Πρωτοβουλία για συμμετοχή και υποστήριξη της Δημοτικής Κίνησης «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΑυΡΑ)» στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Oikologia-Allilegyi-Avra-Neapoli-SykiesΔημοτική συνεργασία ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Γιαρένη και του υποψήφιου περιφερειάρχη Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Στη συνέντευξη μίλησαν και τα στελέχη της Οικολογίας –Αλληλεγγύης στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών Γιώργος Μπλιώνης και της δημοτικής κίνησης «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΑυΡΑ) Μανόλης Τασόγλου.

Ο Γιώργος Μπλιώνης, μιλώντας εκ μέρους της κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη στο Δήμο Νεάπολης- Συκεών» αναφέρθηκε στις επιδιώξεις και τους στόχους αυτής της συνεργασίας:

“Θεωρούμε ότι ως τώρα τα αιτήματα και οι προτάσεις του οικολογικού κινήματος δεν έχουν βρει έκφραση στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Δήμου μας.

Θέλουμε αυτό να αλλάξει και ταυτόχρονα να βρεθούμε κοντά σε φίλους και φίλες που δραστηριοποιούνται σε συγγενικά κινήματα πολιτών, όπως το κίνημα για το ξήλωμα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κίνημα για την αποτροπή των αυξήσεων στον ΟΑΣΘ, οι ΠΕΡιαστικοί ΚΑλλιεργητές, η Αυτόνομη ΠΑρέμβαση Νεάπολης. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην ΑυΡΑ, καθώς αποτελεί μια πολύχρωμη συλλογικότητα και ο υποψήφιος δήμαρχος Χ. Γιαρένης δεν είναι μέλος κάποιου κόμματος.

Μπορούμε να προσφέρουμε με τις προτάσεις μας για στροφή σε μια οικολογική οικονομία, με δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, σε τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η χρήση τοπικά προσαρμοσμένων ΑΠΕ για απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο, αλλά και για απαλλαγή από το βραχνά των μικροσωματιδίων και της αιθαλομίχλης.

Επίσης, με προτάσεις για τους πράσινους και ελεύθερους χώρους, για πολύτιμα οικοσυστήματα όπως ο Ξηροπόταμος, για πολιτιστικά μνημεία όπως το υδραγωγείο και οι βυζαντινοί νερόμυλοι στο Ρετζίκι. Η αλλαγή ενός εικοσάχρονου καθεστώτος στην περιοχή πιστεύουμε ότι θα έχει αναζωογονητικές επιδράσεις”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών της δημοτικής κίνησης ΑυΡΑ, Χρήστος Γιαρένης, τόνισε ότι πρόκειται για αυτόνομο αυτοδιοικητικό σχήμα, χωρίς επικεφαλής, με ισότιμη συμμετοχή στη συλλογικότητα και κυρίαρχο όργανο τη γενική συνέλευση των μελών. Ανέφερε ότι δεσμεύονται να ακολουθήσουν την αρχή της εναλλαγής των προσώπων σε θέσεις εξουσίας, ακολουθώντας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και πρόσθεσε ότι ακόμη και οι αποζημιώσεις των εκλεγμένων θα κατατίθενται σε κοινό ταμείο και τα μέλη θα αποφασίζουν για τη διάθεσή τους. Ο κ. Γιαρένης αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση της δράσης «Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος» που αναπτύσσεται στο Δήμο με πρωτοβουλία της ΑυΡΑ και αποτελεί μια ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, χωρίς προαπαιτούμενα. Η αθρόα συμμετοχή των ανθρώπων σ’ αυτή τη δράση, τόνισε ο κ. Γιαρένης, διαφοροποιεί την ΑυΡΑ από κάθε παλαιού τύπου διοίκηση που ενθαρρύνει τη συναλλαγή με τους πολίτες κι όχι την ενεργή συμμετοχή τους.

Ο Θανάσης Μακρής, μέλος του Συντονιστικού της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» αναφέρθηκε στην κοινή καταγωγή των δύο σχημάτων από τη δημοτική κίνηση «Έξω από τα τείχη» της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, μετεξέλιξη της οποίας υπήρξε η ΑυΡΑ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Τασόγλου αναφέρθηκε στη διοίκηση του Δήμου και στα λάθη που έγιναν, περιέγραψε ότι η κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές του Δήμου είναι καταθλιπτική, παρά τα έργα βιτρίνας που εξασφαλίσθηκαν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εξυπηρέτησαν και ψηφοθηρικούς σκοπούς, πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αποτιμώντας τη συμμετοχή του στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Τασόγλου, χαρακτήρισε ως αυταρχικό τον τρόπο που πολιτεύτηκε η διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη γιατί ενώ δεν κάνανε στείρα αντιπολίτευση, αλλά κατέθεταν προτάσεις, ποτέ, καμία δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής και υποψήφιος περιφερειάρχης της κίνησης Οικολογία – Αλληλεγγύη, που συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια δράσης, χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο σχημάτων, ως μια συνάντηση σημαντική και δήλωσε ότι μόνο θετική είναι η αίσθηση συμμετοχής στα κοινά των μη επαγγελματιών της πολιτικής.

«Η Οικολογία – Αλληλεγγύη βοήθησε με έμμεσο ή άμεσο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια όλες τις ελπίδες για μια διαφορετική, οικολογική, συλλογική, κοινοτική ζωή», είπε μεταξύ άλλων ο Μ. Τρεμόπουλος κι ευχήθηκε καλή επιτυχία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η Οικολογία – Αλληλεγγύη θα συνεισφέρει στην ανανέωση του προγραμματικού λόγου, θέτοντας στη συνέλευση θέματα όπως η εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, η ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας με την καθιέρωση καταναλωτικών συνεταιρισμών, περιαστικές καλλιέργειες, πρακτικές που παρακάμπτουν τους μεσάζοντες, όλων αυτών που θα βοηθήσουν να λειτουργήσουν στην πράξη οι δυνατότητες ενός διαφορετικού κοινωνικού οράματος».

«Οι δήμοι μπορούν να κάνουν πολλά», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος, «αφού υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για ουσιαστική παρέμβαση σε μια σειρά από τομείς, που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο στην Ελλάδα της κρίσης. Σ’ αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε αξιοποιώντας και τη δική μου εμπειρία ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Προφανώς δεν είναι δίκαιο να κατεδαφίζει κανείς μια διοίκηση εφ’ όλης της ύλης. Χαίρομαι που ακούω ότι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει και σωστές επιλογές σε σχήματα που είναι απέναντι ή ασκούν διοίκηση», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος αναφερόμενος σε όσα περιέγραψε ο κ. Τασόγλου. «Δεν μπορεί όμως παρά να εντείνουν την προσπάθεια οι άνθρωποι που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με την εξουσία. Όλες αυτές οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που διακηρύσσει και κάνει πράξη η ΑυΡΑ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών θα την αναβαθμίσουν και στην κοινωνία και στην κάλπη», είπε κλείνοντας ο Μ. Τρεμόπουλος.