Ράινχαρντ Μπουτικόφερ: Η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε

Butikofer«Η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Θεσσαλονίκη ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Ράινχαρντ Μπουτικόφερ και σημείωσε ότι «σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται κανείς όχι μόνο μέσα από την προσέγγιση όσων έχουν πληγεί αλλά και τις απόψεις των Οικονομολόγων». Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο κ. Μπουτικόφερ είπε ότι μετά από επανεκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος της, φαίνεται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν θα επιτευχθούν και άρα θα προκύψει ξανά το θέμα του κουρέματος. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπουτικόφερ, συζήτηση για κούρεμα δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, γιατί το κόστος του αυτή τη φορά δεν θα το πληρώσουν τράπεζες και ιδιώτες αλλά τα κράτη και άρα οι φορολογούμενοι πολίτες τους, γεγονός που όλες οι κυβερνήσεις προτιμούν να αντιμετωπίσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχει ως ομιλητής στη διοργάνωση «Ευρωπαϊκός Διάλογος Νεολαίας 2014 – EuropeanYouthDialogue 2014 (EYD)» υποστήριξε ότι η επιρροή που ασκούν οι Πράσινοι ανεβαίνει και σημείωσε ότι στόχος τους είναι να εκλέξουν περισσότερους ευρωβουλευτές από περισσότερες χώρες.

Μιλώντας για την προεκλογική εκστρατεία των Πράσινων στην Ευρώπη ο Ράινχαρντ Μπουτικόφερ περιέγραψε τις πέντε βασικές συνισταμένες της, που είναι οι εξής :

  1. Νέα «πράσινη συμφωνία» για έξοδο από την κρίση με αλλαγή της κατεύθυνσης που έχει βασικό στοιχείο την λιτότητα και αντικατάστασή της με ανάπτυξη και «πράσινες» επενδύσεις

Η νέα «πράσινη συμφωνία» περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία.

α. Επανακαθορισμός των στόχων της οικονομίας έτσι ώστε να μπουν όρια στον Καπιταλισμό

β. πολυεπίπεδη και ευαίσθητη κοινωνική πολιτική

γ. Οικονομικός μετασχηματισμός για τη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας

       2.   Εγγυήσεις” για τη νεολαία, σύμφωνα με τις προτάσεις των Πράσινων. Ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και κυρίως την ανεργία που τη μαστίζει . Πρόταση για υποχρεωτική ένταξη των άνεργων νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

       3. Ενεργειακός μετασχηματισμός, που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην αποτελεσματικότερη χρήση της, ο οποίος θα ενισχύσει και την οικονομία.

       4. «Ευρωπαϊκός χάρτης Δικαιωμάτων» στην κατεύθυνση της προστασίας της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών με αφορμή τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δυνατότητα «ψηφιακής παρακολούθησης».

     5. Μάχη ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, το λαϊκισμό και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις μέσω της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη

Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Μπουτικόφερ επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου έγιναν αντίστοιχες ρυθμίσεις οι οποίες αποδείχθηκαν καταστροφικές για το περιβάλλον επιφέροντας βραχυπρόθεσμα μόνο οικονομικά οφέλη στις περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κυβερνητική θέση ότι η χώρα οδηγείται στην έξοδο από την κρίση υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτευχθεί αν δεν εγκαταλειφθεί το μοντέλο που ακολουθείται, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ η κρίση στη Γερμανία οδήγησε σε μείωση 5% στο χώρο των κατασκευών στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση είναι της τάξης του 35%. Επιπλέον αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ακόμη κι όταν με δυσκολία εξασφαλίζουν δανειοδότηση από τις τράπεζες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια από τις επιχειρήσεις στη βόρεια Ευρώπη. Ο κ. Μπουτικόφερ τάχθηκε υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης με επενδύσεις στην πράσινη βιομηχανία.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, καλωσόρισε τον κ. Μπουτικόφερ και δήλωσε: «Ο Ράινχαρντ Μπουτικόφερ εκπροσωπεί το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα, αυτό των Πράσινων, που αποτελείται από 34 Πράσινα κόμματα από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ηγετικό στέλεχος της ομάδας των Πράσινων ευρωβουλευτών, της 4ης σε μέγεθος αλλά της πιο καλοοργανωμένης και πολύ ενεργής, στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω επί δυόμισι χρόνια. Η εμπειρία μου ήταν καθοριστική και φιλοδοξώ να τη μεταφέρω και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Οι προτάσεις που καταθέτουν οι Πράσινοι τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές είναι άμεσες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και ως εκ τούτου αξίζει να τους δώσουν την ευκαιρία οι πολίτες να έχουν ισχυρή παρουσία και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, στις εθνικές εκλογές αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο».

Τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πράσινων χαιρέτισε και η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου επισημαίνοντας ότι: «Η αυτοδιοίκηση αποτελεί κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής των πράσινων πολιτικών προτάσεων. Στο δικό της επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης βρίσκεται η ουσία του οικολογικού συνθήματος «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά». Οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης συνδέονται με τις προοπτικές των οικολογικών ζητημάτων. Η επίθεση που γίνεται στα συλλογικά αγαθά, όπως στην περίπτωση της πώλησης του νερού μας, τις συνέπειες της εξόρυξης του χρυσού στη Χαλκιδική και τις συνέπειές της ΚΑΙ για τη Θεσσαλονίκη, των ελεύθερων χώρων, των αιγιαλών και της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και τα κινήματα και οι κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά, αποδεικνύουν πως είναι ζωτική η ανάγκη για τη φωνή της πολιτικής οικολογίας.»

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μαρία Πετεινάκη καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Βαγγέλης Πισσίας και Ερρίκος Νόεκρανς.

Ο κ. Μπουτικόφερ συμμετέχει ως ομιλητής στη διοργάνωση «Ευρωπαϊκός Διάλογος Νεολαίας 2014 – EuropeanYouthDialogue 2014 (EYD)», που διοργανώνει το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας στην αποθήκη Γ’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσει αύριο Σάββατο 10/5, στις 12:30 στη θεματική ενότητα: «Όχι άλλοι NEETs (νέοι που δεν βρίσκονται σε εκπαίδευση, εργασία, κατάρτιση – NotinEducation, Employment, Training) Πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των νέων».

Ο Ράινχαρντ Μπουτικόφερ γεννήθηκε το 1953 στο Μανχάιμ της Γερμανίας, σπούδασε φιλοσοφία, νεότερη και αρχαία ιστορία καθώς και σινολογία στο πανεπιστήμιο της  Χαϊδελβέργης. Αναμίχθηκε στην πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια. Από το 1984 εκλέγεται με τους Πράσινους, αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής στη συνέχεια και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Συμμαχίας 90/οι Πράσινοι το 2009, τα τελευταία χρόνια ως ευρωβουλευτής εκλέγεται και σε ηγετικές θέσεις  του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Ο κ. Μπουτικόφερ ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ενέργειας, οικονομικής πολιτικής, ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας καθώς και με θέματα διατλαντικών σχέσεων.

Πηγές: http://reinhardbuetikofer.eu/vita/http://www.theglobalist.com/contributors/reinhard-buetikofer/