφάρμοσαν σχετικό πρόγραμμα, αλλά και η πρόσφατη περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που το καλοκαίρι ζήτησε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αγροτών που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις του δήμου.

Στις 8-10-2012 εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Αριθ. πρωτ: 10373/103613) κατευθυντήρια οδηγία προς τις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφ. Ενοτήτων για τις διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σε εφαρμογή του άρθρου 18, παρ. 1 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8). Η κατευθυντήρια οδηγία αποσκοπούσε στην ενημέρωση των χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των ελεγκτικών αρχών για τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά ακόμη περισσότερο για τις ορθές πρακτικές στη διαχείριση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τη χρήση τους και το άδειασμα του περιεχομένου τους, απευθυνόμενο προς τις Περιφέρειες και τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η καταληκτική παρότρυνση της οδηγίας αυτής αναφέρει: «Οι παραλήπτες της παρούσας κατευθυντήριας οδηγίας παρακαλούνται να προχωρήσουν στην ευρεία γνωστοποίησή της στους ενδιαφερόμενους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για τη γνωστοποίηση της κατευθυντήριας οδηγίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων;
  2. Ποια η στάση της διοίκησης της ΠΚΜ απέναντι σε ένα εθνικό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, το οποίο να υποχρεώνει τους αγρότες να συμμετέχουν στη συλλογή και ανακύκλωσή τους;
  3. Ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύσταση και εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος;
  4. Ποιες είναι οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης στην παρούσα φάση;
  5. Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να συνεισφέρει στην προσωρινή αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος;

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Μιχάλης Τρεμόπουλος