Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι επιτακτική ανάγκη

Να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ζητά η «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας υποστηρίζει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από όλους τους υποψήφιους Δημάρχους για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και την επιβολή προστίμων από τη δημοτική αστυνομία.

Πρωτοπόρες πόλεις στην εφαρμογή του έχουν αποδειχθεί τα Τρίκαλα και η Κοζάνη. Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας εκεί ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της εφαρμογής του νόμου, η συνεχής επιτήρηση, η επιβολή προστίμων όπου χρειάστηκε και βέβαια η πολιτική βούληση.

 «Στην προστασία της δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται αδιαφορία και αναστολή επιβολής του νόμου που υποστηρίζει τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας και γι’ αυτό αποτελεί αναγκαιότητα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους», δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πολύ περισσότερο γιατί ο παράγοντας του παθητικού καπνίσματος έρχεται να προστεθεί και σε άλλους παράγοντες τοξικότητας της πόλης, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και το στρες. Εκεί που έχουν πετύχει την εφαρμογή του μέτρου άλλοι Δήμοι, με λιγότερα μέσα, είναι αδιανόητο να μην μπορεί να επιτευχθεί στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή μόνο κάποιων υποψήφιων Δημάρχων. Χρειάζεται ομόφωνη δέσμευση. Ίσως μάλιστα αποτελέσει έναυσμα για την εφαρμογή ενός ευρύτερου προγράμματος αντιμετώπισης της τοξικότητας της πόλης, με ευρεία πολιτική υποστήριξη».